autovit.ro
B SECTIUNI

Se apropie revizia pentru mașina ta? Ține cont de aceste sfaturi

Se apropie revizia pentru automobilul tău și nu știi sigur ce trebuie să verifici, ce trebuie să schimbi și ce piese ai de cumpărat? De cele mai multe ori un service s-ar putea să nu-ți ofere toate sfaturile utile așa că ai face bine să începi pregătit discuția. Reviziile comune sunt destul de simple – filtre, ulei și cam atât, dar la ce trebuie să fi atent pentru a nu uita de ceva. Iată ce etape ar trebui să cuprindă o revizie perfectă, suplimentar față de operațiunile standard.

 

  1. Sistemul de frânare

Este important? Cred că nu mai este nevoie de un răspuns – sistemul de frânare este cel mai important sistem de siguranță al unei mașini. Verifică nivelul lichidului de frână, starea plăcuțelor și pe cea a discurilor de frână. Schimbă-le imediat dacă uzura este la limită și folosește doar piese de bună calitate.

  1. Anvelope

Simți că este momentul să schimbi anvelopele? Un specialist de la un service de roți profesionist îți va da un verdict în câteva minute. Acesta trebuie să verifice profilul, dacă există uzură neuniformă sau daune produse anvelopelor din cauza unor șocuri. Evită să folosești anvelope uzate și dacă este cazul să le schimbi, alege anvelope de calitate, chiar dacă sunt mai scumpe.

  1. Filtrul de carburant

De cele mai multe ori filtrul de carburant este trecut cu vederea la reviziile de 15.000 km, deoarece se presupune că acesta rezistă până la 30.000 km. Conform celor mai multe specificații acest lucru este adevărat, dar filtrul de carburant este foarte important, mai ales la mașinile cu injecție directă, fiind foarte sensibil la impuritățile din combustibil. Pentru că nu costă o avere, este recomandat să îl schimbi la 15.000 km.

  1. Filtrul de aer

Acesta este ieftin, se schimbă rapid chiar și de către tine și nu trebuie să aștepți revizia pentru a-l schimba. La revizii, schimba-l obligatoriu. O poți face fără probleme chiar și între revizii, la 7.500 de km.

  1. Lichidul din caseta de direcție

Nu multă lume știe exact când trebuie schimbat acest lichid. El are rol de lubrifiere pentru caseta de direcție și asigură aceea senzație de fluență la rotirea volanului. Verifică manualul mașinii pentru specificațiile lichidului și perioada la care trebuie schimbat. De asemenea, nu uita să verifici nivelul acestuia. Dacă este cazul, schimbă-l pentru că îți va proteja caseta de direcție, care va merge mult mai fluent.

  1. Acumulatorul mașinii

Chiar dacă acesta nu trebuie schimbat la revizii, o verificare îți va indica apropierea momentului în care trebuie să-l schimbi. Durata de viața variază între 3-5 ani. Este important de știut că eficiența acumulatorului scade cu circa 50% la temperaturi negative, așa că dacă acumulatorul este vechi și te afli înainte iernii este mai bine să-l schimbi. Un specialist îți poate spune rapid dacă este nevoie de un acumulator nou.

  1. Lichidul din cutia de viteze

În funcție de vechimea mașinii, de tipul cutiei sau al producătorului, acesta necesită înlocuirea la anumite intervale. Verifică manualul mașinii pentru a vedea exact când trebuie schimbat și nu omite această operațiune. Alege un lichid de calitate, conform cu specificațiile cerute de constructorul mașinii.

  1. Bujiile

Dacă motorul mașinii tale este pe benzină este important să înlocuiești bujiile la fiecare revizie. Astfel, motorul va rula fără fluctuații în turație, iar consumul nu va crește. La diesel, este important ca mecanicul să verifice starea bujiilor incandescente și, la nevoie, să le schimbi. Dacă nu le schimbi la timp poți avea probleme mai costisitoare.

  1. Kitul de distribuție

În funcție de marcă și model mașinii kitul de distribuție trebuie schimbat la un interval ce poate varia de la 6 la 10 ani sau de la 60.000 km la 150.000 km. În momentul schimbării distribuției, întreabă mecanicul dacă este nevoie să schimbi și alte sisteme anexe, precum pompa de apă.

  1. Lichidul de răcire

Lichidul de răcire are rol anticoroziv, de răcire și anti îngheț. Completează doar cu antigel special pentru mașina ta (în funcție de culoarea antigelului) și verifică punctul de îngheț înainte de anotimpul rece.

 

 

 

Un comentariu

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)