
Dacă analizăm și comparăm piața auto de mașini noi cu cea de mașini rulate din România, raportul ar fi de o mașină nouă înmatriculată la trei mașini second-hand. Concluzia? Românii sunt în continuare mari amatori de mașini rulate. Un sondaj realizat de Autovit.ro ne arată și mai multe detalii despre segmentul mașinilor rulate.
Astfel, sondajul realizat pe 500 de respondenți scoate la iveală faptul că 52% din participanți au declarat că și-au achiziționat o mașină second-hand în ultimii cinci ani. Un procent similar afirmă că are în plan achiziționarea unei mașini rulate în următorii trei ani. Cifrele pentru înmatriculările de mașini rulate sunt lună de lună peste cele ale anului trecut, ceea ce înseamnă că segmentul de mașini second-hand este într-o creștere susținută.
În momentul în care caută un automobil rulat, românii urmăresc anumite aspecte. 76% dintre ei sunt interesați de vechimea mașinii, 68% din ei de rulajul mașinii, iar 50% de puterea motorului. Surprinzător, dacă mașina a fost sau nu implicată în accidente este o preocupare doar pentru 40% din cei chestionați.
“Observăm în continuare afinitatea românilor pentru mașinile la mâna a doua reînmatriculate sau din import. Chiar dacă piața auto a cunoscut un declin după criza economică, 2016 se anunță un an promițător cu cele mai multe tranzacții din 2009 încoace. Românii vor reîncepe să investească în mașini, chiar dacă de cele mai multe ori aceștia vor alege autoturisme la mâna a doua.” spune Cristian Cojocaru, Sales Manager Autovit.ro.
Bugetul, mereu important
În cadrul aceluiaș studiu, participanții au oferit detalii despre bugetul pe care l-ar pune la bătaie pentru o mașină rulată. Cei mai mulți dintre ei, respectiv 36%, afirmă că au un buget cuprins între 5.000 și 10.000 de euro, iar 34% spun că ar plăti peste 10.000 de euro pentru un automobil rulat. Un buget cuprins între 2.000 și 5.000 de euro ar putea fi pus la bătaie de 25% din participanții la sondaj.