autovit.ro
B SECTIUNI

Totul despre Cupra Formentor: echipări, tehnologii, preț, fiabilitate

Brandul auto Cupra, aflat sub egida producătorului spaniol SEAT (considerat co-brand), înseamnă, fără doar și poate, mașini sport construite cu pasiune pentru design și performanțe. 

Posesorii cunosc cel mai bine aceste atuuri, care, aparent, par informații des întâlnite în prezentările auto, însă realitatea ține să demonstreze că nu sunt doar simple vorbe. Află totul despre Cupra Formentor și vezi dacă te convinge în vreun fel sau altul. 

În rândurile imediat următoare, ne încumetăm să spunem că este foarte probabil să resimți și tu ceva din energia cu care Formentor vine în piața auto internațională. Nu doar energia, ci și prezența exotică, deoarece denumirea de Formentor vine de la peninsula exotică cu același nume, localizată în cea mai mare insulă spaniolă – Mallorca. 

Pentru o experiență completă, cu riscul de a te îndrăgosti încă de la prima vedere sau accelerare, îți sugerăm să încerci cel puțin un test drive.

Despre Cupra Formentor 

În familia Cupra, care se extinde dincolo de incitantul Cupra Leon, ce atrage priviri la tot pasul, se regăsește și Formentor. Practic, acesta se alătură unui alt SUV din catalogul brandului, și anume Ateca – un SUV mai mare, dar cu rădăcini mai vechi.

Cupra Formentor, produs începând cu toamna lui 2020, este primul model pe care designerii Cupra îl dezvoltă de la zero pe platforma MQB Evo de la grupul VAG, celelalte modele având o structură de bază SEAT. A fost gândit pe o platformă de SUV sau, mai bine spus, Crossover, deoarece consumatorii vor asemenea modele de mașini. 

Totuși, dacă îl privești în detaliu, poate vei observa și tu că împrumută linii și forme specifice unui coupé sau chiar hatchback. Cursivitatea frumoasă cu care designerii spanioli au înglobat toate aceste stiluri este, într-adevărat, demnă de o specialitate iberică din fabrica auto din Martorell. 

modelul formentor

cupra formentor exterior

modelul formentor

lumini cupra formentor

noul model cupra

Deși la o privire atentă, împrumută în continuare câteva semne distinctive SEAT, sportivitatea și agresivitatea cu care sunt desenate te fac să renunți la orice asociere. Până la urmă, Formentor are un design autentic Cupra, diferit de toate asemănările evidente care există la alte clase de automobile. Să vii cu ceva diferit este o performanță în sine.

Acum că ai aflat aspecte esențiale despre Cupra Formentor, hai să vedem ce caracteristici tehnice îl definesc cu adevărat. 

Cupra Formentor: motorizări și echipări 

Un configurator Cupra Formentor îți va fi de folos pentru a vedea toate opțiunile și pachetele oferite de producătorul iberic, care nu sunt deloc puține. Motorizările principale și, nu în ultimul rând, aspectele importante privind liniile de echipare ale acestui model de mașină ți le prezentăm rapid, mai jos.

Cupra Formentor 1.5 TSI

Criticat de fanii Cupra, deoarece nu se aliniază cu performanța cu care brandul Cupra i-a cucerit. În fapt, este mai degrabă un SEAT cu linii de Cupra. Până la urmă, înțelegem că este o strategie dedicată clienților familiști, care țin la consum și la buget, în detrimentul unei performanțe mai mici. Motorul de 1.5 l, cu doar 150 CP, are o transmisie la alegere, manuală în 6 trepte sau automată.

Cupra Formentor VZ 2.0 TSI

Motorul de 2 l care dezvoltă nu mai puțin de 310 CP știe să accelereze de la 0-100 km/h în 4.9 secunde. Cutia este una automată DSG7, la care se adaugă și tehnologia de tracțiune integrală 4Drive. Recunoaștem, un asemenea Cupra Formentor VZ ar fi și alegerea noastră.

Cupra Formentor VZ5 2.5 TSI

Această motorizare 100% sportivă este una specială, prin prisma faptului că prezintă sub capotă un motor de 2.5 l care generează 390 CP. Este cam tot ce poți primi la ora actuală de la un Formentor. Păcat că nu putem reproducem în scris senzația unui asemenea motor pornit de Cupra Formentor, deoarece cele patru evacuări chiar „spun” multe.

motorizari cupra formentor

echipari cupra formentor

tehnologii cupra formentor

Cupra Formentor 1.4 e-Hybrid

Pentru a se conforma noilor tendințe, există și un Cupra Formentor PHEV cu 245 CP și o cutie automată DSG. Cupra Formentor 1.4 e-Hybrid are un motor pe benzină de 1.4 l și un motor electric ce se laudă cu o autonomie de 50 km.

Echipări Cupra Formentor

Este bine de știut că există o echipare „Formentor” și o echipare „Veloz” (VZ). Să clarificăm încă din start, „Veloz” înseamnă „Rapid”, în română. 

În echiparea Formentor ai incluse dotări precum faruri full LED cu asistență, cruise control adaptiv, acces keyless, climatronic în 3 zone sau sistem multimedia Cupra Connect. De asemenea, există o serie de dotări opționale, de la un pachet suplimentar de asistență și siguranță în trafic la un pachet de iarnă cu scaune și volan încălzit până la plafon panoramic sau portbagaj cu deschidere electrică.

Echiparea Formentor VZ vine în plus cu suspensie adaptivă, toate tehnologiile și sistemele de asistență din trafic, volan sport, dar și jante de 19 inchi, care arată superb. 

Toate echipările lui Cupra Formentor vin cu 10 airbag-uri, care să susțină întocmai cele 5 stele EuroNCAP obținute. Așadar, un plus mare și la capitolul siguranță. 

interior cupra formentor

pret cupra formentor

dotari cupra formentor

fiabilitate cupra formentor

park assist

spatiu cupra formentor

Descoperă acum oferta noastră la CUPRA FORMENTOR! 

Tehnologii Seat Cupra Formentor

La Cupra Formentor, tehnologiile sunt centrate pe utilizatorul mașinii. Nu o spunem noi, ci chiar cei care au construit acest model de mașină. Principalele tehnologii cu care Formentor se etalează pe șosea sunt:

  • High Beam Assist – previne orbirea celorlalți participanți la trafic, prin ajustarea automată a fazei lungi;
  • Travel Assist – te ajută de fiecare dată să te menții pe banda ta de circulație;
  • Cruise Control Assist – pentru a menține viteza aleasă, cu adaptare automată la condițiile din trafic;
  • Park Assist – îți asigură o parcare autonomă. În plus, Top View Assist îți arată toate unghiurile posibile de parcare, iar Exist Assist va fi foarte util dacă vrei să deschizi portiera în timp ce se apropie o  mașină sau un biciclist;
  • Front Assist – este o tehnologie utilă în situația iminentă de tamponare în trafic, Rear Trafic Alert presupune o serie de senzori utili în aglomerație și nu numai, iar Side Assist te avertizează cu privire la unghiul mort al mașinii;
  • Pre-Crash Assist – închide preventiv geamurile mașinii și tensionează centurile de siguranță în cazul unui posibil impact, iar sistemul Cupra eCall contactează automat serviciile de salvare și urgență de care ai nevoie.

Dacă tocmai ai cumpărat o mașină nouă, informează-te cum poti obtine numerele rosii de circulatie provizorie

Preț Cupra Formentor

În privința listei de prețuri propuse direct de producător, cel mai ieftin Cupra Formentor pornește de la cca. 30.000 Euro, pentru versiunea Fermentor 150 CP, și poate ajunge la 70.000 Euro, dacă alegi versiunea Fermentor VZ5 390 CP. În zona de mijloc te poți orienta către Fermentor VZ  310 CP, disponibil de la 40.000 Euro. 

design cupra formentor

componente premium

Fiabilitatea unui Cupra Formentor SUV

Un Cupra Formentor SUV, pe lângă designul care iese imediat în evidență, are parte și de fiabilitate, având în vedere componentele premium (amintim doar de prezența discurilor și plăcuțelor de frână Brembo) și atenția cu care inginerii auto lucrează la aceste modele din divizia „motorsport performance” de la SEAT. Așa cum am mai spus, Cupra este despre performanțe într-o caroserie care să atragă multe priviri. 

Cupra Formentor este un SUV compact gata să te scoată în evidență în mulțimea de mașini existente în traficul de zi cu zi, iar dacă vrei să te bucuri cu adevărat de performanțele de sub sigla misterioasă, care îți dă sentimentul de apartenență în clanul Cupra, alege motorizarea VZ 2.0 TSI 4Drive. 

Prin urmare, vei putea avea o mașină performantă și atrăgătoare, perfectă pentru patru pasageri sau chiar o familie cu copii, doar că trebuie să accepți un portbagaj limitat la 334 de litri. Tu decizi dacă performanțele și designul merită acest sacrificiu al spațiului de bagaje, care, totuși, poate fi compensat cu o cutie portbagaj. 

Sursa foto: Site producător

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)