autovit.ro
B SECTIUNI

Viitorilor soferi li se pregateste ceva!

Zilele trecute discutam despre intentia autoritatilor de a reglementa anumite aspecte legate de circulatia pe drumurile publice, printre care se numara si spinoasa problema a masinilor inmatriculate “pe Bulgaria”. Aflat momentan inca in stadiul de dezbatere publica, acest interesant proiect de lege mai prevede ca proba practica si cea teoretica din cadrul examenului pentru obtinerea permisului de conducere sa fi inregistrate video si eventual audio. O fi bine, o fi rau?

Dupa cum bine stiti deja, proiectul de lege pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 195/ 2002 privind circulatia pe drumurile publice se afla de ceva timp in dezbatere publica. Si cum am discutat in materialul anterior, aceasta initiativa a autoritatilor prevede, printre altele, o reglementare stricta a circulatiei pe drumurile publice a masinilor inmatriculate in alte state si chiar retinerea permisului de conducere daca cel sanctionat nu isi plateste amenda contraventionala in termenul legal.

Scoala_2

O alta completare ar fi ca in viitorul apropiat, cei care sustin examenul de conducere sa fie monitorizati video si eventual audio. Astfel la articolul 23, dupa alineatul 9 se vor introduce urmatoarele mentiuni:

  1. Pentru asigurarea si verificarea legalitatii examenului de obtinere a permisului de conducere, modul de desfasurare a probei teoretice si a probei practice se inregistreaza video, si dupa caz audio, cu sisteme tehnice de monitorizare. Pentru proba practica, sistemele tehnice de monitorizare se instaleaza pe autovehiculele folosite la sustinerea probei practice. Vehiculele utilizate la proba practica pentru categoriile AM, A1, A2 si A sunt exceptate de la aceste dotari.
  2. Inregistrarea se stocheaza de catre serviciul public comunitar regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor care organizeaza examenul de obtinere a permisului de conducere, pe o perioada de cel mult un an de la data desfasurarii acestuia.

Proiectul de lege mai prevede ca accesul la aceste inregistrari stocate sa fie permis numai serviciului public comunitar regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor care a organizat examenul. Mai mult, conditiile in care se realizeaza aceste inregistrari si masurile tehnice si organizatorice pentru protejarea acestora se stabilesc prin ordin al ministrului afacerilor interne.

Scoala_3

O alta modificare  este aceea a raspunderii candidatilor la examenul pentru obtinerea permisului moto, in caz de accident. Astfel, in proiect se mai precizeaza: “Prin exceptie, persoana supravegheata sau examinata in vederea obtinerii permisului de conducere pentru categoriile A1, A2 si A, raspunde in mod individual pentru incalcarea regulilor de circulatie sau, dupa caz, pentru pagubele produse tertilor ca urmare a producerii unui accident de circulatie.”

 

Ce parere aveti despre introducerea monitorizarii video a examenului pentru obtinerea permisului de conducere? Credeti ca era nevoie de o astfel de masura?

16 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)