autovit.ro
B SECTIUNI

Sfaturi utile: verifică presiunea în anvelope înainte de a pleca la drum

Presiunea incorectă în anvelope crește consumul de carburant și influențează distanțele de frânare.

Mai bine de 40% dintre șoferii din Europa nu își verifică niciodată presiunea în anvelope. Ca rezultat, foarte multe automobile circulă cu pneuri umflate prea puțin. Cu toții am trecut prin asta, amânând la infinit verificarea presiunii în anvelope, deși putem face asta la aproape orice benzinărie.

Dacă anvelopele mașinii pe care o conduci sunt umflate inegal sau au o presiune incorectă, atunci performanțele dinamice ale mașinii pot fi afectate semnificativ.

Distanțele de frânare se măresc considerabil, iar rezistența la acvaplanare este redusă. De asemenea, mașina va răspunde mai greu la comenzi în cazul unei manevre de evitare.

Valorile cu care fiecare pneu trebuie umflat se găsesc, în general, pe capacul de la  rezervorul de combustibil sau pe montantul central de pe partea șoferului. Dacă aceste stickere sunt șterse, manualul mașinii oferă întotdeauna aceste valori.

De asemenea, țineți cont că temperatura influențează presiunea din pneuri, pe vreme rece fiind necesară o presiune mai mare decât pe vreme caldă. De aceea, nu umflați anvelopele după ce ați condus o perioadă mai lungă pentru că în timpul mersului anvelopele se încălzesc, iar valorile nu vor fi corecte. Când mergi să faci presiunea nu uita nici de roata de rezervă, care este mai bine protejată atunci când are o presiune corectă.

În plus, rularea cu o presiune incorectă în anvelope mărește uzura acestora și mărește riscul de pană. Pentru că au o rezistență la înaintare mai ridicată, anvelopele umflate incorect măresc și consumul de carburant cu până la 5%.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)