autovit.ro
B SECTIUNI

Punctul de amendă rutieră va fi plafonat la 145 de lei printr-o ordonanță de urgență

Acum mai bine de o lună vă spuneam că punctul de amendă va crește de la 1 ianuarie 2018, odată cu momentul în care salariul minim va ajunge la valoarea de 1.900 de lei. Implicit, toate amenzile urmau să crească, însă se pare că șoferii vor fi protejați de această modificare.

 

Purtătorul de cuvânt al MAI a precizat că, printr-o ordonanță de urgență a Guvernului, valoarea punctului de amendă rutieră va fi plafonat la valoarea de 145 de lei, valoare valabilă în acest moment. Vă reamintim că valoarea unui punct de amendă este stabilit prin lege la 10% din salariul minim brut. Plafonarea punctului de amendă rutieră urmează să fie  integrată într-un proiect de ordonanţă de urgenţă care va fi promovat de Guvern prin Ministerul Finanţelor.

“În condiţiile în care, conform programului de guvernare, sunt preconizate creşteri ale salariului minim brut pe economie, pentru a nu creşte excesiv cuantumul amenzilor raportat la veniturile cetăţenilor şi la gravitatea faptelor, această măsură va fi propusă spre adoptare în şedinţa de Guvern”, a spus Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI.

Care sunt clasele actuale de amenzi

În acest moment amenzile rutiere sunt împărțite în cinci clase de gravitate, pentru care se acordă un anumit număr de puncte de penalizare și puncte de amendă. Dacă pentru punctele de penalizare ți se poate suspenda permisul de conducere (la 15 puncte), cele de amendă sunt responsabile pentru stabilirea amenzii pe care o plătești.

Pentru persoanele fizice sunt aplicabile doar sancțiuni din primele patru clase, iar ultima dintre ele este rezervată doar pentru persoanele juridice. Astfel, cea mai mare amendă pentru persoanele fizice este de 1.450 de lei. Mai jos – cele cinci clase în care se împart amenzile rutiere.

– clasa I: 2 sau 3 puncte-amendă (de ex. vorbitul la telefon, nepurtarea centurii de siguranță);
– clasa a II-a: 4 sau 5 puncte-amendă (de ex. neacordarea priorității la trecerea de pietoni, depășirea vitezei legale cu 21-30 km/h);
– clasa a III-a: de la 6 la 8 puncte-amendă (de ex. trecerea pe culoarea roșie a semaforului, depășirea vitezei legale cu 31-40 km/h);
– clasa a IV-a: de la 9 la 20 de puncte-amendă (de ex. conducerea sub influența băuturilor alcoolice, depășirea vitezei legale cu 41-50 km/h);
– clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă (doar persoanelor juridice);

Este posibilă plata a jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege, dacă este făcută în primele două zile lucrătoare de la data primirii procesului-verbal de contravenţie și chiar pe loc direct la agentul constatator.

 

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)