autovit.ro
B SECTIUNI

Câteva sfaturi pentru un confort sporit la volan pe timp de iarnă

Suntem la jumătatea sezonului rece, iar zăpada și temperaturile negative sunt încă la ordinea zilei. Cum să ne facem călătoria cu automobilul mai plăcută în aceste condiții?

Aproape orice mașină parcată afară peste noapte va avea geamurile aburite dimineață atunci când ne grăbim să ajungem la birou sau cu cei mici la școală. Cum rezolvăm problema fără a folosi clasica cârpă pentru a șterge geamurile?

Condensul de pe geamuri este cauzat de diferența de temperatură dintre exterior și interiorul mașinii. Pentru a dezaburi geamurile mașinii, sistemul de climatizare trebuie pornit pe viteza maximă cu aerul condiționat pornit. Gurile de ventilație trebuie îndreptate  către geamurile laterale și parbriz, iar condensul va dispărea rapid.

Până când interiorul se încălzește, plecăm la drum înfolfoliți de iarnă? Mai bine mai așteptăm câteva minute ca să putem șofa fără geaca groasă de iarnă. De asemenea, experții nu recomandă folosirea mânușilor la volan.

Pentru a ne încălzi rapid, cel mai eficient mod este folosirea încălzirii din scaune. Majoritatea automobilelor moderne oferă opțiunea pentru scaune încălzite și chiar volan încălzit. Încălzirea în scaune ar trebui activată imediat după urcarea în mașină și apoi redusă când ne încălzim.

Nu este indicată folosirea climatizării pe temperatura maximă pe perioada unei călătorii mai lungi cu automobilul. Temperatura ideală pentru interiorul automobilului este 21.5 grade Celsius, iar dacă automobilul este dotat cu climatizare automată este bine să folosim funcția Auto. Aerul cald va fi distribuit către picioare, iar temperatura va scădea până ajunge în partea de sus a corpului, ceea ce contribuie la menținerea reflexelor la volan. Un habitaclu prea cald produce un efect similar cu alcoolul pentru cel de la volan. De exemplu, dacă temperatura interioară în automobil este de 35 grade Celsius, efectul asupra celui de la volan este similar cu al unei alcoolemii în sânge de 0.5 g/l.

 

Un comentariu

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

CITESTE MAI MULTE DESPRE:
Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)