autovit.ro
B SECTIUNI

Top cele mai bune motoare pe benzină în 2022

Să cauți motoare pe benzină fiabile reprezintă încă un comportament normal, asta până când piața auto ne va forța să urmăm în totalitate trendurile, mai ales dacă vrem să avem o mașină nouă.

În acest articol vorbim despre top motoare pe benzină în 2022, atât cu turbină, cât și cu aspirare directă. 

Cele mai bune motoare pe benzină

De-a lungul timpului, au fost multe motoare pe benzină bune care au făcut istorie. Unele au rezistat, cu îmbunătățiri și adaptabilitate la cerințe, până în prezent. 

Așadar, înainte de toate, amintim rapid câteva dintre ele:

  • Toyota 1-AZ (pe generații de Avensis)
  • Duratec HE/MZR (din fosta alianță Ford-Mazda)
  • Honda R20 (pe generații de Accord)
  • M4R/MR20 (alianța Renault-Nissan)
  • celebrul EJ20 propus de Subaru (cu durată de viață îndelungată)
  • familia de motoare General Motors Ecotec (prezente, de exemplu, pe modele vechi de Opel).

Top cele mai bune motoare pe benzină în 2022

Uite la ce mașini fiabile pe benzină, cu motoare apreciate, te poți orienta: 

Dacă ești în căutarea unei mașini noi, cu motor pe benzină, află cum să faci un test drive complet, pentru a-ți asigura o achiziție reușită, și vezi care sunt obiectivele unde trebuie să îți îndrepți atenția.

Motoare benzină Honda

Motoarele Honda din seria „R20”, în 4 cilindri, cu tehnologia VTEC, având performanță bună la un număr ridicat de rotații pe minut, respectiv consum mic în restul plajei de RPM, sunt recunoscute de pe generațiile de Accord și CR-V. De asemenea, și motoarele din seria „K” sunt apreciate de cunoscători. De exemplu, motorul seria K20A 2.0 l Turbo, ce dezvoltă până la 220 CP, prezent pe Honda Civic Type R, este unul dintre cele mai apreciate motoare pe benzină. 

motor vtec

Din generația mai nouă, în care Honda a trecut de la motoare aspirate la motoare turbo, motorizarea de 1.5 l VTEC și 182 CP, prezentă pe Civic, ar trebui să fie exact ce îți trebuie pentru drumuri mixte.

Motoare benzină Mazda 

Mazda face în continuare motoare fiabile pe benzină și, după cum vei vedea ceva mai jos, vorbim încă de motoare aspirate. Prin urmare, Mazda 2, cu motorul de 1.5 l, ce dezvoltă 75 CP, poate fi o mașină numai bună pentru oraș, iar dacă vrei un SUV, te poți îndrepta către CX-5, cu motor de 2 l, respectiv 165 CP. Rar am auzit de proprietari Mazda dezamăgiți de fiabilitatea motoarelor din generația nouă, cu tehnologia Skyactiv.

Motoare benzină Toyota

Este adevărat că Toyota și-a anunțat deja cursa spre electrificare, dar asta nu înseamnă că nu mai știe să facă celebrele sale motoare pe benzină, prin care generațiile de Corolla au rezistat fără probleme un număr impresionant de kilometri. Popularul 1.6 ValveMatic de 132 CP încă își face treaba excelent, asta dacă vrei să cauți un model pe piața de mașini second-hand.

În prezent, motorul 1.8 Hybrid de pe noua Corolla are în continuare un motor bun pe benzină, chiar aspirat natural, pe care cu siguranță te poți baza.

motoare pe benzina toyota

Motoare benzină grupul VW  

Motoarele TSI mai noi, propuse de Volkswagen pe mărci de mașini prezente în grupul său, ca Skoda, Seat sau Audi, au un raport bun între performanță și consum de combustibil. Sunt motoare cu turbină și lanț de distribuție, care îți oferă cuplu încă de la turații mici. De exemplu, poți alege 1.5 l TSI, care produce 150 CP. Teoretic, cu revizii corecte, ar trebui să fie motoare care să te mulțumească.

motoare tsi

Motoare benzină grupul PSA

Motoare mici și fiabile, supraalimentate are și grupul PSA, adică Peugeot-Citroën, respectiv Opel. Ne referim în special la 1.2 l PureTech Turbo, în 3 cilindri, care dezvoltă între 110 și 130 CP. Dacă îți mai aducem aminte și de faptul că a câștigat de 4 ori premiul „International Engine of the Year”, ar trebui, teoretic, să te convingă, cu atât mai mult dacă îți plac modelele de mașini precum Peugeot 308 sau Peugeot 5008. 

Motoare benzină Dacia-Renault

În ciuda părerilor pro și contra, Dacia cu al ei motor turbo Tce de 90 CP, în 3 cilindri (cu teorii îndelung dezbătute), este totuși o motorizare care se bucură de fiabilitate în majoritatea cazurilor de deplasare obișnuite. Bineînțeles, fără pretenții de performanță, însă cu un consum bun de combustibil.

Probleme cu bateria auto? Citește despre sfaturile de alegere și utilitatea unui redresor auto pentru mașina ta.

motor tce

Motor benzină BMW

Să intrăm un pic în aria premium a motoarelor puternice și fiabile pe benzină, care se bucură de popularitate la ora actuală. De exemplu, pe noul sedan BMW 330i avem un motor turbo de 2 l, în 4 cilindri, care dezvoltă 258 CP, având un raport putere-consum foarte bun, dacă ne uităm strict la performanțele tehnice.

De altfel, tocmai aceste performanțe, precum și faptul că fac parte din clasa premium situează automobilele BMW în topul mașinilor cu kilometrajul cel mai des modificat, atunci când sunt revândute.

Motor benzină Mercedes-Benz

Regăsim un motor apreciat, tot în categoria „1.8-2.0 l”, și anume M139 Turbo cu 4 cilindri, succesorul lui M133 Turbo – motor premiat de 3 ori ca fiind „Best New Engine”. Motorul M139, prezent pe modele din clasa CLA sau GLA, dezvoltă până la 421 CP. Desigur, nu vorbim de mașini ieftine aici.

masini cu motor aspirat

Vezi 👉  AICI oferta noastră de AUTOTURISME

Mașini cu motor aspirat: ce opțiuni mai ai

Un motor aspirat înseamnă că în procesul convențional de ardere internă, galeria de admisie a aerului, care poate fi privită cel mai simplu ca fiind echivalentul sistemului respirator uman, nu este condiționată de nicio componentă auxiliară, cum ar fi un compresor sau o turbina, ci doar de presiunea aerului atmosferic. 

În altă ordine de idei, vorbim de o aspirare naturală a aerului necesar funcționării motorului, respectiv pentru atingerea unui raport optim aer-benzină care să producă arderea internă. Din punct de vedere mecanic, motorul aspirat este mult mai simplu gândit, costurile de întreținere fiind mai mici. 

În ultimii ani, mulți producători auto au renunțat treptat la motoarele aspirate, în principal pentru a reduce cât mai multe emisiile, și au ales să echipeze mașinile cu motoare care au o capacitate cilindrică mai mică, cum ar fi de 1 l, cu consum mai mic, respectiv emisii mai mici, însă asistate de o turbină pentru fluxul aerului în galeria de admisie. Turbina este, așadar, o componentă auxiliară în mișcare, ce la un moment dat cedează și necesită costuri de înlocuire sau întreținere. 

motoare pe benzina aspirate

Vezi categoria noastră de ▶ PIESE

Cele mai bune motoare pe benzină aspirate

Cele mai bune motoare pe benzină aspirate sunt și au fost, în principal, în curtea producătorilor asiatici. Cum tendința pe piața auto internațională este de hibridizare și electrificare, inclusiv la japonezi, motoarele aspirate se vor găsi din ce în ce mai greu, până când, probabil, vor dispărea complet din configurările mașinilor nou produse. În 2021, respectiv 2022, oferta mașinilor noi cu motoare aspirate este relativ restrânsă, dar încă există soluții pentru pasionații acestui gen de motoare. 

  • După cum spuneam mai sus, Mazda este încă o excepție, cel puțin în Europa, astfel, producătorul japonez continuă să producă mașini aspirate în fiecare segment al său, de la Mazda 2, 3, 6 până la CX-5.
  • Subaru, cu Impreza, Forester, Outback sau crossoverul XV, este un alt brand auto care apreciază eficiența mașinilor cu motoare aspirate.
  • Dacă vei căuta un sedan cu o motorizare decentă și un design destul de atrăgător, ideal și pentru o familie cu un copil, atunci Hyundai Elantra 1.6 l, configurată cu motor aspirat, poate fi o alegere bună.
  • Ca mașini economice, de oraș, te poți orienta către modele cu motoare aspirate de capacitate cilindrică mică, precum Suzuki Swift, Citroen C3 sau Hyundai i20.
  • În contextul dorinței achiziționării unei mașini hibride, constructorul japonez Toyota păstrează motoare termice aspirate, care funcționează eficient împreună cu motorul electric.

În caz contrar, te poți orienta către piața auto second-hand, unde opțiunile de mașini cu motoare aspirate sunt mult mai variate.

În concluzie, motoarele pe benzină sunt încă la mare căutare și o bună parte dintre ele se bucură de fiabilitate pe modele de mașini deja îndrăgite. Spor la căutări și la alegeri corecte, cu atât mai mult dacă vrei și un motor aspirat!

Sursa foto: Shutterstock, Site-uri producători

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)