autovit.ro
B SECTIUNI

Taxa de mediu plătită între 2007-2013 nu mai poate fi recuperată pe cale administrativă

Începând cu data de 1 februarie 2017, Timbrul de Mediu a fost eliminat, în cadrul unui decizii de eliminare a unor taxe. Până în acest moment nicio altă taxă nu a fost adoptată pentru a ține locul vechiului Timbru de Mediu, ceea ce înseamnă că la înmatricularea unei mașini noi sau rulate nu mai este necesară plata niciunei taxe direct legată de emisiile sau norma de poluare ale mașinii.

Însă, odată cu eliminarea Timbrului de Mediu, Guvernul a abrogat și Ordonanța de Urgență 9/2013, în care se prevedea procedura de recuperare a sumelor plătite pentru taxele auto legate de mediu, care au fost valabile până în 2013 și declarate ilegale. În acest moment, procedura de recuperare a acestor sume, pe cale administrativă, nu mai este valabilă, aspect conformat și de oficialii Ministerului Mediului.

shutterstock_570098848

“Prin abrogarea integrală a OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule se elimină inclusiv posibilitatea restituirii pe cale administrativă a sumelor prevăzute de art. 12, respectiv a sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, pe parcursul a cinci ani calendaristici, prin plata în fiecare an a 20% din valoarea acestora. Prin Ordinul comun al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și al Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 682/1.154/2016 s-a aprobat procedura de restituire a sumelor prevăzute la art. 7, 9 și 12 din OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, precum și a sumelor stabilite de instanțele de judecată prin hotărâri definitive și pentru aprobarea modelului și conținutului unor formulare. Având în vedere abrogarea OUG nr. 9/2013, faptul că ordinul mai sus menționat a fost emis în aplicarea art. 12 din OUG nr. 9/2013, contribuabililor nu li se vor mai restitui, pe cale administrativă, sumele în speță. (…)

Restituirea pe cale administrativă a acestor sume poate fi realizată doar în baza unui nou act normativ ce ar trebui emis în perioada următoare”, se arată într-un document emis de direcția de comunicare din cadrul Ministerului Mediului.

Practic, în acest moment este nevoie de stabilirea unei noi proceduri de recuperare administrativă a sumelor plătite pentru taxele de mediu plătite între 2007 și 2013. Până acum, recuperarea banilor se făcea în tranșe egale timp de cinci ani consecutivi. Din acest moment, este nevoie de emiterea ori a unei ordonanțe care să stipuleze modalitatea administrativă de recuperare a banilor sau de o lege care să stabilească regulile pentru restituirea taxelor. O altă modalitate de recuperare a banilor din taxe este pe cale judecătorească, însă aceasta necesită cheltuirea unor sume de bani, dar și timp pentru a deschide dosarul în instanță.

 

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)