Volanul este una dintre componentele interioare ale mașinii ce se uzează vizibil, în timp. Partea bună este că nu trebuie să cumperi un alt volan. Prin urmare, dacă ai o mașină mai veche, este foarte probabil ca volanul tău să prezinte destule neplăceri estetice și să necesite o recondiționare.
Pe de altă parte, atunci când ești în căutarea unei mașini second-hand, o stare estetică mai puțin bună a volanului poate fi un compromis ușor de acceptat. În ambele cazuri, ai o soluție simplă și la îndemână. Află cum să îmbraci volanul în piele!
Curăță și hidratează pielea de pe volanul auto
Volanul este expus murdăriei. Prin atingerea repetată și frecventă, căci mai avem până la conducerea autonomă, dar și prin acțiunea unor factori externi, precum expunerea la razele solare, vei avea nevoie de o curățare și de o hidratare constantă a acestuia. În caz contrar, pielea se va degrada și vei ajunge la o recondiționare a volanului.
Dacă ai un volan îmbrăcat în piele, trebuie să ai grijă de el prin curățare și întreținere periodică. Uite câteva sfaturi bune de urmat:
- Șterge volanul cu o lavetă uscată din microfibre, pentru a îndepărta praful;
- Folosește o lavetă moale, cu o soluție pe bază de alcool, pentru a îl curăța de mizerie, impurități etc. Șterge-l din nou cu o lavetă uscată, pentru a absorbi soluția de curățare folosită;
- Pentru hidratare, laptele Doina și uleiul de in încă mai fac minuni, dar poți apela și la produse moderne de detailing și îngrijire piele. Lasă soluția de hidratare piele să acționeze câteva minute sau conform instrucțiunilor, apoi îndepărtează excesul cu o lavetă uscată din microfibre. Vei obține un aspect catifelat și plăcut la atingere, dar și luciu.
Este importantă estetica unei mașini, dar și motorizarea ocupă un loc extrem de important. Citește despre ▶ tipuri de motoare, cu avantajele și dezavantajele lor!
Volan îmbrăcat în piele: pași de urmat
Un volan cu urme evidente de uzură, ca zgârieturi, crăpături, decojire sau decolorare, poate fi recondiționat prin îmbrăcare. Îmbrăcarea volanului în piele ar fi recomandarea noastră, cu toate că, în comerț, se găsesc tot felul de huse din silicon sau alte materiale sintetice, care se pun rapid pe volan. La prima vedere, își fac treaba și acestea.
Totuși, pielea naturală este soluția cea mai elegantă și durabilă. Dacă apreciezi calitatea și frumusețea detaliilor, optează și tu pentru îmbrăcarea volanului auto în piele. În plus, pielea se mulează excelent pe dimensiunea și forma oricărui volan. Desigur, dacă este pusă așa cum trebuie.
Operațiunea de îmbrăcare se poate face pe cont propriu, simplu și rapid, dacă ai ceva răbdare și dexteritate în cusut. Mai există și atelierele care se ocupă de tapițerie, pielărie și servicii de recondiționare a volanului.
Acestea îți demontează volanul și descos pielea veche, pentru a pune alta nouă. Trebuie să recunoaștem că rezultatul este mult mai impresionant, dar și costurile sunt mai mari.
Cea mai simplă și ieftină metodă, fără a fi nevoie să dai volanul jos, respectiv să descoși pielea veche, ar fi îmbrăcarea volanului cu o husă piele aftermarket. Pielea poate fi naturală sau ecologică. Această idee este potrivită și pentru volanele ce nu sunt din piele.
Unele huse din piele sunt clasice, altele sunt cu piele perforată, altele cu piele colorată. Ia în calcul și mărimea husei. De exemplu, o să vezi informații de produs precum mărimea M (37-38 cm), cu referință la diametrul aproximativ al volanului. O husă mai mică nu se va potrivi, iar o husă prea mare nu va arăta estetic.
Husa din piele a volanului se achiziționează sub forma unui kit care conține următoarele lucruri:
- Husa de piele;
- O ață pentru cusut, ce poate fi neagră sau colorată;
- Un ac pentru cusut.
Pașii de îmbrăcare a unui volan în piele ar fi următorii:
- Volanul trebuie să fie, în primul rând, uscat și, ideal, curățat. Am detaliat mai sus cum poți face asta;
- Husa din piele achiziționată se centrează pe volan;
- Urmează procesul migălos de cusut, la finalul căruia este posibil să ai bătături la degete;
- Pune toată ața disponibilă în acul din kit și nu uita de realizarea unui nod;
- Ața se trece prin toate găurile deja existente în husă. Modelul de cusătură poate fi simplu sau după preferințe, de exemplu, cusătură încrucișată.
- La fiecare trecere a acului, cu mână liberă, ține ața cât mai tensionată, pentru a ieși o cusătură uniformă și fermă pe volan.
- Într-un final, vei avea din nou un volan frumos.
Așadar, soluția unui kit pentru îmbrăcări volane în piele este la îndemână, dacă ai ceva pricepere în cusut manual. În funcție de preferințe, poți opta și pentru o husă volan alcantara sau nappa. Kitul îl poți procura din diverse magazine de profil sau de pe site-uri care se ocupă cu accesorii auto. Se mai găsesc și prin târguri și piețe.
Reține faptul că un kit husă din piele ecologică este cu mult mai ieftin, spre deosebire de pielea naturală. Pentru a te asigura că este piele naturală, trebuie să cauți simbolul specific de piele naturală pe ambalaj.
Aruncă o privire și pe oferta de HUSE VOLAN PIELE, de pe Autovit.ro!
Încearcă și un kit de recondiționări volane piele
Până să iei decizia să îmbraci un volan în piele, ai mai putea încerca un kit de recondiționare volan piele. O poți face do-it-yourself, dacă ai răbdare și timpul necesar. Marele avantaj ar fi că volanul își va păstra dimensiunea originală, așadar, nu vei simți că ai o husă din piele aplicată pe el.
Un asemenea, setul de restaurare a volanului cuprinde mai multe substanțe și instrumente, precum soluție de curățare, vopsea și lac de restaurare. Poate include inclusiv o spumă de umplere zgârieturi și crăpături. În funcție de pricepere și de calitatea kitului cumpărat, poți obține rezultate foarte bune.
Citește mai multe detalii despre ▶ cum să reconditionezi volanul uzat.
Este evident faptul că volanul contribuie la o experiență mai plăcută în condus. Acum, că ai soluții de recondiționare volan piele, te poți bucura din nou de aspectul volanului tău!
Sursa foto: Shutterstock
Alexandru crede că nu există mașina perfectă, cum nu există nici șoferul perfect. Mai consideră că dacă nu-ți mai admiri și îngrijești mașina, înseamnă că este timpul să-ți cumperi alta. Pasionat de lumea auto, tehnologie, călătorii, a scris de-a lungul timpului texte bine documentate și complexe pe subiecte de interes pentru cititori, ceea ce încearcă să facă și pe blogul Autovit. Își folosește experiența și pasiunea pentru a-ți aduce cele mai relevante informații din industria auto, de la istoria producătorilor și particularitățile modelelor de mașini până la analize, sfaturi practice, topuri sau ghiduri.