
Una dintre problemele moderne care duc la neatenție la volan este reprezentată de inguzia de tehnologie tot mai avansată, atât în mașini, cât și în telefoanele mobile de care aproape că nu ne despărțim niciodată. Asta înseamnă, evident, că nu o facem nici atunci când ne aflăm la volan și nici măcar atunci când autovehiculul pe care îl conducem se află în mișcare. De câte ori ați văzut colegii din trafic care utilizează telefonul mobil la semafor și apoi nu renunță la el nici atunci când coloane se pune în mișcare?
De foarte multe ori, nu? Acest comportament este scos la iveală de un nou studiu care a încercat să scoată la iveală ceea este nociv pentru atenția șoferilor atunci când se află la volan. Potrivit studiului realizat în România, la care au răspuns peste 8.000 de șoferi, 6 dintre cei aflați la volan vorbesc la telefonul mobil fără să utilizează un sistem hands-free sau sistemul integrat disponibil la mașinile de generație nouă. Dacă vorbitul la telefon nu vi se pare o problemă majoră atunci trebuie să aflați că 4 din 10 șoferi admit că trimit mesaje atunci când se află la volan. Rezultatul este îngrijorător chiar dacă 21% dintre cei care au răspuns afirmă că o fac rar, doar atunci când apar urgențe.
Problema este una și mai gravă dacă este analizat doar segmentul șoferilor tineri. Pe această categorie de vârstă, anumite studii arată că procentul celor care trimit sau citesc mesaje text atunci când conduc este de până la 75%. Este foarte probabil ca această problemă să fie din ce în ce mai gravă în viitor și să depășească ca nivel de periculozitate chiar și problema alcoolului la volan.
Alături de rezultatele care privesc utilizarea telefonului mobil la volan, studiul a mai relevat o serie de probleme care pun în pericol siguranța în trafic. Somnolența are efecte similare consumului de alcool, ceea ce face ca odihna înaintea călătoriilor lungi să fie esențială. Totuși, dacă ești obosit la volan, doar 15 minute de somn îți vor permite să conduci din nou pentru o bună perioadă de timp, fără să ai probleme de atenție. De asemenea, un comportament de a conduce defensiv te poate scuti de accidente care să implice pietoni și bicicliști, care de multe ori sunt neatenți. Nu uita nici să porți centura de siguranță indiferent de viteză și de mediul în care circuli. În caz de accident, purtarea centurii reduce riscul morții șoferului sau a pasagerilor cu 45%.