autovit.ro
B SECTIUNI

Reduce riscul de a fi păcălit – Să nu verifici kilometrajul s-ar putea să te coste mai mult

Milioane de oameni sunt afectați anual de așa numita fraudă a kilometrajului. Fraudarea odometrului este o scădere artificială a kilometrajului unei mașini. Este simplu și accesibil de făcut din punct de vedere tehnic, scopul fiind creșterea înșelătoare a valorii unui vehicul cu câteva mii de euro.

Un cumpărător ar putea pierde până la zeci de mii euro pentru fiecare 100.000 km fals declarat, atunci când cumpără o mașină în care a fost schimbat contorului de kilometraj. Fraudele la mașini reprezintă o problemă ce afectează un număr considerabil de mașini rulate din Europa, iar România este printre țările fruntașe în acest clasament.

Șoferii tind să-și schimbe mașinile la fiecare 3-5 ani, astfel incidența cu care te-ai putea lovi de o situație similară nu este de negljat.

Recent, platforma de verificare a istoricului mașinii carVertical a aflat cum variază rata fraudei de kilometraj între țări. Compania a efectuat un studiu de cercetare bazat pe aproape 900.000 de verificări ale istoricului mașinii din anul 2021 și constatările demonstrează incidența modificării kilometrajului. Pe lângă asta, sunt și alte descoperiri în articolul ce urmează care te pot surprinde!

Urmează-ne pentru a afla sursa problemei și ce soluții ai la îndemână ca să nu pici în plasă!

 

1 din 5 mașini rulate din România au kilometrajul dat înapoi

România este pe locul doi în Europa pentru cea mai mare pondere a fraudelor de kilometraj. Se pare că 1 din 5 mașini sau aproape 20% dintre mașinile verificate pe carVertical au avut probleme de kilometraj.

Sursă: Statistică carVertical 2021

Practica este chiar mai frecventă în Letonia, unde peste 24% dintre vehiculele verificate pe carVertical au avut contorului de parcurs derulat. Această cifră sugerează că 1 din 4 cumpărători de mașini rulate se alege nu numai cu afacere dezavantajoasă, dar un pericol real pentru siguranța pasagerilor.

Derularea contorului este mai frecventă în Europa Centrală și de Est și mai temperată în țările din Europa Centrală și de Sud.

 

Plătești cu aproximativ 25% mai mult, când cumperi o mașină cu fraudă de kilometraj

Când cumpări o mașină ce are kilometrajul dat înapoi, riști cel puțin trei situații:

  1. Să plătești cu până la 25% în exces la achiziție
  2. Să plătești și mai mult pentru reparații
  3. Să ai probleme la revânzarea mașinii

Întrebările cruciale sunt: Putem atenua acest tip de fraudă? Și cum o facem? Răspunsurile sunt surprinzător de simple și le găsim aici, pe autovit.ro

În calitate sa de cel mai mare site de anunțuri auto din România, Autovit.ro ia încontinuu măsuri de prevenire a fraudei, de protecție a cumpărătorilor și de conservare a reputației dealerilor de mașini.

Totul are la bază misiunea companiei de transparență 100% și se traduce concret în funcționalitatea oferită utilizatorilor platformei de a verifica pe loc istoricul oricărei mașini din anunț, prin interogarea codului VIN din descriere.

Utilizatorii sunt redirecționați către https://www.carvertical.com/ro unde pot introduce codul VIN din anunț și descărca pe loc raportul complet de istoric auto. De la kilometrajul exact, datele tehnice, numărul de proprietari anteriori și dotări, până la certitudinea că mașina nu se află în baza de date a mașinilor furate.

Costul unui raport este 88.99 lei și scade la 46.99 lei la achiziționarea unui pachet de 3 rapoarte. Un cost mic, raportat la o potențială daună mare.

Frauda de kilometraj este costisitoare. Potrivit datelor Comisiei Europene, frauda de kilometraj provoacă daune de aproximativ 9,6 miliarde de euro pe an.

 

Mașinile cumpărate cu valori false ale kilometrajului sunt mult mai greu de vândut

Piața auto este afectată de criza actuală a semiconductoarelor. Anul trecut, oamenii au ținut aproape mașinile luate în leasing pentru că nu existau alternative disponibile pentru înlocuire. Prin urmare, cumpărătorii de mașini second hand se confruntă cu o triplă provocare: o ofertă mai limitată de oferte, prețuri mai ridicate și lipsa de încredere în istoricul mașinilor rulate.

Cumpărând ieftin, oamenii cred că primesc un chilipir, dar, în realitate, dacă mașina are un istoric dubios, cumpărătorii ar putea ajunge să cheltuiască mult mai mult pentru reparații.

Prin urmare, nu numai că vehiculele cu fraudă de kilometraj sunt mai complicate și mai costisitoare de întreținut, dar pot fi și foarte greu de vândut la un preț avantajos.

Potrivit experților, cumpărătorii ajung adesea să plătească cu până la 25% în plus pentru mașinile cu kilometrajul dat înapoi. Și pe măsură ce oamenii verifică tot mai frecvent istoricul, revânzarea unei astfel de mașini va deveni din ce în ce mai dificilă. Și pe bună dreptate!

 

Ce kilometraj este prea mare pentru o mașină rulată?

Kilometrajul determină valoarea și dezirabilitatea unui vehicul, mai mult sau mai puțin rulat. Cu cât kilometrajul este mai mare, cu atât valoarea mașinii este mai mică și mai puțini cumpărători vor fi interesați.

Cu întreținere regulată, vehiculele pot funcționa fiabil pentru mai mult de 300.000 de km. Însă doar citirea odometrului n-ar putea să spună toată, toată povestea. Contează și cum este folosită mașina, dacă proprietarul a făcut reviziile recurente de întreținere sau dacă doar schimba uleiul și a neglijat alte semnale de alarmă.

De exemplu, un vehicul bine întreținut, care a circulat intr-un an mai mult pe autostrăzi și în zone cu mai puțină circulație, duce o viață mai ușoară decât un vehicul similar care are jumătate de kilometri parcurși, dar a îndurat rutina zilnică a traficului dintr-un oraș mare.

În concluzie, kilometrajul afectează sănătatea generală și durata de viață a unui vehicul, la fel și vârsta, neglijența, rugina și modul în care a fost condusă o mașină. Un mecanic calificat poate face o inspecție amănunțită și oferi o evaluare semnificativă.

În ceea ce privește kilometrajul real al mașinilor, scapi de riscul să fii păcălit când cumperi în siguranță de pe autovit.ro și verifici istoricul pe carVertical.

 

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)