autovit.ro
B SECTIUNI

Viziunea urbană a viitorului Mercedes-Benz

Unul dintre cele mai spectaculoase concepte ale ultimilor ani a fost prezentat de Mercedes-Benz, care ne arată viziunea sa asupra viitorului mobilității urbane, în care automobilele sunt interconectate și complet autonome. Deși nu este primul concept de acest fel, Vision Urbanetic aduce în lumină câteva idei complet noi.

 

Ideea este simplă – cum putem elibera traficul infernal din marile orașe? Aceasta este întrebarea la care răspunde Mercedes-Benz prin conceptul Vision Urbanetic. Acesta nu este doar complet autonom și electric, ci este interconectat într-o rețea inteligentă care coordonează mișcarea tuturor automobilelor. Marea noutate este însă construcția acestui concept. El are la bază un motor electric și acumulatori poziționați pe o platformă de tip skateboard, la care se pot schimba caroseriile, ceea ce înseamnă că se modifică radical utilitatea automobilului.

În prima variantă de caroserie, Urbanetic are o lungime de 5,14 metri și se adresează pasagerilor. Interiorul este unul extrem de generos dimensionat, cu forma unui monovolum și poate primi până la 12 pasageri, fără să existe un post specific de conducere. Pasagerii pot interacționa cu Urbanetic prin intermediul telefonului mobil, având posibilitatea nu doar să stabilească destinația, ci și să cheme mașina atunci când este nevoie de ea. Conceptul presupune eliminarea ideii de proprietate, conceptul fiind integrat într-un serviciu de ride sharing.

Însă ce se întâmplă pe timp de noapte cu toate aceste mașini, când cererea este redusă? Ei bine, caroseria destinată pasagerilor se poate schimba rapid, în doar câteva zeci de secunde, în mod autonom, cu una destinată transportului de marfă în mediul urban. În această configurație, Urbanetic are un spațiu de încărcare cu o lungime de 3,7 metri, suficient pentru a acomoda 10 paleți.

Toate funcțiile de conducere sunt integrate în platforma de tip skateboard, care se poate deplasa independent de caroserie, în momentul în care se selectează schimbarea ei pentru o nouă configurație. În viziunea celor de la Mercedes-Benz, Urbanetic integrează o serie de servicii smart și o inter-conectivitate impresionantă, atât cu mediul urban înconjurător, cât și cu pasagerii, dar și cu pietonii care sunt avertizați prin semnale luminoase de prezența mașinii și de intențiile sale.

Vision Urbanetic este doar o interpretare a viitorului, pentru că nu există un produs final, o dată de lansare și nici măcar specificații tehnice. Totuși, trebuie să recunoaștem, implementarea tehnologiei este una dintre cele mai interesante din câte am văzut.

2 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)