Fanii filmului Twilight o sa recunoasca imediat masina asta din scenele in care vampirul Edward da lectii de sofat la volanul unui C30. Volvo C30 a fost lansat in 2006 si a devenit foarte popular datorita designului inconfundabil, iar operatiile suferite de-a lungul timpului nu au facut altceva decat sa imbunatateasca imaginea puternica de care se bucura hatchback-ul suedez.
Facelift-ul adoptat de suedezi aduce numeroase imbunatatiri, cele mai evidente regasindu-se in partea frontala a masinii. Printre schimbarile semnificative enumeram noua emblema Volvo, prizele de aer ce au crescut ca dimensiune si grila restilizata ce separa C30-ul de restul fratilor de marca. Printre elementele cu caracter de noutate mai intalnim culoarea deosebita Orange Flame Metallic si doua seturi noi de jante puse la dispozitie de Volvo.
Propulsorul pe benzina de 2,0 litri si 145 CP ofera accelerari continue, lipsite de smucituri si nu se face de ras in fata masinilor aflate la semafor. Cuplat cu o transmisie manuala cu cinci rapoarte, sprintul de la 0 la 100 km/h dureaza 9,4 secunde, iar consumul mediu nu depaseste 8,5 l/100 km. Directia comunicativa raspunde prompt la comenzi, iar motorul elastic si treptele de viteza bine etajate transforma C30-ul in masina ideala pentru mediul urban. C30 se comporta la fel de bine si la drum lung, iar traseele montane devin un loc de joaca pentru hatchback-ul suedez. Suspensia tine sub control miscarea de ruliu, asa ca virajele pot fi atacate ceva mai puternic. Totusi, cursa scurta a amortizoarelor isi lasa amprenta asupra confortului atunci cand rulezi pe drumuri proaste, dar tinuta de drum nu este atat de ferma incat sa-ti dea dureri de spate. Motorul pe benzina este silentios si nu se face auzit decat daca il turezi puternic, dar zgomotul de vant isi face simtita prezenta si poate deveni deranjant la viteze ce depasesc limita legala.
Chiar daca C30 este mezinul familiei Volvo, asta nu inseamna ca interiorul este construit din materiale de proasta calitate. Arhitectura bordului este tipica modelelor suedeze si chiar daca nu este pe placul tuturor, consola centrala este user-friendly si nu este festonata cu tot felul de butoane inutile. In fata, spatiul pentru cap si pentru picioare este suficient, dar in spate, C30 are mai degraba doua scaune individuale decat o bancheta cu trei locuri. Portbagajul nu impresioneaza, dar poate fi marit cu ajutorul banchetei rabatabile.
Preturile sunt competitive, iar Volvo nu uita sa ofere ceva dotari pentru banii platiti. Varianta de echipare Momentum beneficiaza de climatizare automata, geamuri si oglinzi actionate electric, sateliti de comanda montati pe coloana de directie, senzori de parcare, senzori de ploaie, CD-player si intrare AUX. Asa cum ne-a invatat Volvo, dotarile privind siguranta sunt cuprinzatoare. Toate modelele beneficiaza de airbaguri frontale, laterale si airbaguri de tip cortina, de sistemul antiderapaj (DSTC), sistemul inteligent de gestionare a informatiilor pentru sofer (IDIS), sistemul de asistenta la franarea de urgenta (EBA), sistemul de protectie impotriva impacturilor laterale (SIPS) si de un sistem de protectie impotriva coliziunilor din spate (WHIPS).
Volvo C30 este o masina cu atitudine, ideala pentru mediul urban, dar care ofera si ceva putere incat sa nu ramai de caruta pe drumurile din afara orasului.