autovit.ro
B SECTIUNI

Sunt cutiile de viteze manuale pe cale de dispariție?

În primă fază afirmația de mai sus poate fi una surprinzătoare, dar progresul din industria auto ne arată că un astfel de scenariu nu este departe de adevăr. Cutiile automate au devenit extrem de eficiente, mult mai rapide decât orice șofer care manevrează o cutie manuală și, poate cel mai important, oferă extrem de mult confort și nu mai au prețuri de producție atât de ridicate precum acum câțiva ani. Astfel, decizia constructorilor auto de a renunța treptat la cutiile manuale nu este deloc o surpriză.

 

Recent, într-un interviu pentru o publicație internațională, unul dintre inginerii care se ocupă de partea tehnologică de la Ferrari a afirmat că marca italiană a renunțat complet la cutiile manuale și nu va mai produce un model echipat cu o astfel de cutie. Decizia este luată în baza unor analize atente care arată că performanțele pe care le propune o cutie cu dublu ambreiaj nu poate fi egalată de o cutie manuală, astfel încât nu mai are niciun rost să se dezvolte cutii de viteze manuale. Mai mult, italienii susțin că modelul California, ultimul oferit cu o cutie manuală, a fost preferat de mai puțin de 10 clienți, un număr care cu siguranță nu justifică prețul dezvoltării și producției unei cutii manuale. Deci, este clar. Cutiile automate moderne sunt mai performante.

Însă, ele oferă în mod cert și mai mult confort. Cine nu vrea să evite obositoarele și repetatele schimbări de treaptă din traficul aglomerat? Probabil majoritatea dintre noi ar opta pentru o cutie automată, însă există și excepții. Cei care iubesc sentimentul de control total la volan sau cei care conduc un model sport din segmentul mic sau compact vor rămâne în continuare fideli cutiei manuale, chiar dacă performanțele generale sunt mai slabe la o comparație directă cu o cutie automată modernă. Însă, tot mai multe astfel de mașini renunță la cutiile manuale. Acestea pierd din ce în ce mai multă cotă de piață în defavoarea cutiilor automate, indiferent de segment. Chiar și pentru mașinile de clasă mică se caută din ce în ce mai mult cutiile automate, segment în care acum câțiva ani aproape că nu existau astfel de oferte.

bmw automat

Modelele hibride și electrice vor duce la eliminarea cutiei automate

Recent, vă scriam că mașinile electrice devin din ce în mai importante pentru constructorii auto, iar creșterea numărului lor, alături de modelele hibride, va duce la dispariția cutiei manuale. O mașină electrică nu are nevoie de cutie de viteze, iar una hibridă necesită un angrenaj complex pentru schimbarea treptelor, permis din punct de vedere tehnic doar de o cutie automată. Așadar, viitorul cutiei manuale este limitat și nu va trece mult până când vom număra pe degete disponibilitatea unor astfel de modele, deși pare greu de crezut pentru unii.

Suntem curioși să aflăm ce preferință ai când vine vorba de alegerea cutiei de viteze – manuală sau automată? De ce?

 

7 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

CITESTE MAI MULTE DESPRE:
Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)