autovit.ro
B SECTIUNI

Proiect de lege: reguli stricte pentru mașinile cu volan pe dreapta

Un nou proiect de lege depus în Parlament prevede condiții mult mai stricte pentru mașinile cu volan pe partea dreaptă care sunt conduse pe drumurile din România. Una dintre prevederi ar putea face aproape imposibilă exploatarea unei mașini cu volan pe partea dreaptă în România.

 

Proiectul de lege a fost depus în Parlament de fostul ministru al Transporturilor, Alexandru Nazare. Principalul argument al acestuia este că numărul accidentelor în care sunt implicate mașinile cu volan pe partea dreaptă este în continuă creștere, în special pentru că și numărul înmatriculărilor acestor mașini este din ce în ce mai mare. În acest moment, în România, sunt înmatriculate aproximativ 10.000 de mașini cu volan pe partea dreaptă, iar statisticile ne arată că șoferii lor sunt vinovați în 90% din cazurile în care sunt implicați într-un accident.

Proiectul de lege prevede ca oricine dorește să conducă o mașină cu volanul pe dreapta în România trebuie să facă un curs special cu un instructor auto, pe o astfel de mașină, pentru cel puțin 20 de ore. De asemenea, cei care conduc aceste mașini vor fi obligați să monteze oglinzi periscopice, pentru a crește gradul de vizibilitate.

Cea mai drastică prevedere a proiectului de lege implică ca șoferul unei astfel de mașini să obțină permisul de conducere într-o țară în care se circulă pe partea stângă, ceea ce ar limita foarte mult posibilitatea exploatării unui astfel de automobil în România. Evident, pentru nerespectarea prevederilor proiectului sunt prevăzute și amenzi, care pot ajunge până la 800 de lei și chiar la ridicarea certificatului de înmatriculare. Proiectul de lege urmează să fie discutat în Senat în luna februarie. În acest moment, singura condiție pe care trebuie să o îndeplinească un autoturism cu volan pe partea dreaptă la intrarea în țară este ajustarea farurilor pentru circulația pe partea dreaptă a drumului.

volan pe dreapta

Dezavantajele unei mașini cu volan pe partea dreaptă

Principalul pericol este reprezentat de vizibilitatea deficitară, mai ales când este nevoie să depășești pe un drum național. În plus, o mașină cu volanul pe partea dreaptă implică un timp de acomodare pentru utilizarea schimbătorului de viteze, care trebuie antrenat cu mâna stângă.

 

 

 

 

 

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)