Poate parea ciudat titlul, dar principala problema in raliul Sibiului este alegerea corecta a anvelopelor. Iar cum producatorul italian are o gama foarte variata, alegerea devine si mai grea. Noroc insa ca ai de unde alege! 😉
Nu stiu cat de multi dintre voi s-au gandit ca si pe macadam intervine aceasta problema, nu doar pe asfalt. E adevarat, acolo e mai clara, mai intuitiva, insa si pe macadam e extrem de importanta si foarte complexa.
Pe langa compozitia in sine a anvelopei si geometria canalelor, o foarte mare importanta o are, mai ales in cazul unui raliu atat de casant, gradul de intarire a flancurilor. Cu cat acestea sunt mai intarite, cu atat riscul de pana se diminueaza.
Problema e ca nu poti alege doar un singur model de anvelopa pentru intreg raliul, pentru ca suprafata de rulare se schimba mult de la o proba la alta.
Pentru inceput avem superspeciala. Dupa cum stiti, solul este nisipos iar in caz de ploaie se lasa cu noroi mult. Este, deci, necesara o anvelopa cu degajari mai importante, de genul modelului KM. In functie de temperatura si de nivelul intemperiilor, se poate alege intre duritate mare, medie sau mica, iar daca ploua puternic acestea se pot taia suplimentar.
Urmeaza proba Dobarca si o suprafata de rulare compacta si lipsita de bolovani. Probabil ca cea mai buna alegere este anvelopa clasica K4 cu flanc neintarit, asta pentru simplul fapt ca pericolul de pana nu este asa mare, insa greutatea anvelopei K4 este mult mai mica decat a versiunii RF (reinforced)…De unde si un castig evident.
Problema mare este la cuplajul de probe de noapte, unde avem o proba de asfalt pur (urcarea spre Paltinis) si o proba de macadam pur (Santa in veriunea scurta).
Aici probabil ca anvelopa ideala ar fi modelul XR de duritate medie si asta din cauza faptului ca are blocurile de cauciuc mai compacte, genereaza mai putina miscare laterala, asta ducand la performanta mai buna pe partea de asfalt. Astfel ai putea ataca pe Paltinis si castiga secunde pretioase. In plus, la coborarea pe Santa te-ar ajuta prin flancul lor intarit, chit ca pericolul mare de pene pe Santa este mai sus, intr-o portiune care se tine doar pe ziua. Dar ce tefaci daca ploua? Cu XR-urile esti cam pierdut pe Santa uda datorita grip-ului lateral mai slab.
O alta varianta pentru acest grupaj nocturn este sa pleci pe Paltinis cu anvelope de macadam foarte uzate pe fata, pentru o directionalitate excelenta a trenului fata si sa le schimbi intre probe cu doua K4 noi pe fata.
Si o a treia cale este sa mergi pe modelul de WRC si anume Pirelli Scorpion, o anvelopa versatila asfalt-macadam si extrem de rezistenta la pene.
Singura problema a Scorpion-ului este performanta nu atat de buna pe tractiune – comparat cu un K4-, astfel incat pentru a doua zi e foarte greu sa decid: K4 RF sau Scorpion.
Daca nu ar fi proba Crinti la mijloc, cu noroaiele din zona mediana, as merge pe Scorpion. Asa insa, probabil voi alege K4 RF.
Cam asta ar fi imaginea raliului Sibiului vazuta de pe planeta Pirelli.
Cum vi se pare?

Vrei să afli ultimele noutăți sau să înțelegi cum funcționează un automobil? Pasionați de industria auto și de piața mașinilor rulate, redactorii Autovit își folosesc experiența pentru a-ți aduce informații relevante și sfaturi, pe blog. Citește știrile, analizele, topurile și ghidurile noastre, dacă vrei să faci o alegere inspirată sau să îți vinzi rapid mașina.