autovit.ro
B SECTIUNI

Temperaturi toride – nu lăsați copiii în mașină fără aer condiționat

Temperaturile ridicate din timpul verii sunt un real pericol pentru copii de toate vârstele, care sunt extrem de sensibili la un astfel de mediu, în special atunci când se află în mașină. La nivel mondial există cazuri în care aceste situații se soldează chiar și cu fatalități. Ce trebuie făcut în aceste cazuri?

 

De multe ori pare o exagerare în faptul că este nevoie să lași copiii nesupravegheați și fără AC pentru doar câteva minute în mașină, însă asta poate reprezenta o provocare pentru organismul lor. Acesta funcționează diferit când vine vorba de gestionarea căldurii față de organismul unui adult.

Doctorii afirmă că tocmai datorită faptului că nu toată lumea cunoaște aceste detalii fiziologice apar astfel de cazuri. Un copil simte într-un mod diferit căldura față de un adult și se poate adapta mult mai greu la ea.

Chiar dacă ai parcat la umbră, mașina va continua să se încălzească rapid la interior dacă a fost expusă anterior pentru mult timp la soare.

Așadar, senzația subiectivă a unui adult nu este similară cu ceea ce experimentează un copil. Deci, dacă ție ca adult îți este bine din punct de vedere termic, asta nu înseamnă că și copiilor le este la fel, mai ales dacă sunt în razele directe ale soarelui.

Studiile arată cifre aproape incredibile când vine vorba de temperaturile care pot apărea în mașină, într-un timp relativ scurt, în condiții de temperatură medie la exterior. De exemplu, într-o mașină expusă la soare, la o temperatură exterioară de 22 de grade Celsius, temperatura poate crește la 43 de grade în prima oră, iar 70% din această creștere are loc în primele 30 de minute.

Atunci când un copil este expus la temperaturi de peste 40 de grade fără ventilație, pot apărea cu rapiditate simptome precum amețeală, dezorientare, confuzie sau chiar pierderea cunoștinței. Cu siguranță niciun părinte nu își dorește să supună copiii unor asemenea experiențe, fiind foarte important ca ei să conștientizeze riscurile. Nu faceți excepție de la aceste reguli nici atunci când copiii dorm.

Indiferent de situație, indiferent pentru cât de puțin timp lipsiți din mașină, nu lăsați copiii în mașină, chiar dacă geamurile sunt întredeschise. Pur și simplu, riscul este prea mare. Doctorul Christopher McStay, un expert în acest domeniu afirmă: “Nu este niciodată în regulă să lași copilul în mașină. Fără nicio excepție. Interiorul mașinii tale creează același efect ca o seră și nivelul temperaturii poate crește extrem de repede, în doar câteva minute. Nu există un termen de timp în care să pot spune că este sigur să lași copilul în mașină. Copiii sunt mult mai predispuși riscurilor legate de temperaturile înalte, deoarece corpul lor produce mai multă căldură raportat la dimensiuni, iar capacitatea lor de a se răci prin transpirație nu este atât de bine dezvoltată precum la adulți”.

De asemenea, este foarte important ca în cazul în care vezi copii închiși în mașini pe temperaturi toride să luați imediat măsuri. Încercați rapid să identificați părinții sau sunați la 112 pentru a cere asistență.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)