autovit.ro
B SECTIUNI

Roata culorilor în lumea auto: Ce culori au mașinile care se vând cel mai bine [rezultate surprinzătoare]

”Câte case, tot atâtea obiceiuri” sau, altfel spus, suntem diferiți și avem preferințe diferite. Și ce alt univers mai variat în păreri și preferințe, dacă nu lumea auto?

Cromoterapia este o pseudoștiință care susține că expunerea la anumite nuanțe de lumină poate ajuta oamenii să se simtă mai bine. Iar când vine vorba de preferințele oamenilor privind caroseria mașinilor și cum acestea influențează rapiditatea cu care se vinde un autoturism, statistica face lumină.

carVertical, platforma online care oferă acces utilizatorilor la istoricul oricărei mașini pe baza codului VIN, a întocmit un studiu despre cum influențează în mod direct culoarea mașinii cât de rapid sau cât de lent se vinde un vehicul la mâna a doua, iar rezultatele sunt surprinzătoare.

 

Mașinile care se vând cel mai rapid sunt… galbene!

Pe primul loc în graficul culorilor care ajută cel mai mult la vânzarea unei mașini este galbenul, cea mai deschisă și poate cea mai de impact culoare din spectrul cromatic. Este o culoare veselă, vie și efervescentă.

Cu o medie de stat pe piață de doar 20,8 zile după punerea la vânzare, se pare că mașinile la mâna a doua care au exteriorul colorat galben se vând cel mai repede. Acest lucru se datorează probabil în parte rarității cât și coeficientului de sex-appeal pe care o mașină galbenă îl exprimă.

Pe locul doi, se remarcă mașinile argintii, apariții versatile care pot fi folosite atât într-un mediu de business, cât și pentru o mașină de familie. Cu o medie apropiată de primul loc, mașinile argintii se vând după aproximativ 21,6 zile.

La o simplă privire în trafic, putem observa frecvența mașinilor de culoare argintie. Motivul este simplu – argintiul se caută.

Locul trei este ocupat de nonculoarea negru. La fel, ușor de asortat la orice gust, versatilitatea negrului face mașinile purtătoare foarte căutate și cumpărare, având o medie de doar 22,9 zile la vânzare.

VEZI OFERTA DE MAȘINI GALBENE PE AUTOVIT.RO >>

 

VÂND GOLF MARO!

Pentru a vedea mai de aproape cât de mult influențează culoarea timpul de vânzare al unei mașini, carVertical a urmărit și evoluția unui model popular în România și în întreaga lume auto – Volkswagen Golf.

Bucurându-se de o plajă enormă de cumpărători interesați, de la familii la firme și până la studenți, VW-ul Golf se vinde cel mai bine, în mod surprinzător, în culoarea maro. Cu o medie de doar 18,6 zile la vânzare, este dificil de explicat de ce această culoare a prins atât de bine pentru acest model. Cert este că preferințele cumpărătorilor sunt clare, un Volkswagen Golf maro se vinde în medie cu 35% mai rapid decât un Volkswagen Golf alb, cea mai puțin căutată culoare.

Locul doi are o medie de 20,8 zile la vânzare și este ocupat de argintiu, ca și în clasamentul general. Locul trei confirmă și el trendul general fiind ocupat de galben cu o medie la vânzare de 22,6 zile.

„Vedem clar că galbenul face excepție pentru România în regiune. Chiar și în comparație cu țările vecine precum Ungaria, mașinile de culoare galbenă sunt clar mai vândute în România. Este nevoie de aproximativ 3 săptămâni pentru a vinde un vehicul galben în România și, deși necesită aproape aceeași perioadă de timp pentru a vinde o astfel de mașină în Ungaria, galbenul este culoarea care se vinde cel mai lent acolo. Acest lucru arată cât de diferite pot fi piețele învecinate” – spune Matas Buzelis, directorul de comunicații carVertical.

 

Mașinile care au această culoare se vând cel mai greu

Dacă mașinile galbene dispar cel mai rapid de pe piață, la polul opus, culoarea care se vinde cel mai greu pe o mașină este bejul. Deși bejul este o alegere neutră, foarte populară când vine vorba de design interior, se pare ca în lumea automobilelor șoferii se feresc de ea.

Cu o medie de 26,2 zile la vânzare, bejul nu este totuși o catastrofă, diferența dintre bej și culoare de pe primul loc fiind de aproximativ 5 zile. În procente, în schimb, putem spune că diferențele sunt semnificative – vânzarea unei mașini bej durează, în medie, cu 26% mai mult timp decât vânzarea unei mașini galbene.

Greu de vândut sunt și mașinile albe și cele verzi cu o medie de 24,8 și respectiv 24,7 zile de la publicare la vânzare. Mașinile albe sunt probabil asociate cu flotele auto ale companiilor și, în plus, albul tinde să ascundă liniile caroseriei, făcând orice model să pară mai banal decât dacă ar avea culoare.

„Vehiculele bej sunt de obicei mai dificil de vândut, deoarece nu sunt la fel de conservatoare ca unele nuanțe convenționale precum negru, alb, argintiu sau gri. Fiind ușor mai subtil și discret, bejul este adesea alegerea persoanelor cu un gust mai rafinat. Asta explică de ce este nevoie de mai mult timp pentru a vinde astfel de vehicule” – explică Matas Buzelis, expertul auto carVertical.

 

Românii au gusturi foarte diferite la mașini

Dacă galbenul este cea mai căutată culoare la români, la nivel european cele mai căutate culori sunt negrul (23,5% din întregul parc auto european), albul (21,1%) și argintiul (17,6%).

În schimb, uitându-ne la locurile doi și trei din topul celor mai ușor de vândut culori la o mașină second-hand în România, anume argintiu și negru, ne încadrăm foarte bine în tendințele pieței europene.

Prin urmare, cu mici excepții tendințele de la noi se suprapun pe tendințele europene.

 

🔎 Încearcă o căutare detaliată pe Autovit.ro! Filtrul de CULOARE din DETALII CAROSERIE sortează mașinile în ordinea preferințelor tale cromatice. Încearcă o căutare >>

 

 

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)