
Un nou proiect de lege depus în Parlament stipulează că șoferii care au consumat băuturi alcoolice și care apoi au produs un accident mortal nu mai pot primi închisoare cu suspendare. Acest scenariu este unul pe care îl vedem de prea multe ori în România, schimbarea legislației fiind una bine-venită.
În momentul de față, legislația este extrem de permisivă cu cei care au dus la producerea unui accident mortal și nu aveau permis sau erau sub influența băuturilor alcoolice. Aceștia pot primi pedepse cu suspendare, ceea ce se și întâmplă de cele mai multe ori.
Acesta este și motivul pentru care, în Parlament, a fost depus un proiect de lege care propune schimbarea actualei legislații pentru ca pedeapsa cu suspendarea să nu mai poată fi aplicată în aceste cazuri.
„ Codul Penal reglementează incriminarea faptelor ce constituie infracţiuni, în scopul protecţiei societăţii, prin prevenirea infracţiunilor şi tragerea la răspundere penală a celor care nu se conformează. În ceea ce priveşte infracţiunea de ucidere din culpă reglementată de articolul 192, cea de conducere a unui vehicul fără permis de conducere reglementată de art. 335, respectiv conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe reglementată de art. 336, arăt următoarele: În cazul unui concurs de infracţiuni realizat prin săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă (art. 192 alin 2) şi cea de conducere a unui vehicul fără permis de conducere (art. 335 alin. – în condiţiile alin. 1-3) ori conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe reglementată (art. 336 – în condiţiile alin. 1-3), legea permite posibilitatea ca persoanei vinovate să i se aplice renunţarea la aplicarea pedepsei, amânarea aplicării pedepsei sau suspendarea executării pedepsei sub supraveghere”, susţine inițiatorul proiectului în expunerea de motive.
De asemenea, se propune completarea articolului 192 din Codul penal astfel: „ (4) Dacă fapta a fost săvârşită în condiţiile prevăzute de art. 335 alin. (1) – (3) sau de art. 336 alin. (1) – (3), nu se poate dispune renunţarea la aplicarea pedepsei, amânarea aplicării pedepsei sau orice formă de suspendare a executării pedepsei”.
Proiectul de lege propus în Parlament este unul de care România are nevoie pentru ca cei care produc accidente mortale în condiții agravante, respectiv fără permis sau sub influența băuturilor alcoolice, să poată fi pedepsiți pe măsura faptelor comise. Proiectul are însă cale lungă până să devină lege, fiind nevoie de votul Senatului, Parlamentului și apoi să fie promulgat de Președinte și publicat în Monitorul Oficial.