autovit.ro
B SECTIUNI

Volkswagen Golf R Touch Concept – în viitor butoanele fizice vor face loc ecranelor tacticle

Viitorul sună bine în ceea ce privește interiorul automobilelor. Volkswagen a decis să ne lase să aruncăm o privire în viitor prin intermediul conceptului Golf R Touch, un automobil unde butoanele clasice de la interior au fost înlocuite cu trei ecrane digitale tactile de dimensiuni impresionante. Acestea vor fi folosite pentru acționarea tuturor sistemelor de la bord, iar anumite comenzi vor fi putea fi date prin gesturi.

Conceptul Volkswagen R Touch a fost prezentat în cadrul târgului de tehnologie CES 2015, cea mai mare manifestare expoziționale de aceste gen ce se desfășoară în fiecare an în Las Vegas, Statele Unite ale Americii. Conceptul expus de Volkswagen se concentrează asupra interiorului, propunând o posibilă planșă de bord pentru viitoarele modele VW. Modelele fabricate la Wolfsburg sunt celebre și pentru clasicismul lor pe lângă calitatea fabricației. Majoritatea modelelor folosesc butoane clasice, dar în viitor acest lucru se va schimba. Volkswagen vrea să modifice experiența celui de la volan spre una senzorială apropiată de utilizarea unui telefon inteligent sau o tabletă.

CES 2015În loc de butoane clasice sau butoane rotative, ca cele folosite în automobilele de azi, Volkswagen a instalat trei ecrane tactile, câte unul pentru fiecare zonă de interacțiune. În zona centrală a consolei avem un ecran de 12.8 inch folosit pentru a înlocui sistemul multimedia clasic. Acest display va putea fi folosit de către toți pasagerii. Sub acest ecran principal, există unul secundar de 8 inch prin intermediul cărui se pot accesa sistemul de climatizare precum și setările automobilului. Un alt display de 12.3 inch este amplasat chiar în fața celui de la volan înlocuind astfel instrumentele de bord clasice. Acest gen de display există deja în variantă de serie pe modelele Audi TT și noul Volkswagen Passat.

Pe lângă cele trei ecrane tactile, Volkswagen mai propune un sistem de acționare a sistemelor prin gesturi. Prin intermediul unei camere video montate la nivelul plafonului sistemul poate recunoaște o serie de gesturi făcute de cel de la volan cu mâna. Un gest înainte-înapoi la nivelul plafonului poate închide sau deschide parasolarul sau trapa. Cu gesturi similare se pot regla spătarele scaunelor sau lumina ambientală.

Toate aceste ecrane tactile fac parte din MIB II, un sistem infotainment de nouă generație. Sistemul va permite integrarea cu majoritatea standardelor din domeniul telefoanelor inteligente ca Mirror Link, Apple Car Play sau Google Android Auto. Aceste sisteme transferă practic conținutul și ecranului telefonului mobil în sistemul mașinii pentru a putea fi accesat mai ușor în timp ce ne aflăm la volan. Din sistemul infotaiment MIB II mai face parte și un sistem de navigație ce învață trasul preferat al celui de la volan către muncă sau către casă, poate detecta traficul și sugerează alternative dacă traficul este prea mare. De asemenea, îl ajută pe cel de la volan să găsească locuri de parcare și poate chiar parca automat.

Toate aceste sisteme sunt în dezvoltare și vor ajunge în variantă de serie pe viitoare modele Volkswagen.

Un comentariu

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)