autovit.ro
B SECTIUNI

Cum să îți pregătești mașina pentru zilele toride

Vara se apropie cu pași repezi, iar temperaturile foarte ridicate vor fi în scurt timp la ordinea zilei. Odată cu acestea nu trebuie să iei măsuri doar pentru confortul propriu, ci și să acorzi atenție mașinii tale. Iată câteva reguli pe care este bine să le ai în calcul pe durata anotimpului cald.

 

1. Verifică nivelul lichidului de răcire

Este foarte important că lichidul de răcire să fie la nivelul recomandat de constructorul mașinii. Astfel, motorul se poate supraîncălzii, mai ales atunci când se rulează în aglomerația din oraș. Ai grijă să nu verifici lichidul atunci când motorul este cald, deoarece sistemul este sub presiune și te poți stropi cu lichid încins. Nu utiliza niciodată apă simplă pentru răcire. Deși apa răcește mai eficient decât antigelul, acesta din urmă are rol de lubrifiant, dar crește și punctul de fierbere.

 

2. Verifică din timp că electroventilatorul funcționeză

Dacă afară este încă frig și motorul nu se încălzește suficient pentru pornirea ventilatorului, îl poți verifica prin pornirea aerului condiționat la nivel maxim, operațiune care implică și pornirea imediată a ventilatorului.

 

3. Verifică sistemul de climatizare din timp

Nu aștepta căldurile foarte ridicate pentru a verifica dacă sistemul de aer condiționat funcționează în continuare. La primele semne de temperaturi mai ridicate pornește climatizarea chiar dacă nu simți nevoia. Astfel, vei vedea dacă aerul suflat este suficient de rece. Dacă nu, verifică nivelul freonului sau întregul sistem la un atelier specializat.

 

4. Verifică acumulatorul mașinii

Chiar dacă anotimpul rece a trecut, sistemul electric al mașinii și implicit acumulatorul sunt supuse unui stres ridicat și pe timpul verii. Verifică bateria mașinii la un atelier specializat pentru a vedea dacă mai rezistă un sezon.

 

5. Schimbă uleiul motorului

Uleiul nou oferă un grad mai ridicat de lubrifiere pentru motor, vital pentru funcționarea și protejarea acestuia pe timpul verii. Verifică manualul mașinii pentru a afla tipul de ulei corect pentru motorul tău.

 

uzura anvelope6. Verifică anvelopele

Verifică toate anvelopele mașinii de uzură excesivă, neuniformă sau de tăieturi pe suprafața de rulare. De asemenea, utilizează o presiune corectă, recomandată de constructor, fără să uiți de roata de rezervă.

 

7. Ceruiește caroseria

Un strat de ceară va proteja vopseaua de razele ultraviolete ale soarelui.

 

8. Protejează interiorul

Dacă parchezi des la soare poți cumpăra o protecție pentru parbriz. Astfel, materialele de la interior vor fi protejate și nu se vor supraîncălzii sub soarele arzător. La plecare, în primul minut, nu te baza doar pe sistemul de climatizare, ci deschide larg geamurile pentru a ventila interiorul.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)