
SUV-ul de mărime mare al mărcii bavareze se află la a doua generație de când a făcut furori pe continentul european și nu numai. La data apariției acestui model, nu mai exista ceva similar, astfel că șansele de reușită sau eșec erau destul de proporționale, dar miza constructorului german a funcționat, designul bărbătesc și impunător convingând iubitorii de SUV că mărimea contează.
Deși prețul unui automobil nou depășește cu ușurință suma de 70.000 euro, am putut testa la începutul anului 2019 o mașina ce avea puțin peste 2 ani vechime și puțin peste 130.000 kilometri rulați, pusă la dispoziție de dealerul Royal Autohouse, la un preț la jumătate din prețul de nou al mașinii.
Fișa tehnică
Pentru un bolid de talia aceasta, un motor de 3 litri se potrivește asemenea unei mănuși. Cuplul de 560 Nm ce își arată puterea în plaja de turații de 1500 – 3000, dezvoltă 258 de cai foarte agili. Deși mașina cântărește puțin peste 2 tone, acest motor nu numai că este foarte vivace, dar pare de-a-dreptul neînblânzit. Cu toate că mașina testată avea puțin peste 130.000 de kilometri, uzura acestora nu s-a făcut simțită atunci când încercam să observ puterea mașinii în acțiune, atât pe drum întins, dar și pe drum accidentat.
Tracțiunea integrală este un bun atuu atunci când iarna ne ia prin surprindere, iar puterea motorului, deși are 2 tone de administrat, își face cu prisosință simțită prezența la nevoie, ajungând la un vârf de 6,7 secunde la 100 de kilometri pe oră. Puterea motorului surprinde cu un consum foarte bun într-un oraș aglomerat ca Bucureștiul, capitală unde rata înmatriculărilor mașinilor noi crește din zi în zi. Astfel, mașină testată a scos un consum între 10 și 11 litri la 100 de kilometri urbani. Consumul este foarte bun, în ciuda greutății sale. Tehnologia ultimilor ani, impunerile Comisiei Europene privind norma de poluare, cât și competiția ce se dezvoltă într-un ritm susținut, a condus marca premium bavareză să îmbunătățească puternic consumul, cât și fiabilitatea motorului pentru a putea surprinde și a doua generație a bolidului numit BMW X6.
Cu toate acestea, lungimea de 4.909 mm pune puternic în dificultate șoferii care își caută un loc de parcare în orice oraș aglomerat. Dar se uită rapid acest lucru atunci când ai nevoie să ajungi repede la destinație și nu vrei să ai grija zăpezii, drumului cu gropi sau bordurilor prea înalte. De asemenea, volumul portbagajului pornește de la 550 de litri și ajunge până la 1.525 litri, astfel că drumul până la mare sau la munte să nu fie doar de câteva zile.
Dotările mașinii
Pentru o asemenea mașină, transmisia integrală automată este un must ce este luat ca atare pe orice SUV. Mașina testată se află în pas cu moda auto, având faruri LED cu funcția day light, interiorul este aferent pachetului M line, plafonul este negru M individual, ce conferă o senzație de sportivitate și agresivitate specifică mărcii nemțești.
Padelele pe volan te îmbie să scoți mașina la drum întins, fiind asistat de serviciul protecție pietoni, cât și menținerea benzii de circulație, astfel încât să ai senzorii asistenți de partea ta într-un trafic tot mai plin de provocări. Navigația mare 3D ajută foarte mult să ajungem în destinațiile dorite și cât timp ne deplasăm spre aceasta putem conecta fie AUX, fie USB pentru delectarea audiofonică a melodiilor preferate. Un alt must pentru o mașină de gabaritul X6 îl reprezintă senzorii față/spate, cât și camera video marșarier care să ne ajute să parcăm cât mai ușor mașina. Acest mijloc de transport dotat cu senzori de ploaie, senzori de lumină, cât și senzori de măsurare presiune anvelope ne arată următoarea treaptă a transportului, cea confortabilă. Și, de ce să nu recunoaștem, ne place mult confortul. Altfel nu am înțelege de ce oamenii caută să cumpere mașini cât mai dotate, prețul nemaifiind un considerent atât de important.
Prezența de spirit
Întotdeauna m-au impresionat mașinile mari pentru că impuneau respect și eleganță, gata să facă față oricărei provocări. Design-ul noii generații de BMW X6 nu rămâne în urmă la acest capitol, având un exterior cu un aspect dur, rafinat, ce te îmbie să te urci la volan și să decolezi într-o vacanță pe care o plănuiești de mult. Stopurile ușor lărgite și stilizate atrag privirea unui spate plin de determinare gata să încarce bagajele prietenilor, oricâți ar fi aceștia, și tot ar mai rămâne loc pentru o minge sau rachetă de tenis. Garda la sol de 212 mm rămâne una generoasă care ajută depășirea obstacolelor pe care le întâlnim în mod involuntar.
Iar când vine vorba despre interior, marca premium recunoscută pe plan mondial nu se dezice. Spațiul pentru șofer este voluminos și prezența comenzilor foarte intuitivă astfel încât să îi fie ușor să testeze sau să se “joace” cu ușurință ori de câte ori dorește. Interiorul cu multe nuanțe de negru, cu plafonul negru, creează senzația de sobrietate și respect, demnă de un bolid din clasa sa. Cu toate acestea, spațiul pentru pasagerii din spate nu este la fel de generos, lucru de altfel știut încă din prima generație. Se pare că acest tip de mașină este mai mult pentru șofer și senzații tari pentru acesta. Acest SUV se pretează mai mult celibatarilor, antreprenorilor și celor care călătoresc foarte mult, și mai puțin celor cu familii numeroase.
Prețul de achiziție
O astfel de mașină rămâne un vis pentru care merită să muncești. Dar dacă prețul de bază pornește de la 70.000 de euro, un model ca acesta ce are sub 3 ani vechime și sub 135.000 de kilometri se poate găsi la prețuri mai accesibile. Modelul testat are un preț de 35.000 de euro pe Autovit.ro, la care se adaugă TVA deductibil. Prețul este mai accesibil decât varianta nouă, având garanția istoricului mașinii certificată. Contează tot mai mult să știi pe ce dai banii, astfel că este un plus de încredere oferit din partea dealerului atunci când ceea ce îți prezintă verbal să îți și certifice în factura de achiziție. Pentru cei ce își doresc o mașină puternică, cu o prezență de spirit de neegalat, dar care nu dispun de cel puțin 70.000 de euro, această mașină este o alternativă deloc de evitat.
Comportamentul mașinii
Dacă la prima vedere te gândești că o mașină mare poate fi dificil de manevrat, de îndată ce te urci la volan simți cum se disipă foarte rapid această părere. Bolidul BMW X6 nu se dezminte și oferă senzații foarte grăitoare șoferului ce dorește să exploreze noi limite ale sale și ale mașinii. Ținuta de drum este aproape fără reproș, îmbinând luxul plăcut la atingere prin materiale de calitate, simțind drumul accidentat ca pe simple denivelări și impresionând prin vivacitatea depășirilor atunci când este necesar să ajungi la timp. Cilindreea de 3 litri este silențioasă la mers lin prin oraș, oferind senzații de șofat pe pistă atunci când pedala atinge podeaua șoferului îndrăzneț și prudent. Cum să te convingi că această mașină este pentru tine? Doar făcând un test drive. Motorul robust și tehnologia ce nu a rămas în urmă cu moda și cerințele cerute de utilizator, face din acest SUV un candidat demn de luat în considerare atunci când dorești un automobil cu personalitate.
Vezi și alte oferte ale dealerului Royal Autohouse pe Autovit.ro!
Valentin Calinovici este Area Sales Manager la Autovit.ro.