autovit.ro
B SECTIUNI

Tot ce trebuie să știi despre evaluarea medicală auto

Te-ai hotărât să dai de permisul de conducere sau este nevoie să îl reînnoiești? Atunci, probabil te-ai lovit de întrebarea „ce am de făcut, mai exact?”. Cu siguranță ai observat că printre pașii ce trebuie efectuați se numără și cel ce ține de evaluarea medicală auto. De aceea, ne-am gândit să îți prezentăm, în acest articol, câteva detalii pe care merită să le știi. 

Cine poate elibera fișele medicale și cât costă – clinici acreditate

Cine poate elibera fisele medicale auto

În primul rând, se știe că pentru a obține un permis de conducere, primul pas este să alegi o scoala auto în cadrul căreia vei efectua orele necesare categoriei dorite de tine. După care, pentru a începe instruirea practică, trebuie să efectuezi examinarea medicală care urmăreşte determinarea aptitudinilor fizice şi mentale necesare pentru conducerea vehiculului. Cu alte cuvinte, ai de efectuat o serie de controale medicale realizate la una dintre clinicile autorizate de către Direcția de Sănătate Publică din România.

Lista unitatilor autorizate de asistenta medicala pentru examinarea ambulatorie a candidaților la obținerea permisului de conducere o poți găsi pe site-ul Ministerul Sănătății, iar reglementările privind normele minime de aptitudini fizice şi mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul le vei găsi în Ordinul nr. 1162, emis de Ministerul Sănătății și publicat în Monitorul Oficial al României nr. 631/08.09.2010, cu modificările şi completările ulterioare. De asemenea, costul serviciilor efectuate este de aproximativ 200 de lei. 

Ce controale medicale trebuie efectuate pentru obținerea permisului auto

Examinările diferă în funcție de categoria de vehicul, dar, de obicei, ele vizează:

 • Acuitatea vizuală și auditivă

Controale medicale pentru obtinerea permisului auto

Cu alte cuvinte, trebuie efectuat un control oftalmologic care să monitorizeze următorii parametri: acuitatea vizuală, câmpul vizual, capacitatea vizuală în condiţii de luminozitate redusă; sensibilitatea la lumină puternică şi contraste; diplopia; alte afecţiuni oculare care periclitează conducerea în condiţii de siguranţă.

Conform Ordinului 1162, „persoanele care solicită un permis de conducere sau reînnoirea acestui permis trebuie să aibă o acuitate vizuală binoculară, dacă este necesar, cu lentile de corecţie, de cel puţin 0,5, când se utilizează ambii ochi. În plus, câmpul vizual orizontal trebuie să fie de cel puţin 120 de grade, extensia trebuie să fie de cel puţin 50 de grade la stânga şi la dreapta şi de 20 de grade ascendent şi descendent. Nu trebuie să existe deficienţe pe o rază de 20 de grade faţă de axul central. Atunci când se detectează sau se declară o afecţiune oculară evolutivă, se pot emite sau reînnoi permise de conducere, cu condiţia ca solicitantul să efectueze unele examene periodice în cadrul unei unităţi de asistenţă medicală autorizate.” 

De asemenea, este necesar sa fie efectuat un control ORL prin care este stabilita media pragurilor auditive. 

 • Afecțiuni ale aparatului locomotor

Conform legislației actuale, nu sunt eliberate permise auto pentru candidații care prezintă afecțiuni ale aparatului locomotor ce ar putea pune în pericol siguranța în trafic.

 • Afecțiuni cardiovasculare și diabet zaharat

La fel ca în cazul anterior, nu pot fi eliberate permise auto persoanelor care suferă de afecțiuni cardiovasculare grave care ar putea pune în pericol viața altor participanți la trafic. Astfel, dacă la analizele medicale se descoperă un caz de angină pectorală de repaus sau la emoție, precum și alte afecțiuni, șoferii nu vor mai putea conduce.

De asemenea, pentru candidații care suferă de diabet și manifestă episoade repetate de hipoglicemie, fișa este avizată de medicul specialist doar în cazul în care pacientul poate demonstra că ține această afecțiune sub control.  

 • Afecțiuni de natură neurologică și afecțiuni psihologice

Fișele medicale auto trebuie avizate și de un medic neurolog și de un medic psihiatru, care pot atesta faptul că nu suferi de afecțiuni neurologice grave sau de retard psihic sever, tulburări mintale congenitale sau dobândite în urma unor traume sau intervenții neurochirurgicale.

 • Control pneumologic – doar pentru solicitanții de permise pentru grupa II

Conform unui proiect al unui ordin de ministru, publicat pe pagina Ministerului Sănătății, în anul 2019, cei care doresc să devină șoferi profesioniști au de făcut și un control pneumologic, pentru identificarea riscului de apnee în somn. 

Ce presupune testul psihologic auto

Ce presupune testul psiholohic auto

De asemenea, pentru a putea începe orele de condus, trebuie mai întâi să promovezi un test psihologic. El constă într-o probă scrisă, asemănătoare completării unui test IQ și într-o probă practică ce îți va testa reflexele, capacitatea de concentrare, autocontrolul și viteza de reacție. Acest test se face în cadrul clinicilor autorizate. 

Ce conține fișa medicală 

Astfel, conform Anexei 2 din Ordinul 1162/2010, pe fișa medicală trebuie să existe informații despre afecțiunile depistate, data examinării, semnătura şi parafa medicului examinator și rezultatele obținute în urma consultațiilor efectuate în următoarele șapte specializări medicale:  

 • Medicină internă; 
 • Ortopedie şi traumatologie;
 • Neurologie;
 • Psihiatrie;
 • Oftalmologie; 
 • Otorinolaringologie;
 • Pneumologie. 

Iată, în continuare, un exemplu de cum trebuie să arate și ce conține fișa medicală auto. 

model fisa medicala

 

Fisa medicala auto

Fisa medicala permis

Dacă, în urma controalelor medicale, primești toate avizele necesare și ești declarat apt pentru a putea conduce un autovehicul fără ca posibilele afecțiuni să pună în pericol atât siguranța ta în trafic, cât și a celorlalți participanți, atunci poți începe orele de condus cu succes. 

Sursa foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)