autovit.ro
B SECTIUNI

Semnul de circulație bike box: ce este, ce înseamnă, amenzi pentru nerespectare

În viitorul apropiat, vei întâlni un nou semn de circulație, în intersecțiile mari ale Bucureștiului. Bike box este marcajul aprobat de autorități pentru a le oferi bicicliștilor mai multă siguranță pe străzile din Capitală. Află din următoarele rânduri ce reprezintă acesta și ce amenzi riști pentru nerespectarea lui. 

Vezi 👉 AICI oferta noastra de AUTOTURISME

Ce este semnul de circulație bike box

Transportul alternativ este încurajat în întreaga lume, dar pentru a circula prin oraș pe bicicletă sau trotinetă vei avea nevoie de infrastructură. Bucureștiul nu stă foarte bine la capitolul piste de biciclete, dar oficialitățile fac eforturi. Încă din vara lui 2021, s-a aprobat introducerea semnului de circulație bike box. Acesta este un marcaj care va fi implementat la semafoarele din intersecțiile mari. 

Ce amenzi risti daca nu respecti semnul bike box

Bike box reprezintă o zonă bine delimitată, constând în niște pătrate cu o bicicletă desenată în mijloc, ce vor apărea pe carosabil. Marcajele vor avea o lungime de trei metri. Principalul rol al acestora este de a-i ajuta pe cei care se deplasează pe două roți. Bicicliștii vor avea, astfel, posibilitatea de a fi primii la semafoare și de a avea o vizibilitate crescută în zonele aglomerate. 

Noile marcaje au fost aprobate în ideea de a-i încuraja pe bucureșteni să se deplaseze mai des pe două roți. 

Vezi categoria noastra de ▶️ PIESE

Ce înseamnă semnul de circulație bike box

Pătrunderea mașinilor în zonele cu bike box este interzisă, atunci când semaforul arată culoarea roșie. În intersecțiile în care există acest semn, doar bicicletele și trotinetele vor putea să stea pe loc la semafor, în interiorul spațiului marcat.

Ce înseamnă semnul de circulație bike box

Semnul bike box există de ani buni în Viena și va fi introdus, pentru început, în București, protejându-i pe cei care se deplasează cu bicicletele. Aceștia nu se vor mai expune riscului de a fi acroșați de autoturismele care pleacă în viteză de la semafor și nici nu vor mai inhala gazele de eșapament. În același timp, bike box îi va ajuta pe bicicliști să se încadreze pe banda dorită. Spre exemplu, vor avea suficient timp pentru a face viraje în intersecții. 

Care sunt amenzile pentru nerespectarea semnului bike box

Șoferii nu au voie să se oprească în spațiul dedicat bicicliștilor din intersecții. Cine încalcă semnul bike box riscă o amendă consistentă, ce poate ajunge la valoarea de 750 de lei și suspendarea permisului de conducere, pentru 30 de zile. Noul marcaj a fost introdus în Codul Rutier. 

Acestea sunt lucrurile pe care trebuie să le știi despre semnul bike box. 

Citește și 👉 Masini celebre din filme: top 5 automobile care au facut istorie

Sursa foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)