autovit.ro
B SECTIUNI

Registrul Auto Român ar putea introduce ITP-ul anual pentru automobilele mai vechi de 12 ani

Conform Capital.ro, Registrul Auto Român ar putea introduce în viitorul apropiat inspecții tehnice periodice anuale pentru automobilele mai vechi de 12 ani.

Creșterea accelerată a înmatriculărilor de automobile second-hand este o realitate după eliminarea timbrului de mediu la 1 februarie. Aproape 130.000 de automobile rulate au fost înmatriculate, de șase ori mai multe față de mașinile noi înmatriculate în aceeași perioadă.

Ca urmare, vârsta parcului auto național a crescut la 10,5 ani față de 8,7 ani cât era cu un an în urmă. În aceste condiții oficialii Registrului Auto Român spun, conform Capital, că inspecția tehnică periodică (ITP) va trebui efectuată în fiecare an pentru automobilele mai vechi de 12 ani. În acest moment, toate automobilele au obligația de a efectua inspecția tehnică periodică la doi ani.

RAR

“În actualul context al evoluţiei parcului auto naţional, Registrul Auto Român intenţionează să propună ca măsură de majorare a siguranţei rutiere creşterea frecvenţei de efectuare a ITP pentru autoturismele mai vechi de 12 ani, de la doi ani cât este în prezent la un an”, a precizat George Dincă, directorul general al RAR.

Conform RAR, măsura este justificată de creșterea înmatriculărilor pentru automobile cu norme de poluare Euro 2 (automobile fabricate până în anul 2000), acestea înregistrând o creștere de 107% în primele trei luni ale anului. Mașinile ce respectă norma Euro 3 (fabricate între 2001 și 2005) au crescut cu 57%, iar pentru automobilele Euro 4 creșterea a fost de 69%. În ceea ce privește mașinile fabricate după 2011, mașini cu normă de poluare Euro 5 și 6, creșterea a fost de doar 15%.

2 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)