
Legislația rutieră se modifică începând cu 28 septembrie 2014 prin introducerea de sancțiuni de până la 450 lei pentru șoferii care nu folosesc un scaun special sau centura pentru transportul copiilor. De asemenea, va exista posibilitatea recoltării de probe biologice la locul accidentului.
Ordonanţa de urgenţă nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost modificată şi completată printr-o ordonanţă publicată în Monitorul Oficial din 29 august, aceasta urmând să intre în vigoare pe data de 28 septembrie 2014. O primă completare adusă legislației rutiere se referă la șoferii care nu transportă copiii în condiții de siguranță. Va fi sancționată cu trei puncte de penalizare nerespectarea obligaţiei conducătorului de autovehicul de se asigura că persoanele minore poartă centuri de siguranţă sau sunt transportate în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate. Pe lângă cele trei puncte de penalizare se adaugă patru sau cinci puncte de amendă care înseamnă suma de 360 sau 450 lei. Un punct de amendă valorează 90 de lei în prezent. Amenda se reduce la jumătate dacă este plătită pe loc. Sancțiunea îi vizează pe șoferii care transportă copii în vârstă de până la trei ani în automobile care nu sunt echipate cu sisteme de siguranță, cu excepția celor destinate transportului public de persoane, precum și a taxiurilor. Până acum exista obligația ca șoferul să transporte copilul până la trei ani într-un scaun special şi centură de siguranţă pentru cei de până la 12 ani, dar nu existau sancțiuni.
“Copiii cu vârsta de peste 3 ani, având o înălţime de până la 150 cm, pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă ocupă, pe timpul transportului, orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă”, spune noua legislație. De asemenea, șoferul trebuie să își informeze pasagerii cu privire la obligația legală de a purta centura de siguranță în timpul circulației pe drumurile publice.
Recoltarea de proble biologice la locul accidentului
Noua legislație prevede posibilitatea recoltării de probe biologice direct la locul accidentului de către personalul medical de la SMURD sau Ambulanță. ”Medicul, asistentul medical sau persoana cu pregătire medicală de specialitate din echipajul ambulanţei sau autospecialei aparţinând SMURD, care intervine la evenimentele în legătura cu traficul rutier, poate recolta probe biologice în măsura în care prin aceasta nu se afectează acordarea asistenţei medicale de urgenţă sau de prim ajutor, precum şi în situaţia în care persoana implicată într-un accident de circulaţie refuză transportul de urgenţă la o unitate sanitară sau starea sa de sănătate nu impune acest transport”, se prevede în noua legislație rutieră.
Ordonanța mai prevede că o persoană căreia i-a fost anulat permisul de condurere, dar s-a dovedit că este nevinovată își poate primi permisul înapoi fără a mai da examen. ”În situaţia în care anularea permisului de conducere nu a fost dispusă până la depunerea cererii de restituire de către titularul permisului de conducere, condamnat definitiv pentru o infracţiune care a fost dezincriminată, în condițiile art. 4 din Codul penal, şeful serviciului rutier competent dispune restituirea acestuia, în baza documentului care atestă o astfel de situaţie”.