autovit.ro
B SECTIUNI

Sfaturi utile: pregătește mașina pentru iarnă

Chiar dacă zăpada nu dă semne că va ajunge în zilele următoare în marile orașe, pregătirea mașinii pentru iarnă este o etapă extrem de importantă atunci când apare umiditatea excesivă și temperaturile joase. Iată câteva sfaturi care își sunt de folos.

 

 

Este foarte important să verifici că mașina ta este într-o stare tehnică bună și că nu există probleme mecanice. Indiferent de natura lor, acestea sunt mai greu de rezolvat pe timpul iernii și pot duce la probleme și mai grave, mașina fiind mult mai solicitată atunci când este utilizată în condiții de iarnă.

Dacă intervalul de schimb de ulei se apropie este mai bine să îl faci cât mai repede, ungerea fiind esențială în anotimpul rece, în special în zilele cu temperaturi extrem de joase. În timp, orice ulei își pierde din proprietățile de ungere, astfel încât schimbarea acestuia înainte de sezonul rece poate proteja mașina pe parcursul vieții acesteia.

 

Sfaturi mici, dar esențiale:

  • Ajută acumulatorul. Când temperatura scade, acumulatorul mașinii este supus unei presiuni foarte mari. De aceea, nu uita să cureți bornele de la baterie și să nu mergi inutil pe distanțe foarte scurte cu consumatorii importanți porniți. Asta va scurta perioada de viața a bateriei. Aici ai un articol pe această temă – sigur te va ajuta.
  • Schimbă anvelopele cu unele de iarnă de calitate bună. Încearcă să nu faci economii prea mari la acest capitol, deoarece anvelopele sunt principalul element de siguranță al unei mașini. Ține minte – legea impune montarea anvelopelor de iarnă doar în condiții de zăpadă sau gheață, dar pneurile de iarnă sunt necesare imediat cum temperatura scade sub 7 grade. Sub acest prag, anvelopele de vară devin ineficiente.

  • Montează jante mai mici, cu anvelope înguste. Știm că orice mașină arată mai bine cu anvelope mari și jante late, dar păstrează acest aspect pentru vară. Iarna este mult mai util să ai jante mai mici pentru un confort mai bun, dar și anvelope mai înguste, pentru o mai bună aderență pe zăpadă.
  • Verifică regulat presiunea din anvelope. Ai montat anvelopele de iarnă? Foarte bine, însă nu este cazul să ignori presiunea din anvelope. Astfel vei evita uzura inutilă și vei avea garanția unor performanțe optime, mai ales că iarna aderența anvelopelor este greu pusă la încercare.
  • Nu ignora ștergătoarele de calitate. Pe timp de iarnă nu avem doar apa care trebuie evacuată de pe parbriz, ci și zăpadă sau gheață. De aceea, un set de ștergătoare de calitate sunt necesare pentru o vizibilitate bună. Dacă ștergătoarele au deja probleme cu îndepărtarea apei, acestea vor fi amplificate de prezența zăpezi și temperaturilor negative. Nu aștepta să ai probleme de vizibilitate, ci schimbă-le din timp pentru a evita orice neplăceri.

  • Curăță extrem de bine frunzele de sub ștergătoare. Materia organică de orice fel se va descompune în timp și are proprietatea de a reține umiditate. Asta se traduce prin apă rămasă în canalele de evacuare, ceea ce poate provoca urme de coroziune în timp.
  • Oferă farurilor un polish. În timp, farurile se mătuiesc și nu mai permit trecerea luminii ca atunci când sunt noi. De aceea, un polish este recomandat, în special înainte de iarnă, când vizibilitatea este esențială.
  • Nu pierde din vedere că nu se știe niciodată când poți rămâne blocat pe timp de iarnă în zone greu accesibile, în frig și fără acces la utilități. De aceea, pe timp de iarnă, ține în mașină un cablu de încărcare pentru telefon, lanternă, mănuși foarte groase, un fluier și chiar câteva ciocolate. Poate părea exagerat, dar micile detalii pot face diferența dintre viață și moarte.
  • Nu uita de lichid de parbriz de iarnă, racletă și mănuși.

2 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)