
Încetul cu încetul, ne întoarcem la viața normală de dinainte de starea de urgență, iar aceasta înseamnă că ne pregătim să revenim în trafic. Dacă nivelul de pregătire psihică și entuziasmul variază, în funcție de personalitatea fiecăruia dintre noi, mașinile pe care le conducem au fost afectate în egală măsură de repausul neanunțat.
De la pneuri și furtunuri, până la componentele elementare ale motorului și trenului de rulare, toate piesele unui autovehicul se degradează la un moment dat. Procesul este cu atât mai rapid cu cât sistemul în care sunt înglobate toate acestea funcționează inconsecvent, iar buna monitorizare a stării lor tehnice lipsește.
Înainte de a-ți folosi din nou mașina, trebuie să faci o trecere în revistă a tuturor reperelor de care depinde o rulare cât mai sigură și un consum cât mai apropiat de specificațiile tehnice. În cazul în care constați că unele componente trebuie schimbate, nu amâna decizia, dacă vrei să eviți apariția unor avarii mult mai costisitoare.
Vezi 👉 AICI oferta noastră de PIESE
În ce mod verifici starea pieselor auto
Cum știi când trebuie schimbată o piesă
Ce faci pentru a prelungi durata de viață a pieselor mașinii
În ce mod verifici starea pieselor auto
Am stabilit, așadar, că ideea de a te urca în mașină și a pleca rapid oriunde ai nevoie nu mai intră în calculul acestei perioade. În orice caz, primul drum pe care ar trebui să îl faci este cel către un atelier auto. Până acolo, însă, va trebui să aproximezi starea tehnică a mașinii, în limita posibilităților. Pentru o analiză rapidă, nu îți trebuie calificări de mecanic. În cazul în care descoperi, însă, disfuncții ale unor piese auto care depășesc nivelul tău de competență, nu este cazul să improvizezi, ci ai nevoie să apelezi rapid la un specialist.
Ce poți face, însă, cu propriile mijloace este să începi cu elementele cele mai vizibile. Este cunoscut faptul că presiunea din pneuri este prima victimă a perioadelor lungi de staționare, așa că, dacă ai o mașină fără sistem de monitorizare a acesteia, va trebui să verifici individual fiecare roată. Dacă tot te afli la acest capitol, aruncă o privire și asupra discurilor de frână, pe suprafața cărora ai putea observa deja rezultatul coroziunii. În cazuri extreme, saboții ar putea fi blocați pe disc, ceea ce va necesita timp suplimentar pentru demontarea roții și remedierea problemei.
Dacă situația nu pare critică, oricum este recomandat să parcurgi primii 50 de km la o viteză moderată, pentru a nu frâna brusc. În acest fel, vei curăța discurile progresiv și vei preveni uzura lor prematură. Înainte de a pleca, nu poți să nu arunci o privire sub capotă. Aici, te vei opri în primul rând asupra lichidelor vitale ale mașinii: de frână, de răcire și uleiul de motor. Nivelurile scăzute ale lor și schimbările față de culoarea inițială sunt semnalele care îți indică alterarea proprietăților optime, deci nevoia de a le schimba.
Cablurile electrice necesită o verificare sumară, pentru că există riscul de a se fi deteriorat sau chiar de a fi căzut pradă rozătoarelor. Bateria unei mașini poate ceda mai repede decât crezi, ceea ce te-ar putea aduce în situația de a folosi un redresor. Aerul condiționat este și el un ansamblu cu piese auto care pot ceda în cazul unei perioade lungi de repaus, așa că nu pleca de pe loc fără să pornești motorul, să îl lași să ruleze timp de minimum zece minute, după care să pornești instalația de climatizare. Printre piesele pe care le vei schimba mai des decât în mod normal, de fiecare dată când mașina va staționa mult timp, s-ar putea număra:
- plăcuțele de frână;
- filtrul de ulei;
- filtrul de aer;
- bateria;
- garniturile instalației de aer condiționat.
Vezi categoria noastră de ▶️ AUTOTURISME
Cum știi când trebuie schimbată o piesă
Chiar dacă nu te regăsești cu totul în situația descrisă mai sus, iar mașina ta se prezintă într-o stare tehnică acceptabilă, tot ai putea avea nevoie să schimbi unul sau mai multe repere. Fie că vorbim despre uzarea lor încă dinainte de starea de urgență sau de accentuarea uzurii, ca urmare a staționării prelungite, elementele care necesită o reînnoire sunt următoarele:
După tipul piesei
Nu toate piesele sunt la fel, astfel că nici schimbarea lor nu se face la întâmplare. Pentru fiecare subansamblu există norme și intervale diferite după care se face schimbarea:
filtrul și uleiul de motor: la modul ideal, uleiul și filtrul aferent trebuie schimbate o dată la cel mult 15.000 de kilometri, ceea ce pentru mulți șoferi înseamnă un interval mai scurt de un an. Dacă indicatorul de bord sau bătaia care se aude de sub capotă sunt semne ale momentului critic în care acest fluid trebuie schimbat, o verificare frecventă a nivelului de ulei te ajută să faci operațiunea la momentul potrivit. Când nivelul uleiului scade sub pragul optim, iar culoarea acestuia devine tot mai închisă, este cazul să îl schimbi.
plăcuțele de frână: starea plăcuțelor de frână se verifică o dată la șase luni, iar dacă între timp schimbi discurile de frână, și ele trebuie reînnoite. Vibrațiile resimțite în coloana volanului sau sunetele ascuțite, care se aud pe parcursul frânării, nu apar dintr-odată, așa că este util să „asculți” din când în când sistemul de frânare, pentru a detecta semnele incipiente de uzură.
kit-ul de distribuție: având în vedere costul mare al acestei operațiuni, este obligatoriu să respecți intervalul recomandat de producător. În general, acesta nu este mai mic de 50-60.000 de kilometri pentru motoarele cu distribuție pe curea de cauciuc. Cele pe lanț necesită și ele schimbare, în ciuda unor păreri eronate, chiar dacă termenul limită de 180.000 de kilometri este mai permisiv. În cazul în care ignori schimbarea acestui ansamblu, ai putea avea parte de avarii serioase, care să compromită starea întregului propulsor.
După comportamentul mașinii
Șoferii cu experiență au deprins capacitatea de a-și da seama că mașina are nevoie de îngrijire, după câteva semne ce vor deveni, pe parcurs, evidente. Zgomotele nefirești, emise de piesele în mișcare pe parcursul rulării, funcționarea neliniară a motorului sau a elementelor care alcătuiesc trenul de rulare, precum și scurgerile de lichide sunt semnale. În cazul în care acestea se instalează definitiv în comportamentul mașinii, schimbarea componentelor nu mai trebuie amânată, iar o programare la service trebuie făcută cât mai rapid.
Cu toate acestea, nu prețul mic este cel care dictează decizia de achiziție a pieselor de schimb, ci nevoia de siguranță ce trebuie garantată pentru cât mai mult timp. În cazul în care ai fost atent la zgomotele și la manifestările mașinii tale, dar nu poți determina cu exactitate ce anume trebuie schimbat sub capotă, consultă-te cu un specialist și studiază oferta pieței, în funcție de marca, modelul și vechimea mașinii pe care o conduci. Alege doar piese de schimb de la producători consacrați și care sunt însoțite de un certificat de garanție.
Vezi categoria noastră de 👉 AUTOUTILITARE
Ce faci pentru a prelungi durata de viață a pieselor mașinii
Odată ce ai rezolvat problema pieselor importante de schimb ale mașinii, cu siguranță vei simți la buzunar consecințele unei operațiuni destul de costisitoare. Este firesc să cauți, atât prin modul în care alegi fiecare reper, cât și prin exploatarea automobilului, să prelungești intervalele de timp dintre schimbările de piese. Mașina va avea, astfel, o viață mai lungă, iar economiile pe care le vei realiza vor fi însemnate. Pentru ca vizitele la service să nu se petreacă exagerat de des, iar bugetul casei să fie pus la adăpost de cheltuieli nejustificate, poți alege următoarele măsuri:
- verifică frecvent piesele și ansamblele prezentate mai sus, nu doar după un repaus prelungit;
- păstrează un stil de condus ponderat, care să nu uzeze inutil piesele în mișcare;
- nu rula în mod excesiv cu motorul subturat, mai ales dacă întâlnești trasee în rampă;
- folosește combustibili și lubrifianți în conformitate cu recomandările producătorului;
- realizează la timp reviziile tehnice și doar în service-uri certificate.
Starea tehnică a mașinii tale depinde de mulți factori, de la locul în care o parchezi și până la conduita pe care o ai în trafic. Toate acestea pot fi ușor compromise dacă nu îți alegi cu grijă piesele de schimb și nu tratezi cu seriozitate intervalele de revizie. Urmează sfaturile de mai sus, iar riscurile la care te-ai putea supune se vor împuțina.
Credit foto: Shutterstock

Pasionat de noutățile din industria auto, dar și de povestea fascinantă a automobilului, Gabriel nu își pierde niciodată curiozitatea. În articolele scrise de el găsești ponturi utile, descrieri amănunțite și analize comparative, pentru ca alegerea viitoarei tale mașini să fie una inspirată. Tot Gabriel îți oferă ghiduri de întreținere corectă a mașinii, pentru o valoare mai bună la revânzare.