autovit.ro
B SECTIUNI

Totul despre Skoda Superb 3 (2015-2021)

Skoda Superb 3 se poziționează pe piața auto ca un model premium de mașină, lăsând în spate prima generație (2001), ce aducea aminte mai mult de un simplu Passat B5.5 cu sigla Skoda decât de un Superb în adevăratul sens al cuvântului.  

Între timp, cehii și nemții au mai învățat și dezvoltat tehnologii și linii mai inspirate de design, iar generația a III-a de Superb este o mașină cu personalitate. Depinde și de gusturile fiecăruia, evident!

Skoda Superb: limuzina de business a familiei

Atunci când vorbim de generația de mașini Skoda Superb, ne gândim din start la o mașină berlină mare. Standardele europene de clasificare a autoturismelor clasează Skoda Superb în segmentul D, adică „large family car”. Dacă gândul nostru inițial nu prea te convinge, poate titulatura de limuzină sună mult mai bine. O limuzină de familie și nu numai. Așadar, este ideală pentru o familie cu doi copii, pe care să îi duci în vacanță sau la shopping, este ideală și pentru drumurile de business pe care le ai de făcut, în oraș sau în afara lui.  

Ca să înțelegem importanța Superb în catalogul cehilor de la Skoda, astăzi parte din Volkswagen Group, hai sa ne întoarcem un pic în timp, în perioada anilor 1930-1940, când cehoslovacii de la ASAP/ AZNP construiau, în doar 12 exemplare, prima mașină cu motor V8 și tracțiune integrală: Skoda Superb 4000. Încă de pe atunci, Superb era considerat un automobil „luxury”.

În anul 2001, Skoda reinventează Superb, cu prima generație modernă construită pe o platformă de VW Passat. Totuși, în 2005, începând cu a II-a generație, Superb a sosit în piață cu o identitate nouă, care a și diferențiat-o mult mai categoric, construită pe platforma Octavia A5. 

Revenind în zilele noastre, Skoda Superb a ajuns la generația a III-a de mașini, care se fabrică din 2015. Are la bază cea mai actuală platformă a grupului VAG, și anume MQB. În următoarele rânduri aflăm împreună totul despre Skoda Superb 3. 

Limuzina Skoda Superb

Skoda Superb 3: motorizări, echipări și alte caracteristici esențiale

Skoda Superb 3 este cel mai mare model din toate generațiile moderne de Superb. Luăm dimensiunile de la modelul facelift, lansat în 2019: 4869 mm lungime, 1864 mm lățime, 1469 mm înălţime și un ampatament de 2841 mm. În orice caz, cu sau fără facelift, Superb 3 își păstrează identitatea legată de dimensiunile de construcție, adică aspectul de limuzină cu hayon. 

motorizari skoda superb

Motorizări Benzină Skoda Superb 3

Skoda Superb 3 pe benzină prezintă multe variante de motoare TSI. Nu este nimic surprinzător în asta, însă fiecare are niște caracteristici și limitări de care ar trebui neapărat să ții cont:

  • 1.4 TSI (125 sau 150 CP) este un motor bun și fiabil, dar mai degrabă pentru mașinile mici din grupul VAG. De evitat pe cât posibil la Superb.
  • 1.5 TSI (150 CP) este o alternativă mai nouă la motorul de mai sus, dar povestea este cam aceeași.
  • 1.8 TSI (177 CP) reprezintă cea mai bună alegere pentru o Skoda Superb 3 pe benzină. Pe motorizarea asta am merge la sigur și noi.
  • 2.0 TSI (217, 268 sau 276 CP) sună excelent, dar să știi că nu vei avea experiența unei Octavia RS. Skoda Superb este o mașină mare, mai grea și are alte scopuri. 

interior skoda superb 3

Motorizări Diesel Skoda Superb 3

La diesel lucrurile sunt simple, mai precis sunt două motorizări principale din care tu să alegi una bună:

  • 1.6 TDI (120 CP) vine cu limitări de performanță, care se vor simți imediat cu 4 pasageri și multe bagaje. Ia în calcul la această motorizare faptul că vine cu instalație AdBlue. Noi am evita să ne complicăm cu AdBlue, adică costuri și reparații în timp. 
  • 2.0 TDI (150 și 190 CP) este vestitul motor pe care te poți baza pe o Skoda Superb 3 pe motorină. Credem că varianta de putere cu 150 CP este suficientă, însă dacă vrei mai mult cuplu, alege cei 190 CP.

Dacă te interesează un hibrid, la Skoda Superb mai poți lua în calcul și varianta numită „iV”, adică un Superb cu sistem hibrid de propulsie (PHEV). Practic, Superb iV combină motorul convențional 1.4 TSI cu un motor electric ce are o autonomie de cca. 50 km. 

Totodată, pe lângă toate aceste motorizări, la Skoda Superb mai poți lua în calcul și un model cu tracțiune 4×4. Asta dacă iubești să practici sporturi de iarnă și ai drumuri pe care vrei să le parcurgi fără prea multe griji. În plus, dacă nu vrei un sedan, ai varianta Skoda Superb 3 Combi

Linii de echipare Skoda Superb 3

Producătorul de automobile Skoda vine cu patru linii de echipare, după cum urmează:

  • Skoda Superb 3 Ambition este cea mai puțin echipată mașină, dar totuși ai dotări esențiale, de la climatronic, tempomat sau senzori de parcare spate. 
  • Skoda Superb 3 Style vine cu reglarea independentă a temperaturii, display informativ Maxi-Dot, scaune față încălzite sau selectarea modului de condus (Driving Mode Selection). 
  • Skoda Superb 3 Sportline poate fi o alegere potrivită dacă ești în căutarea unor dotări precum volan sport multifuncțional, pachet Top Led, conexiune SmartLink cu smartphone-ul tău sau geamuri atermice. 
  • Skoda Superb 3 Laurin & Klement reprezintă varianta de top și se remarcă, în primul rând, prin tapițeria de piele, suspensia adaptabilă, dar și cu un sistem audio Canton. 
  • Te preocupă confortul întregii familii și vrei o mașină mai încăpătoare pentru cei mici? Citește acest ghid de achiziție auto cu recomandari de masini de familie cu doi copii

Păreri Skoda Superb 3: pro și contra

Păreri Skoda Superb 3? Evident, sunt foarte multe pe internet. Asta pentru că a devenit o mașină atractivă pentru familiile cu copii sau pentru cei care vor să experimenteze o limuzină, la un preț mai rezonabil. În principiu, noi ne rezumăm la următoarele aspecte pro și contra: 

Puncte pro Skoda Superb 3:

  • Raport calitate-preț foarte bun pentru o mașină de familie și limuzină business 
  • Spațiul interior este generos, portbagajul are 625 l, confortul la drum lung este bun
  • Cutia automată DSG, pusă la punct față de generațiile mai vechi
  • Siguranță, cu 5 stele Euro NCAP obținute
  • Fiabilitate, cel puțin pentru motoarele consacrate: 1.8 TSI și 2.0 TDI 

avantaje skoda superb 3

Puncte contra Skoda Superb 3:

  • În funcție de cum stai cu auzul, antifonarea poate lăsa de dorit. Posibil, în timp, să auzi și ceva „greierași” de la anumite componente plastice. 
  • Din păcate, caroseria nu mai este demult vestita „tablă de Cehia”, și nu doar la Superb. Unii posesori mai reclamă și sensibilitatea vopselei. În orice caz, este o reușită să nu ai zgârieturi pe o mașină. 
  • Agilitatea în viraje nu este tocmai un lucru pe care te poți baza, aviz la detaliile menționate la motorizarea 2.0 TSI. Nici parcările nu sunt tocmai ușoare prin orașele aglomerate, dar măcar ai asistență la parcare. Altfel, poți rămâne și la o Skoda Octavia, ceva mai mică, dar care te poate mulțumi. 

dezavantaje skoda superb 3

La finalul articolului despre Skoda Superb 3 sperăm că te-ai lămurit suficient de bine cu privire la această mașină-limuzină văzută în peisajul auto românesc. Cel mai probabil, o să-ți satisfacă nevoile de deplasare cu copiii, dar și drumurile de business pe care le ai de parcurs. 

Sursa foto: Site producător

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)