
Un studiu recent comandat de către Ford la nivel european a avut ca obiectiv aflarea mai multor informații despre tinerii șoferi și despre comportamentul lor atunci când se află la volan. Rezultatele studiului sunt îngrijorătoare.
Nu mai puțin de 82% dintre cei care au participat la sondaj au declarat că obișnuiesc să conducă mașina sau mașinile familiei. În timp ce au făcut asta, 39% au încălcat limitele de viteză, 35% au luat cheile mașinii fără să aibă acordul părinților, iar 27% au folosit telefoanele mobile pentru a vorbi, pentru a trimite mesaje sau pentru a-și face selfie-uri. Mai mult, 6% recunosc că au șofat sub influența băuturilor alcoolice, ceea ce este un procent extrem de mare pentru o acțiune gravă, care le poate pune viața în pericol.
“Întoarcerea în casa părinților sau pur și simplu amânarea momentului mutării sunt circumstanțe care pot duce la escaladarea unor conflicte între părinți și tinerii care au trecut peste vârsta copilăriei. Tinerii adulți privesc mașinile părinților ca pe scurtături spre propria libertate, ca baze pentru activitățile sociale. Dar, pentru siguranța acestora și a celorlalți participanți la trafic, tinerii trebuie să se asigure că șofează responsabil, mai ales dacă se află la volanul unei mașini mai puternice decât cele cu care sunt obișnuiți”, spune Jim Graham, manager al proiectului Ford Driving Skills for Life.
Studiul a scos la iveală și alte informații interesante despre modul în care tinerii și-au dezvoltat percepția asupra mașinilor deținute de membrii familiei. De exemplu, între tinerii chestionați, 74% dețin de fapt un autovehicul, dar conduc în continuare mașina părinților pentru a economisi bani sau pentru a-și impresiona prietenii.
Pentru părinți, acesta poate fi un adevărat test financiar. Cercetările arată că un tânăr care sta acasă îi poate costa pe părinți până la 4.300 de euro pe an, costurile legate de mașina incluzând sume suplimentare pentru asigurare, carburant și eventuale reparații. În Europa, în jur de jumătate dintre tinerii aflați în segmentul de vârstă 18-29 de ani locuiesc împreună cu părinții.
Rata ridicată a șomajului în rândul tinerilor, costurile din ce în ce mai ridicate ale chiriilor și dificultățile care apar la încercarea de achiziție a unei case contribuie la acest fenomen. Mulți dintre studenți se întorc acasă după terminarea studiilor, fenomen numit de sociologi “generația bumerang”.
Chiar dacă studiul a avut loc la nivel european, multe dintre rezultate se aplică direct și tinerilor șoferi din România. Tipologia acestora atunci când se află la volan este destul de periculoasă, atât pentru ei, cât și pentru ceilalți participanți la trafic. Concluziile sunt cât se poate de clare, deși nu se pot generaliza – șoferii tineri încalcă limitele de viteză, folosesc telefonul mobil și conduc sub influența băuturilor alcoolice în timp ce folosesc mașinile părinților, iar mulți împrumută cheile fără acordul acestora.