autovit.ro
B SECTIUNI

Sezonul ploios este aproape – iată ce trebuie să știi despre cum să conduci în siguranță

Iarna este aproape la final, dar odată cu temperaturile în creștere vor apărea din ce în ce mai mult ploi, care își vor pune amprenta pe modul cum conducem. Șofatul în asemenea condiții nu este neapărat mai dificil, dar impune o serie de reguli care trebuie respectate pentru a spori gradul de siguranță al dvs. și a pasagerilor.

 

Chiar dacă ploaia apare pe timp de zi este recomandat să porneşti farurile. Astfel, participanţii la trafic te pot vedea mult mai bine, în special dacă ploaia este puternică.

Nu conduce obligatoriu cu limita legală de viteză, ci cu viteza mai mică, la care te simţi tu confortabil. Dacă asfaltul este foarte ud sau vizibilitatea slabă, atunci viteza trebuie adaptată la aceste condiţii. Ignoră faptul că alte maşini merg mai repede. Rămâi în zona ta de siguranţă, în care simţi că ai timp pentru a reacţiona. Cu cât vizibilitatea este mai scăzută, cu atât viteza redusă are un impact mai mare asupra siguranței.

În plus, viteza cu care te deplasezi trebuie ajustată în conformitate cu calitatea anvelopelor pe care le are maşina. Dacă un pneu este uzat el se va comporta foarte slab pe asfalt ud, iar riscul de acvaplanarea va fi foarte ridicat. Astfel, dacă ai anvelope uzate, scade viteza de deplasare. Am scris de nenumărate ori despre cât de importante sunt anvelopele de calitate. Pe timp de ploaie, rolul lor este extrem de important.

Specialiştii în siguranţa rutieră recomandă să menţi o distanţă de cel puţin cinci lungimi de maşină faţă de automobilul din faţă. Asta înseamnă un minim de circa 25 de metri. Astfel, vei avea timp să reacţionezi la menevrele celui din faţă. Ideal este ca distanţa să fie cât mai mare, mai ales pe drumurile naţionale sau autostrăzi, unde vitezele sunt mai ridicate.

Ţine ambele mâini pe volan şi evită să fi distras. Telefoanele mobile sau acţionarea unor sisteme ale maşinii care necesită atenţie (precum sistemul de navigaţie) pot duce la apariţia unor momente periculoase, iar pe timp de ploaie acest pericol este şi mai mare. Vizibilitatea este mai slabă şi timpul de reacţie mai scurt, plus că maşina este mai dificil de manevrat. Menţine ambele mâini pe volan pentru a reduce pe cât posibil timpul de reacţie în caz de nevoie.

Constientizează în permanenţă pericolul de a acvaplana. În acele momente anvelopa nu mai are contact cu asfaltul, sub ea existând doar o peliculă de apă. Atunci, controlul maşinii este practic imposibil. Această situaţie apare atunci când anvelopa nu mai poate evacua cantitatea de apă pe care o întâlneşte. În principiu, acvaplanarea apare foarte repede la anvelopele uzate sau la trecerea prin bălţi cu o viteză prea mare. Pericolul de accident în acest caz este extrem de ridicat. Până ce maşina nu încetineşte, nu poate fi controlată aproape deloc.

Evită să treci prin acumulări de apă. Pentru un motor modern, apa poate produce o serie de probleme. În plus, dacă ea este aspirată prin filtrul de aer, motorul se va strica, iar reparaţia va costa foarte mult. Aşadar, evită trecerea prin apă dacă există altă soluţie. Mai bine ocoleşti decât să plăteşti reparaţii foarte mari. De exemplu, cele mai performante SUV-uri pot trece printr-un vad de apă de 500 mm, ceea ce nu este foarte mult, în special pentru o mașină cu gardă la sol normală.

Controlează sistemul de climatizare pentru a preveni aburirea geamurilor. Vizibilitatea este esenţială atunci când condiţii de condus sunt grele. De principiu, pornirea compresorului de aer condiţionat rezolvă această problemă.

Ai grijă la acumulările de apă care pot ascunde gropi. Trecerea cu viteză prin acestea poate aduce defecţiuni la trenul de rulare, îndoirea jantelor sau chiar gâlme pe anvelope. Remedierea acestor probleme se face cu cheltuieli ridicate. Cel mai bine este să eviţi acumulările de apă sau, dacă nu este posibil, să treci cu viteză redusă prin ele, în special dacă nu cunoşti starea drumului şi traseul.

Eficienţa sistemului de frânare este, evident, redusă în condiţii de umiditate a carosabilului. Este important să ajustezi viteza pentru a evita un accident, chiar dacă rulezi la viteze reduse, în oraş.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)