autovit.ro
B SECTIUNI

Stație de încărcare pentru mașina electrică, la domiciliu: costuri, pași de urmat, avantaje

În decursul ultimilor ani, a avut loc o creștere semnificativă a numărului de mașini electrice pe străzile din România, iar acestea urmează să înlocuiască, gradual, modelele de autoturisme convenționale. Odată cu această tranziție, apare nevoia unei infrastructuri adecvate pentru încărcarea acestor vehicule. 

Momentan, există aproximativ 1300 de stații de încărcare mașini electrice în România. Cu toate acestea, instalarea unor astfel de stații la domiciliu devine o opțiune tot mai populară pentru posesorii de mașini electrice, datorită beneficiilor aduse. 

În continuare, vei descoperi care sunt pașii de urmat, avantajele și costurile implicate în alegerea acestei alternative. 

Cât costă o stație de încărcare electrică

statie electrica

Costurile asociate instalării unei stații de încărcare electrice la domiciliu sunt influențate de mai mulți factori, precum tipul de stație aleasă și furnizorul de servicii. În cazul în care locuința ta dispune deja de o instalație electrică trifazată, atunci costurile pot fi reduse prin minimizarea necesității de a adăuga circuite suplimentare. 

Cheltuielile sunt împărțite astfel: 

  • analiza inițială pentru determinarea cerințelor;  
  • stația de încărcare electrică;  
  • manopera;  
  • materialele consumabile. 

Prețurile stațiilor de încărcare variază în funcție de caracteristicile și de capacitățile acestora și pot oscila între 500 și 1500 de euro. Costurile pentru montaj depind în mare măsură de distanța necesară pentru cablarea instalației și de timpul necesar pentru instalare. 

Este important să reții că aceste estimări sunt generale. De aceea, înainte de a începe procesul de instalare, se recomandă să discuți cu mai mulți furnizori autorizați despre nevoile tale și să ceri oferte de la aceștia, pentru a obține o estimare cât mai precisă a costurilor. 

Autovit se distinge ca fiind cea mai extinsă platformă din România, în ceea ce privește numărul de dealeri profesioniști înregistrați, majoritatea dintre aceștia oferind mașini ce beneficiază de garanție. 

Prin intermediul acestei platforme, ai posibilitatea să achiziționezi cu încredere o mașină second-hand. Explorează gama variată de oferte disponibile pe Autovit și găsește autovehiculul care corespunde nevoilor tale! 

Pași de urmat pentru instalarea stației electrice la domiciliu

statie de incarcare electrica

Înainte de a demara procesul, este necesar să obții informații cu privire la tipul de branșament electric disponibil în locuința ta: monofazat (poate furniza o putere de încărcare situată între 3,7 și 7,4 kWh) sau trifazat (poate furniza o putere de încărcare situată între 11 și 22 kWh), precum și la capacitatea maximă de consum a energiei din rețea.  

Iată care sunt etapele pe care trebuie să le parcurgi pentru instalarea unei stații de încărcare electrice la domiciliu: 

  1. Formulează o cerere către furnizorul tău de energie, solicită un spor de putere pentru punctul de încărcare și specifică puterea dorită, 7,4 kWh sau 11 kWh. Atașează toate documentele necesare. 
  2. Distribuitorul de energie îți va transmite un aviz tehnic de racordare, în termen de maximum 30 de zile de la depunerea documentației complete.  
  3. Dacă ești de acord cu avizul tehnic, trimite o cerere pentru încheierea contractului de racordare. Furnizorul îți va trimite propunerea de contract semnată, în cel mult 10 zile. 
  4. Procesul de autorizare a lucrărilor și recepția se vor desfășura în cel mult 90 de zile calendaristice.  
  5. După finalizarea lucrărilor și a recepției, operatorul de rețea va emite un certificat de racordare, în termen de 10 zile calendaristice. 
  6. Cu certificatul de racordare în posesie, poți încheia un contract de furnizare cu un producător de stații de încărcare autovehicule electrice. 
  7. În termen de 10 zile calendaristice de la încheierea contractului, stația de încărcare va fi pusă sub tensiune, permițându-ți să începi încărcarea vehiculului electric. 

Instalarea unei stații de încărcare electrice la bloc 

masina electrica

În cazul în care nu locuiești la casă, ci într-un bloc, ai două opțiuni disponibile pentru instalarea unei stații de încărcare: 

  1. dacă deții un loc de parcare, poți solicita distribuitorului local un branșament electric pentru stația de încărcare; 
  2. ia legătura cu asociația de proprietari și solicită instalarea a 1-2 stații de încărcare, în funcție de numărul de vehicule electrice din bloc; costurile finale se vor împărți între posesorii acestor vehicule.

Și în această situație, va trebui să respecți pașii de mai sus, pentru obținerea unei autorizații de construire a stației electrice. 

Caracteristicile spațiului necesar pentru instalarea unui stații de încărcare 

Iată câteva aspecte importante: 

  • Stațiile variază în funcție de aspect și de tip, de la modelele standard de tip „wallbox”, care pot fi montate pe perete, la variantele „fast charger”, care sunt mai grele, mai mari și ocupă mai mult spațiu. 
  • Pe lângă specificațiile tehnice și funcționalitățile oferite, trebuie să iei în considerare și următoarele aspecte: 
    • modul de montare – verifică dacă stația se poate monta direct pe perete sau necesită o fundație separată; 
    • dimensiunile stației – asigură-te că ai suficient spațiu pentru amplasarea stației de încărcare, luând în considerare și eventualele restricții de spațiu din locație; 
    • planuri viitoare de încărcare – gândește-te la necesitățile tale de încărcare pe termen lung și alege o stație care să fie potrivită; 
    • extinderea capacității – analizează dacă stația poate fi upgradată în viitor, pentru susținerea unei puteri de încărcare mai mare, în situația în care decizi să achiziționezi un al doilea vehicul electric. 

Vrei să economisești bani și să îți achiziționezi o mașină electrică second-hand? Află din acest articol care sunt verificarile necesare pentru un autovehicul electric rulat. Fii informat și ia decizia potrivită pentru viitoarea ta mașină electrică!

Instalare stație de încărcare auto la domiciliu – avantaje

Beneficiile aduse de instalarea unei stații de încărcare auto la domiciliu sunt:

  • universalitate: stația de încărcare electrică este compatibilă cu orice model de mașină electrică; 
  • montare în exterior: poți amplasa stația de încărcare electrică în exteriorul casei tale, alegând un model special conceput pentru acest scop și rezistent la condiții meteorologice extreme, de la ierni reci până la veri fierbinți și precipitații; 
  • independență față de locațiile publice: cu propria ta stație de încărcare electrică, nu mai ești legat de stațiile de încărcare din benzinării sau din centre comerciale, ceea ce înseamnă că elimini timpul de așteptare; îți poți încărca mașina din confortul casei tale, pe timpul nopții sau la orice oră, fără să-ți perturbi rutina sau timpul petrecut alături de familie; 
  • încărcare multiplă: dacă ai o stație de încărcare cu mai multe terminale, aceasta poate susține simultan mai multe mașini și nu va mai trebui să aștepți pentru a le încărca pe rând; 
  • economisire financiară: încărcarea la propria ta stație electrică costă mai puțin decât la stațiile de încărcare publice; 
  • fără interferențe: stația de încărcare nu va afecta funcționarea celorlalte aparate electrice din casă; unele stații au chiar un sistem de reglare a puterii de încărcare, pentru a asigura stabilitatea în cazul utilizării simultane a mai multor dispozitive electrice; 
  • siguranță încorporată: stațiile de încărcare sunt prevăzute cu sisteme de siguranță ce protejează atât stația în sine, cât și rețeaua electrică, în situații de scurtcircuit sau fluctuații de tensiune. 

Stație de încărcare automobile electrice – sfaturi și curiozități

Iată câteva sfaturi pentru o stație de încărcare eficientă: 

    • Asigură-te că stația poate fi conectată la orice invertor, fără accesorii suplimentare, pentru a economisi bani la montaj, mai ales dacă ai panouri fotovoltaice. 
    • Specialiștii recomandă să ai asigurată o capacitate de 32 de amperi. Acest aspect poate fi găsit în contractul de furnizare a energiei electrice. 
    • Optează pentru un cablu de încărcare lung, deoarece acesta îți va asigura flexibilitate. Un cablu mai lung este util și dacă ai două mașini și o singură stație, pentru că nu va mai fi necesar să muți mașinile. În plus, te va ajuta și în situația în care următoarea mașină electrică are un port de încărcare diferit amplasat. 
    • Nu exagera cu încărcările și păstrează întotdeauna bateria între 20 și 80%, pentru a evita uzura acesteia.

Dacă ești în căutarea pieselor de schimb potrivite pentru mașina ta, pe platforma Autovit ai acces la o gamă variată de piese de schimb, pentru a te asigura că automobilul tău rămâne într-o stare optimă de funcționare. 

Pe lângă diversitatea pieselor disponibile, Autovit se distinge prin prețurile competitive oferite. Acest lucru înseamnă că poți achiziționa piesele de care ai nevoie fără să-ți afecta bugetul. 

Iată câteva curiozități despre stațiile de încărcare vehicule electrice: 

  • Cât costă încărcarea electrică a automobilului?
    Prețul pentru 1 kW/h de încărcare variază între 0,6 lei și 2 lei, depinzând de locație. Încărcarea acasă este cea mai economică și costă în jur de 0,6-0,8 lei pentru 1 kW/h. 
  • Care este durata procesului de instalare a unei stații de încărcare?
    Instalarea stației de încărcare poate varia în funcție de complexitate. Aceasta poate dura între două-trei ore sau chiar două-trei zile, depinzând de circumstanțe. 
  • Pot porni mașina în timpul încărcării?
    Nu. Pentru a porni, trebuie să oprești procesul de încărcare și să decuplezi cablul. 
  • Oprirea încărcării înainte de atingerea capacității complete de încărcare afectează bateria?
    Nu, bateria nu va fi afectată în niciun fel. 

În concluzie, cu propria ta stație de încărcare la domiciliu, vei scăpa de necesitatea consultării hărții stațiilor de încărcare electrice din România, cu excepția momentelor în care ești într-o excursie departe de locuința ta. 

În plus, aceasta aduce cu sine o serie de avantaje, de la economii pe termen lung la comoditate și control total asupra procesului de încărcare a mașinii tale electrice.

Sursa foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)