autovit.ro
B SECTIUNI

Top aplicații mobile, utile pentru șoferi

Telefonul mobil este nelipsit din viața noastră. Indiferent dacă folosești un terminal cu sistem de operare Android sau iOS, cu siguranță te surprinzi folosind aplicațiile de chat și rețelele sociale o dată la câteva zeci de minute. Din nefericire, în ultimii ani, smartphone-ul a captivat tot mai mult atenția șoferilor, iar unii dintre ei au provocat evenimente rutiere cu deznodământ tragic. De aceea, este vital să privești către parbriz și către oglinzile retrovizoare, în loc să te concentrezi la display-ul telefonului mobil. 

Din acest motiv, facem o listă a aplicațiilor care nu îți pun în pericol viața și care îți fac drumurile mai plăcute. Fie că te scutesc de bătăile de cap pe care ți le-ar putea provoca un trafic excesiv de aglomerat, fie că pot înlocui alte gadgeturi, aplicațiile de smartphone pentru șoferi sunt ușor de instalat și primesc actualizări frecvente. În plus, cu ajutorul lor, scapi de riscul unei amenzi, ca urmare a modificărilor prevederilor Codului Rutier, cu privire la folosirea telefoanelor mobile la volan. 

Amenda acordată șoferilor, pentru ținerea în mână a telefonului sau a oricărui dispozitiv mobil care are capacitatea de a înregistra sau de a reda text, fotografii ori filmulețe, este de 1.200 de lei, chiar dacă dispozitivul nu este folosit în momentul constatării abaterii. Prevederea a intrat în vigoare la data de 12 octombrie 2019, iar soluțiile de mai jos îți pot ușura viața, în timp ce te păzesc de greșeli ce ți-ar putea ușura buzunarul. 

Vezi 👉 AICI oferta noastră de AUTOTURISME

Cum ajungi mai devreme la destinație

Puține dintre mașinile noi, comandate în showroom-urile din țara noastră, sunt dotate cu sisteme GPS native. Situația nu este diferită nici în cazul modelelor rulate, iar explicația nu vine doar din aparenta zgârcenie a cumpărătorilor. Greu de updatat, în cazul mașinilor mai vechi, aceste sisteme nu pot concura cu flexibilitatea unei aplicații pentru navigație, instalată pe un smartphone cu procesor bun. Dacă alegerea clasică, Google Maps, ți se pare ușor imprecisă, din punctul de vedere al felului în care reflectă situația traficului, în timp real, poți trece la Waze. 

Această aplicație îți oferă notificări de la ceilalți șoferi, cu privire la segmentele de drum în lucru, la zonele în care s-au produs evenimente rutiere și la prezența echipajelor de poliție. Un șofer profesionist va depinde de cunoașterea rutelor pe care se aplică restricții, pentru a putea livra încărcătura în timp util. Pentru conducătorii camioanelor, aplicația Bans for Trucks oferă informații în timp real despre interdicțiile și cerințele din 40 de țări europene. 

Vezi categoria noastră de  ▶ CAMIOANE

aplicatii mobile pentru soferi

Prin ce soluții scazi costurile cu deplasarea

Este important să cunoști ruta cea mai eficientă către destinația ta, înainte să te urci la volan. Alături de acest aspect, nu trebuie să neglijezi nici costurile efective ale parcurgerii unui segment de drum, la care se pot adăuga cheltuielile neprevăzute. Fuelly te va ajuta să monitorizezi distanțele parcurse, consumul de combustibil și intervențiile în service. Pe baza datelor despre vehicul, introduse de tine, aplicația îți furnizează avertizări cu privire la schimbarea uleiului sau a filtrelor. Pentru momentele în care cauți un loc de parcare în Capitală sau în alte orașe, ai la dispoziție aplicația AmParcat. Aceasta îți indică traseul până la locul ales și îți permite să rezervi, respectiv să plătești online. În cazul în care conduci o mașină electrică sau o hibridă de tip plug-in, vei găsi mai rapid puncte de încărcare, cu ajutorul aplicației PlugShare. Prețurile actualizate ale benzinei, motorinei sau GPL-ului, de la stațiile din toată țara, sunt afișate de aplicația Peco Online. 

Vezi categoria noastră de 👉 PIESE

aplicatii utile pentru soferi

Ce aplicații înlocuiesc vechile gadgeturi

Trecute sunt vremurile în care străbăteam șoselele cu o carcasă plină de CD-uri, pe care o păstram în torpedo. Nimic mai incomod, decât să fii nevoit să schimbi CD-ul de fiecare dată când te plictiseai de playlist sau când cei de pe bancheta din spate nu erau mulțumiți. Nici stick-ul USB nu este o soluție ideală, pentru că tot la un număr finit de melodii îți reduce opțiunile, unde mai pui că această soluție exclude posibilitatea de a asculta podcasturi. Aplicațiile precum Deezer sau Spotify fac inutil un CD player sau un modulator FM și îți dau acces către o arhivă aproape infinită de artiști, melodii și talk show-uri, în format strict audio. 

Un alt gadget pe care smartphone-ul l-ar putea trage curând pe linie moartă este camera video de bord. Este atât de ușor să o uiți acasă, chiar înainte de a pleca la drum, sau să descoperi că îi lipsește cardul de memorie, chiar după ce ai montat-o pe parbriz. AutoGuard Dash Cam este una dintre aplicațiile ce permit ca mobilul să ruleze normal pe fundal, în timp ce captează imagini din trafic și marchează traseul parcurs, în Google Maps. 

Sugestiile de mai sus te pot ajuta să rămâi vigilent în trafic și, în același timp, conectat cu informațiile importante. Tehnologia, însă, nu poate înlocui un condus precaut, așa că nu te baza exclusiv pe telefon. Indiferent de aplicațiile instalate, vigilența și moderația celui de la volan sunt de neînlocuit. 

Credit foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)