
Ca urmare a dezbaterii publice lansate de catre Ministerul Mediului pe tema instrumentelor de stimulare a innoirii parcului auto national, in special pe subiectul timbrului de mediu, Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA) isi exprima punctul de vedere fata de noua formula de calcul a taxei auto ce urmeaza a fi platita la inmatricularea unui autovehicul. Mai mult, Grupul Renault Romania vine cu doua idei interesante…
In primul rand, reprezentantii APIA considera ca principiile noului proiect de lege privind timbrul de mediu sunt “corecte, masurabile si elimina confuziile, incurajand totodata achizitia de autovehicule cat mai putin poluante”. Cea mai importanta organizatie din domeniul auto mai considera ca “industria auto are nevoie in Romania de un cadru legislativ durabil care sa garanteze recuperarea investitiilor facute (cu precadere in ultimii ani) in productia si distributia de autovehicule de catre constructori, importatori si distribuitori autorizati.”
De asemenea, APIA mai mentioneaza ca se impune innoirea parcului auto national, in conditiile in care varsta medie (circa 11 – 12 ani) este semnificativ mai mare decat cea din Uniunea Europeana (aproximativ 8 ani). Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile mai sustine ca “masurile de innoire a parcului auto trebuie sa aiba in vedere si vectori noi care sa stimuleze nu numai achizitia de autovehicule mai putin poluante (ex : timbrul de mediu), ci si circulatia lor pe drumurile publice din marile orase (ex: impozit anual, zone de filtrare a circulatiei celor poluante etc.)”.
Intr-un comunicat de presa, Grupul Renault Romania propune doua modificari ale proiectului, si anume:
1. “Introducerea unui prag minim pentru taxa actuala aplicata vehiculelor Euro 2, Euro 1 si non-Euro pentru a frana importurile de masini de ocazie foarte uzate, poluante si care pun in pericol siguranta rutiera.”
2. “In cazul vehiculelor Diesel Euro 3 si Euro 4, sugereaza evitarea scaderii prea mare a valorii timbrului fata de taxa actuala intrucat acest lucru ar conduce la cresterea puternica a importurilor de masini de ocazie diesel poluante in materie de emisii de oxizi de azot, de hidrocarburi si de particule, care sunt vectori de poluare la fel de importanti ca CO2. Ori, cu ocazia introducerii normei Euro 5, constructorii de automobile au investit mult tocmai pentru a reduce drastic aceste emisii, in special in cazul motoarelor diesel.”
Mai mult, agentia Mediafax anunta ca sindicalistii de la Dacia intentioneaza organizarea de actiuni de protest fata de aplicarea noii variante a taxei auto. Acestia afirma ca timbrul de mediu va determina scaderea vanzarilor de autoturisme noi in anul 2013 si va avea consecinte negative asupra salariatilor din acest domeniu.
Voi ce impact credeti ca va avea introducerea timbrului de mediu?

Vrei să afli ultimele noutăți sau să înțelegi cum funcționează un automobil? Pasionați de industria auto și de piața mașinilor rulate, redactorii Autovit își folosesc experiența pentru a-ți aduce informații relevante și sfaturi, pe blog. Citește știrile, analizele, topurile și ghidurile noastre, dacă vrei să faci o alegere inspirată sau să îți vinzi rapid mașina.