autovit.ro
B SECTIUNI

Rabla de București – 9.000 de lei oferiți de Primăria Capitalei pentru casarea mașinilor vechi

Un proiect cu totul neașteptat a fost votat în ședința Consiliului General al Municipiului București – acesta prevede acordarea de vouchere pentru casarea mașinilor, ulterior putând fi achiziționate nu doar mașini, ci și motociclete, biciclete, electronice sau electrocasnice. Iată toate detaliile acestui nou proiect.

 

Proiectul votat astăzi a fost adoptat cu 29 de voturi pentru și 20 împotrivă, fiind unul destul de controversat prin modul în care au fost formulate anumite amendamente din el. Practic, Primăria își propune să ofere 5.000 de vouchere cu o valoare de 9.000 de lei pentru fiecare la orice mașină casată. Prin intermediul acestor vouchere se pot achiziționa mașini care îndeplinesc normele de poluare Euro 6, biciclete, motociclete sau mașini electrice, hibrizii fiind incluși la capitolul Euro 6 (toate modelele de pe piață îndeplinesc acest prag). Trebuie remarcat că mașinile cu motoare diesel au fost excluse de pe această listă, considerându-se că ele sunt un factor nociv de poluare în mediul urban.

Foarte interesant este că un amendament care va surveni ulterior la acest proiect va permite utilizarea voucherelor pentru achiziționarea de electronice și electrocasnice, un subiect la care mai mulți consilieri s-au opus pentru că nu are legătură cu traficul și cu planul de mobilitate urbană.

prima masina

„În planul integrat pentru calitatea aerului avem incluse mai multe măsuri pentru a lupta cu fenomenul poluării. Dorim să avem cât mai puţine autoturisme personale poluante în Bucureşti, există un program la nivelul Guvernului, dar am vrut să avem un program şi la Primăria Municipiului Bucureşti. Este vorba de acordarea eco-voucherelor pentru achiziţia de autoturisme prietenoase cu mediul, maşini Euro 6, non diesel, electrice, dar şi motorete, motociclete sau biciclete electrice. Vom aduce un amendament ca voucherele să fie folosite şi pentru achiziţia de obiecte electronice şi electrocasnice”, a declarat primarul Capitalei.

Astfel, proiectul prevede că: “Eco-voucherele vor putea fi utilizate pentru a achiziţiona autoturisme noi cu norme de poluare care să asigure un nivel redus de emisii – EURO 6, non-diesel şi alte mijloace de locomoţie noi, non-diesel şi electrice. (…) Sumele necesare implementării programului vor fi asigurate din bugetul local al Municipiului Bucureşti. Ţinând cont că traficul urban este un factor important de poluare a aerului, în Planul Integrat de Calitate a Aerului a fost prevăzută măsura de limitare a circulaţiei autovehiculelor poluante cu impact negativ asupra mediului manifestat prin degajarea în atmosferă a unor mari cantităţi de gaze toxice şi cu efect de seră”.

Este important de menționat faptul că mașinile casate trebuie înmatriculate în București, iar beneficiarii voucherelor pot fi persoane fizice sau juridice, cu domiciliul sau reşedinţa în Bucureşti.

8 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)