autovit.ro
B SECTIUNI

Proiecte vitale pentru infrastructura rutieră au fost uitate în 2018

În proiectul de buget al Ministerului Transporturilor pentru anul 2018, aprobat de Guvern, apar o serie de lucrări pentru infrastructura rutieră care au fost subfinanțate sau complet ignorate. Astfel, deși acestea erau programate să evolueze semnificativ sau chiar să fie terminate, este posibil ca șantierele să nici nu fie deschise.

 

Cel mai relevant exemplu în acest sens este reprezentat de pasajul de la Domnești, un adevărat nod, la propriu, pentru traficul de pe Centura de Sud a Bucureștiului. Proiectul este considerat a fi unul critic pentru fluidizarea unei zone sufocate de trafic. Cu toate acestea, în proiectul de buget pentru anul 2018, pasajul de la Domnești nu are alocat nici măcar un leu, ceea ce înseamnă că anul va trece fără ca măcar să se pornească lucrările. Toate acestea se întâmplă în contextul în care contractul pentru lucrare este semnat de mai bine de șapte luni, după o licitație care a durat mai mult de doi ani. Iată cum, un proiect vital pentru tot ceea ce înseamnă traficul de pe Centură, dar și din București a trecut complet ignorat de alocarea bugetară pentru anul 2018. Este preconizat ca, pentru acest proiect, să se aloce o sumă de 68 de milioane de lei pentru anul 2019, dar asta însemnă că termenul de finalizare va fi împins spre anul 2021, ceea ce este aproape incredibil pentru un proiect atât de important.

Contractul a fost semnat cu asocierea Straco-Comnord-Specialist Consulting pentru suma de 91,5 milioane de lei. Acesta are ca termene 3 luni pentru proiectare si 24 de luni pentru execuție. Pasajul ar trebui sa fie construit la intersecția dintre Strada Prelungirea Ghencea-DJ602 si Centura București și este gândit sub forma de sens giratoriu suspendat.

Un alt proiect important de infrastructură rutieră care a fost, de această dată, aproape ignorat este conexiunea autostrăzii A3 cu Șoseaua Petricani. Deși inițial proiectul trebuia terminat de mai multe luni, împins apoi spre decembrie 2017 și ulterior în 2018 se pare că finalizarea acestuia va fi mutată pentru 2019. Din bugetul necesar pentru finalizarea lucrărilor, firma constructoare a primit doar 25% din suma necesară pentru anul viitor, ceea ce însemnă că lucrările se vor face doar în cuantumul acesteia, iar apoi lucrările vor fi sistate până la suplimentarea bugetului.

Din păcate situația se repetă și pentru alte proiecte majore desfășurate la nivel național, care nu vor putea fi încheiate în 2018.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)