autovit.ro
B SECTIUNI

Ce sunt numerele roșii și cum le obții

Bucuria unei achiziții inspirate este doar începutul poveștii cu o mașină nou poposită în garajul tău. Pentru a putea circula legal este nevoie de câțiva pași deloc dificili, dar necesari, din punctul de vedere al intrării vehiculului în legalitate.

Pentru a putea ieși în trafic, până la eliberarea numerelor de înmatriculare definitive, este obligatorie eliberarea autorizației de circulație provizorie. Se obține prin prezența numerelor de înmatriculare de culoare roșie, iar obținerea lor implică doar câteva acțiuni obligatorii din partea oricărui proprietar de mașină, indiferent că aceasta este adusă de peste hotare sau cumpărată ca vehicul rulat, de la un vânzător autohton.

Vezi 👉 AICI oferta noastră de AUTOTURISME

Cum obții autorizația de circulație provizorie
Care sunt actele necesare autorizației
De ce depinde eliberarea numerelor
Cât te costă plăcuțele roșii

Cum obții autorizația de circulație provizorie

DRPCIV (Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor) autorizează provizoriu circulația autovehiculelor pentru o perioadă de 30 de zile, dar aceasta nu se poate prelungi peste data la care expiră asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente (RCA). Este necesar, deci, ca înainte de a te îndrepta către DRPCIV, să închei un contract cu o societate de asigurări. Este recomandat ca durata poliței să acopere timpul ce va trece până la momentul înmatriculării, pentru ca vehiculul să nu fie expus riscurilor sub forma prejudiciilor produse prin accidente de circulaţie.

Pentru fiecare mașină se pot elibera succesiv trei autorizații provizorii de circulație, fiecare dintre acestea cu valabilitate de 30 de zile. Prin urmare, chiar dacă a fost importat din altă țară, un automobil poate circula legal pe drumurile publice din România până la 90 de zile, un interval suficient pentru încheierea tuturor etapelor legate de înmatricularea definitivă. Aceasta implică obținerea certificatului de autenticitate de la RAR, plata timbrului de mediu și înregistrarea la Administrația Fiscală.

Vezi categoria noastră de ▶ PIESE

De ce depinde eliberarea numerelor

Care sunt actele necesare autorizației

Procedura necesară obținerii acestui document este una destul de simplă. Atât fișa care ține loc de talon, cât și plăcuțele cu numerele roșii sunt eliberate pe loc, la ghișeul DRPCIV. Vei avea nevoie de următoarele acte:

  • cererea solicitantului;
  • dovada încheierii unei asigurări obligatorii de răspundere civilă pentru prejudicii produse terților prin accidente de autovehicule pe numele solicitantului, în termenul de valabilitate a acesteia;
  • dovada plății taxei de autorizare provizorie a circulației;
  • copii ale documentelor care atestă dreptul de proprietate al solicitantului asupra vehiculului;
  • actul de identitate al solicitantului, în original și în copie, sau, în cazul persoanei juridice, documentele care să ateste dobândirea personalității juridice, denumirea și sediul, în copie;
  • dovada plății contravalorii plăcuțelor cu număr provizoriu;
  • dovada plății contravalorii autorizației de circulație provizorie;
  • copia declarației vamale pentru vehiculele provenite din afară UE la care se solicită înmatricularea în România, cu excepția primei autorizări;
  • procura speciala, autentificată de notar, valabilă în cazul în care un împuternicit depunde dosarul.

Îți dorești să achiziționezi un SUV care să atragă multe priviri și în care performanța să fie criteriul de bază? Descoperă 👉 totul despre Cupra Formentor, de la echipări și tehnologii disponibile până la prețul și fiabilitatea acestui model de SUV compact cu design iberic.

Introducerea unui vehicul în circulație

Vezi categoria noastră de 👉 AUTOUTILITARE

De ce depinde eliberarea numerelor

Pentru ca autorizația de circulație provizorie să fie emisă, deci pentru a putea monta pe mașină plăcuțele roșii de înmatriculare, este necesar ca mașina să treacă în bune condiții atât inspecția tehnică periodică, cât și verificarea la Registrul Auto Român. În plus, va trebui ca mașina să fie înregistrată la Administrația Financiară de care aparții, pentru plata impozitului anual.

Costul plăcuțelor roșii

Cât te costă plăcuțele roșii

Costul plăcuțelor roșii este de 40 de lei, iar taxa aferentă autorizației provizorii de circulație este de 13 lei. Contravaloarea acestor taxe se va achita la Serviciul Public Comunitar din cadrul Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul prefecturii. Plata se poate face și la trezorerie, iar instituția îți va elibera chitanța pe care, ulterior, o vei depune la dosarul pe care îl vei înainta către Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor.

Sfaturile de mai sus îți vor scurta timpul necesar introducerii în circulație a unui autoturism. Cu un dosar pus la punct cât mai bine, te vei putea bucura cât mai repede de noua ta achiziție.

Credit foto: Shutterstock

45 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)