autovit.ro
B SECTIUNI

Volvo va începe testarea automobilelor cu pilot automat autonom începând cu 2017

Volvo a anunțat oficial că începând cu anul 2017 va introduce în circulație 100 de automobile dotate cu sistemul IntelliSafe Auto Pilot, sistem ce permite conducerea autonomă pe anumite sectoare de drum din Suedia.

Automobilul ce se conduce singur nu mai este demult un subiect desprins din cărțile SF. Este o realitate a zilelor noastre, iar majoritatea constructorilor auto importanți dețin deja tehnologia pentru ca automobilele să nu mai aibă nevoie de un șofer. Până la punerea în practică a acestor sisteme și depășirea stadiului de experiment mai trebuie trecute o serie de hopuri tehnice și legislative. Volvo face însă un pas extrem de important în această direcție, anunțând că peste doi ani va introduce în circulație 100 de exemplare ale modelului Volvo XC90 dotate cu sistemul IntelliSafe Auto Pilot.

Acest pilot automat autonom permite celui de la volan să predea conducerea automobilului către creierul electronic al mașinii. Volvo va testa sistemul mai întâi în Suedia, în jurul orașului Goteborg și pentru anumite segmente de drum.

IntelliSafe Auto Pilot interface

Sistemul a fost gândit pentru a fi simplu și ușor de folosit de către cel de la volan. Atunci când mașina ajunge pe un segment de drum unde conducerea autonomă este disponibilă, display-ul din bord îl informează pe cel de la volan despre acest aspect. Dacă dorește, acesta poate activa sistemul inteligent prin apăsarea simultană a celor două clapete din spatele volanului. Din acel moment, mașina preia toate funcțiile necesare condusului, cel de la volan putându-se relaxa sau poate chiar citi ziarul.

Când segmentul de drum pe care sistemul este disponibil se aprope de final, cel de la volan este alertat și trebuie să reia comenzile mașinii prin acționarea celor două padele. Dacă cel de la volan nu reacționează, mașina se va opri automat într-un loc sigur.

IntelliSafe Auto Pilot interface

Interfața desenată de Volvo este prietenoasă și intuitivă, singurul aspect fiind încrederea celui de la volan de a preda tot controlul către sistemul electronic al mașinii. Este poate doar o chestiune de obișnuință, cel mai probabil în câțiva ani, acest sistem urmând a fi prezent pe majoritatea mașinilor de serie.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)