
Așa cum v-am anunțat luna trecută în articolul de aici, gama de motorizări de la Dacia Duster va trece printr-o serie de schimbări, ce au vizat în primul rând unitatea diesel de 1,5 litri. Însă, trecerea la normele de testare WLTP va impune și mai multe modificări pe termen scurt.
Deși are mai puțin de un an comercial pe piață, Dacia Duster este un adevărat succes la nivel european, unde a reușit să devină un bestseller pe majoritatea piețelor în care se vinde. Gama de motorizări disponibilă la început a fost una echilibrată, cu propulsoare eficiente, cuplate la transmisia EDC cu dublu ambreiaj pentru anumite configurații. Însă, gama urmează să fie optimizată în vederea trecerii la standardele de măsurare a noxelor și consumului WLTP.
Așa cum vă anunțam anterior, dieselul putea fi comandat în două versiuni de putere, de 90 CP și 110 CP, iar de acum acesta va avea 95 CP și 115 CP. Deși creșterea de putere nu pare una semnificativă, performanțele sunt îmbunătățite la un nivel mai mare decât ne-am fi așteptat. Astfel, versiunea de 95 CP reușește să asigure o accelerație de la 0 la 100 km/h în doar 12,6 secunde, ceea ce înseamnă o îmbunătățire de 1,2 secunde față de versiunea anterioară. Similar, versiunea de 115 CP scurtează accelerația 0-100 km/h cu 1,3 secunde și astfel ajunge la valoarea de 10,5 secunde față de 11,8 secunde. Ambele valori sunt extrem de bune acum. În plus, motorul de bază primește 30 Nm și ajunge la 240 Nm, în timp ce unitatea mai puternică rămâne la valoarea de 260 Nm.
Alături de această schimbare mai apare una, interesantă, dar nu în favoarea cumpărătorilor. Motorul turbo TCe pe benzină de 1,2 litri (125 CP) dispare din gamă și este înlocuit de 1.6 SCe, un motor aspirat cu o putere maximă de 115 CP. Acesta poate fi comandat doar cu tracțiune față, ceea ce înseamnă că Duster nu mai poate avea tracțiune integrală la un motor pe benzină, ci doar la diesel.
O altă modificare în gamă, care trebuie rapid corectată pentru a menține nivelulul vânzărilor, este eliminarea cutiei cu dublu ambreiaj și 6 trepte. Aceasta nu mai este compatibilă din punct de vedere mecanic cu noul motor diesel, astfel încât este necesar un timp pentru a aduce modificările necesare.
Toți marii constructori trec prin probleme în ceea ce privește migrarea la standardul WLTP. De exemplu, Volkswagen a anunțat că va opri producția în fabricile sale pentru a optimiza linia de fabricație.
Dacia are nevoie de un răspuns rapid la aceste probleme și trebuie să ofere din nou un motor turbo de cilindree mică, capabil să ruleze eficient și să poată fi cuplat la tracțiune integrală. De asemenea, oferirea unei cutii cu dublu ambreiaj este esențială pentru piața din Vest.