Nissan Murano pare a fi, la prima vedere, o alternativa buna pentru modelele germane. Dotarile standard de care dispune Murano, preturile competitive, rafinamentul impresionant si aspectul atragator par sa-i vina in ajutor, dar poate crossover-ul japonezilor sa tina pasul cu rivalele germane?
Parerile sunt impartite.
Potentialii clienti pot fi mai reticenti in privinta lui Murano pentru simplul fapt ca japonezii nu ofera si un motor diesel pentru acest model. Propulsorul V6 benzina de 3,5 litri este singurul motor pus la dispozitie de Nissan. Acesta dezvolta 252 CP, ofera un cuplu motor de 334 Nm disponibil incepand cu 4.400 rpm, atinge o viteza maxima de 210 km/h si accelereaza de la 0 la 100 km/h in 11,6 secunde.
Transmisia automata X-tronic CVT lucreaza lin si permite o acceleratie continua, lipsita de socuri. Consumul mediu de combustibil nu este rau si este foarte apropiat de cifrele comunicate de producator.
Noi am reusit un consum de 11,2 l/100 km fata de 10,9 l/100 km comunicat de Nissan. Un dezavantaj major este faptul ca motorul nu indeplineste normele de poluare Euro 5 pentru a fi scutit de taxa de poluare, dar discounturile oferite sunt destul de mari pentru a acoperi taxa de inmatriculare.
In ceea ce priveste manevrabilitatea, Nissan Murano se descurca destul de bine, iar stabilitatea este asigurata de arsenalul de sisteme electronice. Cu toate ca directia nu este atat de comunicativa pe cat ar putea fi, aderenta este suficienta, iar masina nu se inclina excesiv pe drumurile virajate. Sistemul de tractiune integrala preluat de pe X-Trail isi face treaba in off-road, dar garda la sol nu ii permite lui Murano atacarea unor trasee extrem de dificile.
Punctele forte ale lui Murano le reprezinta confortul si rafinamentul. Suspensia moale absoarbe gropile cu usurinta, iar zgomotele de vant si de rulare nu se fac simtite nici la viteze foarte mari. In plus, Nissan ofera toate dotarile de lux care se pot gasi intr-o masina. Varianta de baza Elegance vine echipata cu aer conditionat automat, cruise control, sistem de pornire inteligent, radio-CD cu Bluetooth, magazie pentru 6 CD, sistem de navigatie cu comanda vocala, doua camere de luat vederi (una pentru mersul cu spatele si una montata in oglinda din dreapta pentru parcarea laterala), port auxiliar pentru dispozitive audio/video, tapiterie din piele, scaune fata reglabile electric si incalzite, comenzi pe volan, ABS + EBD + Brake Assist, ESP, tetiere active, airbaguri frontale, laterale si aribaguri de tip cortina.
Modelul testat de noi, dotat cu varianta de echipare Ultimate, adauga functie de memorie pentru oglinzi, reglaj electric cu functie de memorie pentru coloana de directie, sistem audio Bose, scaune spate incalzite si plafon panoramic cu trapa electrica. Pe lista optionalelor nu gasim decat un sistem DVD pentru locurile din spate. Un avantaj il reprezinta preturile competitive. Varianta de baza porneste de la 47.190 euro, iar modelul testat de noi costa 50.480 euro, dar lipsa unui propulsor diesel isi va lasa amprenta asupra vanzarilor.