autovit.ro
B SECTIUNI

Test de consum cu BMW 116d EfficientDynamics

Daca in urma cu un deceniu ai fi afirmat ca un BMW poate consuma mai putin de 4 litri/ 100 km, nu te-ar fi crezut nimeni. Dar chiar si in zilele noastre mai exista sceptici care afirma ca poti cere orice de la un BMW, dar nu sa fie economic. Asa ca impins de curiozitate m-am decis sa efectuez un test de consum cu BMW 116d EfficientDynamics pentru a verifica daca consumul extraurban de 3,4 l/100km declarat de catre constructor este real. Si sa vedeti ce rezultate interesante am obtinut…

De ceva vreme, BMW se concentreaza pe eficientizarea consumului de carburant si emisii poluante, dar fara sa isi compromita imaginea de constructor de masini cu temperament sportiv. Asa ca in gama BMW au aparut in ultimii ani o serie de modele care poarta particula “EfficientDynamics”, versiuni care se remarca prin consumul redus de carburant.

La nivel estetic, versiunea “Efficient Dynamics” se diferentiaza fata de un exemplar Seria 1 obisnuit doar prin garda la sol mai coborata cu 10 mm, o usoara optimizare aerodinamica a caroseriei si anvelopele cu rezistenta redusa la rulare. Insa la nivel tehnologic, diferenta este mult mai mare…

Seria1_2

Interiorul este identic cu cel al versiunii obisnuite, pastrand acelasi design eficient prin simplitate si finisajele impecabile. In urma testului de aproximativ 900 km parcursi in mediu extraurban, am remarcat in primul rand pozitia joasa de condus si multiplele posibilitati de configurare a postului de conducere. Practic, orice sofer isi poate gasi cu usurinta pozitia optima de condus, iar ergonomia dispunerii instrumentarului de bord este realmente impecabila. Totusi, pe cat de reusita mi s-a parut pozitia la volan, pe atat de limitat este confortul oferit pasagerilor care calatoresc pe locurile din spate. Insa piesa de rezistenta, si subiectul acestui material, este sistemul Driving Experience Control care dispune de doua moduri de functionare “Eco Pro” pentru un sofat economic sau “Sport” pentru mai mult dinamism.

Seria1_3

BMW 116d EfficientDynamics este animat de propulsorul de 1,6 litri care dezvolta 116 CP, un motor care mi s-a parut chiar sprinten pe sectiunea de drum in care am circulat in modul “Sport”. In acest mod am remarcat reprizele sanatoase, directia precisa si ampatamentul scurt, la care se mai adauga o cutie de viteze bine etajata, per total o invitatie la un condus mai “in forta”. Insa calitatile dinamice nu sunt o surpriza pentru Seria 1, si in general pentru oricare model BMW. Asa ca am comutat in “Eco Pro”, modul economic in care am rulat 319 km, conform fotografiei alaturate. Traseul a fost unul in mediul extraurban si am traversat mai multe sate si orase, acolo unde limitarea vitezei legala este de 50 km/h. Conform informatiilor afisate pe display-ul central, am parcurs cei 319 km in 4h 53 de minute la o viteza medie de aproximativ 68 km/h, in care intra cateva opriri. In aceste conditii, am obtinut o medie a consumului de carburant de numai 3,5 litri/ 100 km, adica cu doar 0,1 litri mai mult decat cifra declarata de catre constructor. Deci se poate….

Seria1_4

Voi ce parere aveti despre acest consum de carburant inregistrat in urma testului?

15 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)