autovit.ro
B SECTIUNI

SUV vs automobil: care dintre ele este mai sigur

Perceput inițial ca o modă trecătoare, dar dovedit a fi un factor care a schimbat ireversibil lumea auto, SUV-ul s-a înrădăcinat de ani buni în industrie. Niciun producător auto nu poate avea pretenții asupra unei cote de piață consistente fără a include un SUV în gamă. De la Dacia Duster și până la Rolls-Royce Cullinan, există un model pentru fiecare tip de buget. Căutate pentru simbolul prosperității și apreciate pentru putere sau pentru spațiul oferit la interior, SUV-urile sunt văzute ca veritabile fortărețe pe roți. Este oare adevărată această percepție?

Vezi 👉 AICI oferta noastra de AUTOTURISME

Ce avantaje și dezavantaje are un SUV

La prima vedere, singurul motiv pentru care un SUV este de preferat în fața unui sedan, a unui hatchback sau a unui break este poziția înălțată la condus. Aceasta îți permite să ai un câmp vizual mai larg, o privire de ansamblu mai vastă asupra suprafeței de rulare, în timpul escapadelor în off-road, și să observi mai devreme eventualii factori de risc. 

Față de acest prim argument, ultimele studii arată că un SUV oferă cu până la 50% mai multe șanse de a scăpa dintr-un accident fără răni serioase, comparativ cu o mașină obișnuită. Aceasta, datorită ranforsărilor specifice unei caroserii de mari dimensiuni, ce-i permit să facă față unui impact de o mare severitate. La buna prestație, în cazul unui impact, contribuie și partea frontală mai lungă, cu zone deformabile mai generoase decât în cazul unui automobil obișnuit. 

SUV vs automobil

La toate acestea se adaugă echiparea standard din ce în ce mai generoasă, chiar și în cazul modelelor rulate, în privința echipamentelor de securitate activă și pasivă. Alături de clasicele ABS și ESP, precum și de un număr de până la zece airbaguri, un SUV contemporan oferă sistem de monitorizare a unghiului mort, asistență la urcarea și coborârea pantelor, respectiv sistem de asistență pentru condusul pe autostradă. 

La capitolul punctelor slabe pe care le are un SUV se încadrează centrul de greutate ridicat, care necesită o abordare precaută a virajelor, din cauza inerției mari, și care poate favoriza o răsturnare violentă. La aceasta se adaugă masa mai mare a unui astfel de vehicul, precum și consolele mai lungi, care necesită mai multă grijă la manevrele executate din scurt. Cu alte cuvinte, un SUV va fi o mașină mai sigură decât una obișnuită numai în măsura în care șoferul îl va exploata înțelept și nu va abuza de rezervele suplimentare de putere.  

Vezi categoria noastra de  ▶ PIESE

dinamica unui accident SUV

Care este dinamica unui accident SUV vs automobil

În ce tip de vehicul ai vrea să te afli, în cazul unei coliziuni? Într-un automobil sau într-un SUV? Întrebare clasică al cărei răspuns este evident. Unele studii efectuate peste ocean arată că un șofer aflat la volanul unui hatchback, al unei berline sau al unui break este de 7,6 ori mai expus riscului de a-și pierde viața. Centrul ridicat al unui SUV, diferența de masă și inerția mai mare devin, în mod ironic, avantaje ale vehiculului mai mare, în cazul unui impact frontal cu un vehicul convențional. 

Aceasta, pentru că zona în care se realizează impactul este plasată mai jos, în cazul unui SUV, spre deosebire de cel al unei mașini obișnuite. Astfel, o compactă sau o berlină și chiar un monovolum pot fi avariate mai grav, iar SUV-ul va penetra mai mult zonele deformabile ale acestora. În privința efectelor asupra pasagerilor, un rol capital îl joacă echiparea fiecăreia dintre mașini. Poate că un SUV are avantajele prezentate mai sus, dar în cazul în care un exemplar de generație mai veche se izbește de un automobil de ultimă oră, balanța ar putea înclina în favoarea celui din urmă. 

Vezi categoria noastra de 👉 AUTOUTILITARE

Ce dezavantaje are un SUV

Care sunt cele mai sigure SUV-uri 

În ultimii ani, un număr tot mai mic de modele lansate pe piața europeană a înregistrat mai puțin de cinci stele la testele EuroNCAP. Spre deosebire de perioada de început a acestei metodologii de testare, astăzi este de la sine înțeles ca o mașină să ofere, în primul rând, un nivel corespunzător de siguranță. Printre SUV-urile care au obținut recent cinci stele la crash-teste se remarcă următoarele modele:

  • Hyundai Tucson, cu un scor de 86%;
  • Toyota Yaris Cross, cu un scor de 86%;
  • BMW iX, cu un scor de 91%;
  • Nissan Qashqai, cu un scor de 91%;
  • Ford Mustang Mach-E, cu un scor de 92%.

Decizia de a cumpăra sau nu un SUV îți aparține, dar acum știi mai multe despre avantajele și dezavantajele acestui tip de automobil. Dincolo de dotările de lux sau de opționalele ce fac exteriorul mai atractiv, echipamentele de siguranță trebuie să dicteze rezultatul final al analizei tale de piață.

Credit foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)