autovit.ro
B SECTIUNI

Propunere pentru adoptarea unei taxe pe autostrada București-Ploiești

Autostrada București-Ploiești este parte a viitoarei autostrăzi București-Brașov, fiind operațională deja din 2010, însă este destul de slab circulată, fiind mai lungă decât vechiul DN1. Cu toate acestea, de anul viitor șoferii ar putea să plătească o taxă pentru utilizarea ei.

 

Situația este cel puțin ciudată, deoarece toată lumea așteaptă un verdict pentru începerea procedurilor pentru construcția restul de autostradă, de la Ploiești la Brașov. Proiectul este unul incert și a fost propus în diferite forme în ultimii ani, chiar și cu proiecte concrete, care au fost rapid îngropate.

Acum se vorbește din nou de inițierea unui parteneriat public-privat, cu o parte din fonduri generate de stat și alta de un partener privat. Motivul pentru care s-a alege această variantă este că prețul pentru acest segment de autostradă este unul extrem de mare, ținând cont de dificultatea construcției.

Evident, pentru a se acoperi sumele provenite din zona privată a investiției, circulația pe autostradă va trebui taxată, ceea ce a dus la propunerea următoare. Fiecare 100 km parcurși pe autostrada București-Brașov vor costa pentru un autoturism suma de 6,3 euro + TVA, ceea ce reprezintă aproximativ 34 de lei la cursul actual. Fără să judecăm cuantumul taxei, totul este normal în aceste condiții, multe țări din Vest practicând acest sistem pentru construcția și întreținerea autostrăzilor.

Ceea ce este oarecum ciudat este faptul că autoritățile menționează că taxarea s-ar putea introduce de anul viitor pentru secțiunile finalizate și apoi va fi introdusă pe fiecare segment nou. Asta în condițiile în care construcția de segmente noi nu poate începe atât de repede, iar singura porțiune finalizată este autostrada București-Ploiești, pe care se circulă fără taxare încă de la inaugurare.

“Taxa de utilizare a autostrăzii care va fi plătită de un autoturism la 100 km de autostradă parcurși este limitată la 6,3 euro fără TVA şi poate fi supusă indexării la data de 1 martie a fiecărui an cu rata de creştere a salariului mediu net din anul anterior. Nivelul tarifului perceput este stabilit în funcție de distanța parcursă de vehicul”, se precizează în studiul propus în acest moment.

Chiar dacă este la planul de proiect și nu este obligatoriu să fie introdusă de anul viitor, o taxă pentru autostrada București-Ploiești ar însemna plata a circa 21 de lei pentru doar 62 km. Asta cu siguranță că va face ca traficul de pe autostrada A3 să scadă și mai mult.

8 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)