autovit.ro
B SECTIUNI

Studiu: șoferii nu sunt atenți la drum pe 7% din durata călătorie

Nu este nevoie de niciun studiu să ne convingă de faptul că atenția la volan este primordială pentru siguranța unei călătorii, însă în realitate lucrurile se întâmplă altfel. Peugeot a realizat un studiu care ne arată aspecte extrem de interesante despre comportamentul șoferilor.

 

Studiul comandat de Peugeot a avut ca subiecți mai mulți șoferi care au trebuit să parcurgă un drum identic, pe o distanță de 9 kilometri. Aceștia au trebuit să poarte o pereche de ochelari specială, prin care s-a putut supraveghea tot ce fac aceștia, dar și unde anume privesc în orice moment.

Rezultatul a fost unul oarecum surprinzător pentru că studiul a arătat că pe o perioadă de 7% din timp șoferii își iau ochii de la drum. Dacă rezultatul se aplică la un drum de o oră, cu o viteză media de 48 km/h, rezultă că șoferii supuși testului parcurg, în medie, nu mai puțin de 3350 de metri fără să privească drumul. Rezultatul pare aproape ireal, însă se pare că exact această neatenție la volan este una dintre cauzele principale ale producerii accidentelor în Uniunea Europeană.

Studiul a fost realizat cu ajutorul ochelarilor Tobii Pro Glasses 2, care integrează nu mai puțin de 6 camere care analizează direct retina ochiului la fiecare 0,05 secunde, traseul fiind unul mixt, cu secțiuni de traseu urban, dar și extraurban.

Contextul în care Peugeot a comandat acest studiu are la bază motivul de a scoate în evidență avantajele volanului de dimensiuni mici pe care îl regăsim la anumite modele din gama constructorului francez, dar și poziționarea deasupra acestuia a instrumentelor de bord. Neatenția la volan devine o problemă din ce în ce mai mare, mai ales că mașinile de generație nouă sunt tot mai tehnologizate, cu sisteme care, de multe ori, necesită atenția șoferului pentru a putea fi controlate. Deși constructorii auto încearcă să simplifice modalitatea de acționare a acestora, lipsa atenției ridică probleme importante de siguranță.

Un comentariu

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

CITESTE MAI MULTE DESPRE:
Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)