
Dacă despre mașini electrice vorbim din ce în ce mai des, mai ales că viitorul este tot mai clar destinat acestui tip de propulsie, infrastructura destinată acestora este lăsată în planul al doilea. Totuși, proiectele pentru dezvoltarea rețelei de încărcare a mașinilor electrice devin actualitate.
Principala fobie a celor care se gândesc la achiziționarea unei mașini electrice este legată de autonomia redusă, de rețeaua de stații de încărcare slab dezvoltată, dar și de timpul de încărcare destul de mare. Însă, toate acestea sunt din ce în ce mai mult reduse de noile proiecte de infrastructură. Un astfel de proiect, denumit NEXT-E, va face ca România să beneficieze de 40 de stații noi de încărcare, destinate mașinilor electrice.
Proiectul face parte dintr-un plan care va pune la dispoziția posesorilor de mașini electrice un coridor de rețele care leagă șase state din Europa Centrală și de Est. Comisia Europeană a anunţat că proiectul NEXT-E a fost selectat pentru a primi fonduri prin intermediul Mecanismului pentru interconectarea Europei (Connecting Europe Facility – CEF), cu o cofinanţare de 18,84 milioane euro, acesta reprezentând un grant pentru a susţine dezvoltarea unei reţele de încărcare a vehiculelor electrice. În cadrul proiectului NEXT-E vor fi instalate 222 de staţii standard de încărcare rapidă (50 kW) şi 30 de staţii de încărcare ultrarapidă (150-350 kW), creându-se astfel o infrastructură esenţială pentru încărcarea vehiculelor electrice în Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Croaţia şi România.
Este foarte important faptul că în cadrul noilor programe de construcție a infrastructurii de încărcare sunt luate în considerare stații de încărcare de putere ridicată, de 150 și 350 kWh. Acestea încă nu sunt suportate de actuala generație de mașini electrice, dar integrarea lor se va face rapid. Atunci, o mașină electrică cu baterie de capacitate medie, care poate permite o autonomie în mediul urban de 300-400 km va putea fi încărcare în doar 10-15 minute. Asta va schimba rapid percepția oamenilor asupra mașinilor electrice și va face ca fobiile despre autonomie și timpi mari de încărcare să dispară.
Revenind la proiectul NEXT-E, în România staţiile de încărcare rapidă vor fi amplasate în perimetrele unităţilor din reţeaua de distribuţie a carburanţilor operată de compania MOL şi vor urmări acoperirea unor puncte importante de pe traseul a trei rute de transport rutier: Arad-Bucureşti-Constanţa (culoar IV pan-european), Sebeş-Târgu Mureş-Iaşi şi Suceava-Bucureşti-Giurgiu (parţial culoar IX pan-european).