autovit.ro
B SECTIUNI

Telefon de la Marin Dumitrescu

Un aspect important in orice domeniu, pentru cei care sunt in activitate, este sa-si recunoasca inaintasii, sa le respecte gloria si sa stie, la venirea momentului, sa lase locul generatiei tinere. Acest timing este, probabil, cel mai dificil pentru un sportiv, insa el este, sper, inca relativ departe pentru mine.
Cand a sunat azi telefonul si am vazut pe ecran un numar necunoscut, am avut tendinta sa nu raspund fiindca lucram ceva si nu aveam chef de povesti. Nu stiam ca daca as fi ascultat acest prim imbold, as fi ratat o convorbire cu insasi istoria sportului auto romanesc.
Din fericire am raspuns. La capatul celalalt, o voce sprintena, clara si foarte decisa m-a intrebat daca sunt domnul Edwin Keleti. Am raspuns ca da, iar spre totala mea surprindere si onoare, am descoperit ca vocea apartinea Maestrului Marin Dumitrescu, o legenda a automobilismului romanesc atat antebelic cat si postebelic.
Ajuns la aproape 92 de ani, pe care ii va implini pe 21 ianuarie, nea Marin a cunoscut acei ani superbi ai pionieratului in care talentul avea ca principal aliat temeritatea si in care cunostintele tehnice profunde permiteau pilotilor customizarea profunda a materialului de concurs.
Dupa ce a alergat in campionatele de motociclism pentru cluburile Steaua si Dinamo, devenind campion atat in cursele de viteza cat si la motocross, Marin Dumitrescu a trecut la automobilism in 1948 si timp de un sfert de secol a strans titluri de campion la coasta, circuit si raliuri. Ce mai, o adevarata legenda si o punte spre acele vremuri romantice de basm si care este prezent si astazi la cele mai multe etape de viteza in coasta in calitate de mecanic si sfatuitor al nepotilor sai ce participa in campionat cu un monopost Dallara.
Si chiar dansul m-a sunat, sa ma anunte ca mi-a lasat la birou in Bucuresti cate un exemplar din cartea pe care tocmai a reeditat-o, “Un sfert de veac la volanul bolizilor-Memoriile unui campion”. O carte ce nu ar trebui sa lipseasca din biblioteca pasionatilor de motorsport.

A fost o onoare acest telefon, domnule Dumitrescu. Va multumesc!

credit foto: topgear.ro

2 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)