autovit.ro
B SECTIUNI

Valva de descărcare blow-off: rol și funcționare

Sunetul ascuțit, asemănător cu un fluierat, care însoțește deseori schimbarea treptelor, în cazul unei mașini supraalimentate, indică două lucruri. Fie automobilul este dotat cu o supapă blow-off, fie posesorul mașinii este preocupat doar de a atrage atenția, așa că a montat un umil imitator universal de sunet turbo. Dincolo de capriciile celor care fac modificări mai mult sau mai puțin necesare, valva de descărcare are un rol clar definit și un regim de funcționare complementar turbinei. Ca element adăugat suplimentar în sistemul de admisie al unui vehicul, această piesă este supusă unei uzuri pronunțate. Valva de descărcare blow-off nu intră în dotarea de serie a vreunui automobil, ci face parte din universul tuning-ului, precum și din lumea curselor. În cele de mai jos, clarificăm rolul acestei componente și problemele pe care le poate manifesta de-a lungul exploatării. 

Vezi 👉 AICI oferta noastră de PIESE

Ce este valva de descărcare 

Această piesă, montată pe galeria de admisie a mașinilor cu motoare supraalimentate prin intermediul turbinei, are rolul de a elibera presiunea acumulată în sistem. Astfel, uzura motorului este prevenită, iar turbina nu mai trebuie să stocheze o cantitate excesivă de aer la mare presiune. Momentul în care acționează supapa blow-off este ușor de identificat, datorită șuieratului emis în momentul în care este eliberată presiunea. Acest sunet poate fi deranjant pentru trecători, dar reprezintă unul dintre motivele de satisfacție ale unui șofer care își conduce într-o manieră sportivă mașina modificată. 

Unii șoferi apelează la soluția montării unui fluier de tobă mare, care poate emite sunetul tipic unei valve de descărcare blow-off, indiferent dacă mașina este sau nu dotată cu sistem de supraalimentare prin intermediul unei turbine. Valva de descărcare blow-off nu trebuie confundată  cu supapa de bypass, care doar eliberează o parte din presiunea acumulată în sistemul de admisie, atunci când clapeta de accelerație este închisă. 

Vezi categoria noastră de  ▶ AUTOTURISME

cum functioneaza valva blow-off

Cum funcționează aceasta

Ei bine, cum acționează, mai exact, această piesă pe care pasionații de senzații tari și-o doresc atât de mult montată pe mașina lor, chiar și atunci când motorul nu o necesită? Valva de descărcare blow-off eliberează aerul în atmosferă, în loc să îl reintroducă în sistemul de admisie al mașinii. Acest tip de valvă este potrivit pentru a obține efectul de compensare a suprasolicitării survenite în turbocompresor, pe fondul închiderii clapetei de accelerație a motorului. Odată cu reducerea debitului de aer acumulat în turbina care se rotește la viteză mare, are lor restabilirea echilibrului din circuit. 

Astfel, turbocompresorul poate suporta o nouă creștere a cantității de aer la presiune crescută, în acord cu valoarea maximă a curbei de tensiune la care poate fi expus ansamblul. Instabilitatea generată de această fluctuație de aer este motivul apariției șuieratului inconfundabil al unui sistem de supraalimentare cu turbină, prevăzut cu valvă de descărcare blow-off. În cazul unei supape de bypass, excesul de aer este redirecționat în sistemul de admisie, ceea ce anulează probabilitatea apariției zgomotului ce poate fi comparat cu un fluierat. 

Vezi categoria noastră de 👉 MOTOCICLETE

valva blow-off

Ce probleme poate manifesta această piesă

Adaptarea unei valve de descărcare blow-off reclamă bune cunoștințe mecanice și alegerea celor mai de calitate componente disponibile. Aceasta, pentru că prezența componentei în sistemul de admisie poate genera un dezechilibru major. De exemplu, unitatea ECU a motorului ar putea comanda introducerea unei cantități excesive de combustibil în camera de ardere, mai ales în lipsa unui senzor de masă montat între intercooler și clapeta de accelerație. Intervenția senzorului MAF are menirea de a regla presiunea din colectorul de admisie.

În urma acestei acțiuni, valva de descărcare blow-off se deschide, iar senzorul de masă transmite valorile corecte către unitatea ECU. Astfel, în camera de ardere a cilindrilor ajunge cantitatea potrivită de combustibil. Cu un reglaj corect al amestecului dintre aer și combustibil și fără presiune exercitată inutil asupra rulmenților și rotorului din componența sa, turbocompresorul funcționează în acord cu întregul ciclu și nu mai este expus riscului de a se opri brusc.

Informațiile de mai sus te vor ajuta să deosebești o mașină echipată cu un „fluier” atașat sistemului de evacuare de una modificată în mod corespunzător. Cu un montaj corect și cu elemente auxiliare potrivite, valva de descărcare poate prelungi durata de viață a turbinei unui automobil supraalimentat. 

Credit foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)