autovit.ro
B SECTIUNI

Tot ce trebuie să știi despre Dacia Spring, primul model electric al brandului

Ceea ce ar fi putut părea o glumă reușită, în urmă cu doar câțiva ani, a devenit realitate: producătorul național are în gamă un model 100% electric. Prezentat inițial sub forma unui concept, în primăvara acestui an, Dacia Spring a devenit oficial un produs Dacia în cursul lunii octombrie. Pe lângă tehnologia fără precedent de care dispune, mașina mai marchează o premieră: chiar dacă nu este prima Dacie fabricată altundeva decât la Mioveni, Spring va veni tocmai din Asia. Electrica low-cost va fi fabricată în China, mai exact la uzina din orașul Shiyun, provincia Hubei. Motivul acestei decizii este utilizarea aceleași platforme tehnice cu cea a Renault-ului K-ZE, modelul destinat exclusiv Extremului Orient. Programată să ajungă pe piață începând cu primăvara anului 2021, Spring va fi cea mai accesibilă mașină cu zero emisii disponibilă la vânzare pe piața din Europa și va oferi o autonomie de 295 km, ideală pentru ciclul urban.

Vezi 👉 AICI oferta noastră de AUTOTURISME

ce tehnologie foloseste dacia spring

Ce tehnologie folosește Dacia Spring

La prima vedere, Dacia Spring te surprinde cu designul ei curajos, ce pare să anunțe o colecție de tehnologii capabile să aducă definitv producătorul român în secolul XXI. Bănuiala este întemeiată, pentru că dincolo de blocurile optice cu muchii ascuțite și de statura tipică unui SUV urban se ascund un tren de rulare modern și un arsenal complet de sisteme de siguranță. Motorul electric oferă 125 Nm și este susținut de o baterie litiu-ion, cu o capacitate de 26.8 kWh. 

Tradus în CP, cuplul lui Spring se transformă într-o valoare aparent descurajantă: 44 de cai-putere. În compensație, masa mașinii este de doar 955 kg, o valoare remarcabilă, dacă ținem cont că numai bateria acesteia are 280 kg. Autonomia de 295 km poate fi amplificată cu 10% prin simpla activare a modului Eco, iar o încărcare totală minimă a bateriei este de aproximativ cinci ore, dacă se folosește o stație la curent alternativ. Durata de viață estimată de Renault, pentru o baterie similară cu cea care echipează Dacia Spring, este de 120.000 de kilometri.

Spre deosebire de fratele de concern, însă, Dacia Spring va trebui să răspundă exigentelor norme de siguranță aplicate pe piața europeană. Acest lucru înseamnă că modelul va veni cu ranforsări suplimentare, aplicate părții frontale și laterale, pentru o rezistență structurală optimă, precum și cu sistem automat de frânare de urgență. La acestea se adaugă un pachet de șase airbaguri, sistemul de apelare automată a serviciilor de urgență în caz de accident și aprinderea automată a farurilor. 

Pasionații aplicațiilor mobile vor aprecia My Dacia, app-ul gândit pentru a afișa în timp real, direct pe display-ul smartphone-ului, nivelul de încărcare a bateriei și pentru a-ți oferi posibilitatea de a opri procesul fără contact fizic. Tot din My Dacia, vei putea porni instalația de climatizare a mașinii, indiferent de distanța la care este aceasta parcată. Dacia Spring va avea și o versiune dedicată exclusiv serviciilor de car-sharing, ce va putea fi deschisă numai cu ajutorul telefonului mobil. 

Vezi categoria noastră de  ▶ PIESE

dacia spring model electric

Care sunt performanțele modelului

În ciuda celor doar 44 CP puși la dispoziție de motorul electric, Dacia Spring va atinge o viteză maximă de 125 km/h, ceea ce este mai mult decât suficient pentru o mașină gândită exclusiv pentru mediul urban. În cazul încărcării la o priză domestică normală, bateria se va încărca total în aproximativ 14 ore, dar portul de încărcare CCS opțional, oferit de Dacia clienților, după modelul aplicat de marii producători din industrie, poate aduce bateria la un nivel de 80%, în mai puțin de o oră. Spațiul portbagajului lui Spring este de 300 de litri, dar capacitatea acestuia se mărește la 600 de litri doar prin rabatarea banchetei. Mai mult, în tot habitaclul există spații de depozitare al căror volum total trece de 23 de litri. Dacă la toate acestea adăugăm și cele patru locuri veritabile oferite de model, avem deja imaginea unui vehicul urban căruia nimeni nu ar trebui să-i poată reproșa ceva. 

Vezi categoria noastră de 👉 AUTOUTILITARE

Cum va putea fi achiziționată mașina

Primăvara anului 2021 este termenul începând cu care Dacia Spring va putea fi comandată de companii ca Uber sau Bolt, dar livrarea efectivă a primelor exemplare către persoanele fizice va avea loc începând cu toamna aceluiași an. De altfel, prețul mașinii nu a fost comunicat încă și nici valoarea taxei pe care Dacia o va percepe pentru pre-comanda unuia dintre primele exemplare de Spring. Dacă versiunea dedicată serviciilor de car-sharing va avea o echipare specială, cu GPS, cameră video pentru marșarier și cu tapițerie din piele ecologică, versiunea de bază a modelului „civil” va oferi aer condiționat, tapițerie textilă, precum și radio cu Bluetooth și cu port USB. În ciuda metodei practicate de numele consacrate din domeniu, Dacia va vinde modelul Spring împreună cu bateria, aceasta din urmă nefiind socotită separat la prețul mașinii. Opțional, compania le va pune la dispoziție clienților stații de încărcare rezidențiale, ce vor oferi o viteză de încărcare cuprinsă între 6,6 și 30 kW. 

Primul model electric Dacia nu va fi produs în România, dar reprezintă un pas important pentru producătorul autohton. Cu o gamă în continuă schimbare, Dacia devine tot mai competitivă în raport cu producătorii europeni.

Credit foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)