autovit.ro
B SECTIUNI

5 înșelătorii de evitat când cumperi o mașină second-hand

Atunci când decizi să-ți cumperi o mașină second-hand, ideal este să ai cât mai multe informații despre ea. Din păcate, există și destui vânzători de rea-credință, care fac tot posibilul să ascundă anumite defecte și să te păcălească.

Descoperă în rândurile următoare 5 dintre cele mai comune înșelătorii practicate și ce ar trebui să faci pentru a le evita. 

1. Mașina a fost avariată

2. Mașina are kilometrajul dat înapoi

3. Mașina are un preț suspect de scăzut

4. Mașina are defecte ascunse

5. Mașina are probleme cu actele

1. Mașina a fost avariată

O mașină second-hand cu o vârstă de peste 5 ani și care să nu fi avut nicio avarie este destul de greu de întâlnit. Cel mai important este să poți evalua gradul de gravitate al daunelor, iar vânzătorul să-ți ofere toate detaliile despre reparații. O bară sau o aripă vopsită sau înlocuită, un parbriz schimbat sunt acceptabile, atât timp cât reparațiile au fost unele de calitate.

Există, însă, și situații în care mașina a avut parte de accidente majore, care să-i fi afectat caroseria, structura de rezistență sau airbag-urile. În această situație, nu ar trebui s-o achiziționezi sub nicio formă. 

Pentru a verifica dacă mașina a suferit avarii grave, ai următoarele opțiuni: 

  • Verifică linia caroseriei și distanța dintre elementele acesteia – uită-te atent, atât din față, cât și din spate, la alinierea elementelor caroseriei, măsoară distanța dintre uși și distanța dintre uși și praguri, pentru a observa eventualele nereguli;
  • Caută urme de impact frontal – un impact frontal grav poate deforma lonjeroanele, caz în care s-ar putea vorbi și despre airbag-uri sărite, defecțiuni ale casetei de direcție, amortizoare afectate. Existența unui radiator sau a unor faruri noi ți-ar putea da de gândit; 
  • Verifică grosimea stratului de vopsea – se realizează cu ajutorul unui aparat special, care îți va da informații referitoare la elementele de caroserie vopsite sau înlocuite; 
  • Verifică airbag-urile și portbagajul – un bord schimbat sau vopsit se observă destul de ușor și poate fi un semnal clar de alarmă în privința unor accidente care au provocat declanșarea airbag-urilor. În cazul accidentelor grave din spate, vei găsi urme în portbagaj, în zona roții de rezervă. 
  • Verifică istoricul mașinii – este combinația unică de combinație unică de 17 caractere, care-ți va da informații despre tot istoricul mașinii. O vei găsi pe actele de înmatriculare, pe componentele permanente ale mașinii și în descrierea anunțurilor postate pe AUTOVIT.RO. 

Vezi 👉 AICI oferta noastra de AUTOTURISME

2. Mașina are kilometrajul dat înapoi

Falsificarea kilometrajului este o altă înșelătorie practicată frecvent de către samsari. Ai auzit de foarte multe ori propoziția „a stat la o bătrânică în garaj”. În cazul unei mașini second-hand rulate în România, cea mai simplă metodă de a-i verifica kilometrajul este introducerea numărului de identificare în platforma Registrului Auto Român (rarom.ro). Acolo vei afla gratuit istoricul mașinii, de la prima înmatriculare în țară.

Poți verifica și nivelul de uzură al scaunelor, volanului și schimbătorului, pentru a-ți da seama dacă mașina are kilometrii indicați în bord sau nu. Mult mai greu îți va fi să descoperi dacă mașina a fost folosită ca taxi sau în regim de închiriat. În această situație, kilometrii au fost parcurși în regim urban, iar uzura, mult mai ridicată. 

Masina a fost avariata

3. Mașina are un preț suspect de scăzut

Cu toate că ai putea fi atras de o așa-zisă ocazie, un preț foarte scăzut pentru o mașină second-hand ar trebui să te pună pe gânduri. Autoturismele foarte ieftine pot ascunde defecte, precum avariile serioase sau kilometrajul dat înapoi. Pe AUTOVIT.RO ai un widget, numit „Indicatorul de preț”, care analizează anunțul în comparație cu altele similare din ultimele 12 luni și estimează dacă intervalul de preț este corect. Orice diferență ridică semne de întrebare.

Vezi categoria noastra de ▶️ PIESE 

4. Mașina are defecte ascunse

Chiar și o mașină care nu a fost folosită pentru un timp îndelungat poate ascunde unele defecte. Într-o astfel de situație, va trebui să verifici garniturile, pentru că sunt primele care cedează. Cauciucul se deteriorează, în cazul în care nu este lubrifiat. Apoi, injectoarele, deoarece depunerile de carburant se întăresc și blochează accesul combustibilului. Urmează etrierele, care, dacă nu sunt folosite la frânare, încep să ruginească.

Defectele mecanice pot fi și ele mascate prin software, aditivi sau improvizații electrice. Poți verifica și devizele de service și perioada la care au fost schimbate filtrele sau uleiul. De asemenea, sunt indicate și verificările la mecanic, în service-uri autorizate, prin intermediul testerelor. Cu ajutorul acestor verificări, inclusiv electronice (On-Board Diagnostics), vei afla detalii despre erorile pe care mașina le prezintă la cutia de viteză, DPF, EGR sau alte sisteme. Diagnoza autorizată îți va arăta și numărul de kilometri la care au apărut acele erori, iar dacă acesta îl depășește pe cel din bord, poți fi sigur că mașina are kilometrajul dat înapoi. 

👉 Descopera diferentele dintre creditul auto si leasing

Masina are probleme cu actele

5. Mașina are probleme cu actele

În ceea ce privește mașinile second-hand aduse din alte țări, vei avea nevoie de o serie de documente pentru a le putea înscrie în România. Cartea de identitate și factura sau contractul de vânzare-cumpărare traduse și autorizate, plăcuțele de înmatriculare și autorizația R.A.R sunt cele mai importante.

Există unele cazuri, ce-i drept, destul de rare, în care mașina a fost radiată în țara de proveniență și este vândută în România la un preț foarte mic. În această situație, îți va fi imposibil să înmatriculezi mașina. Mențiunea radiat” apare pe cartea de identitate, de regulă, în subsolul acesteia.

O altă situație, de asemenea, destul de rară, este aceea în care ai putea achiziționa o mașină furată. În acest caz, nu vei putea să te bucuri de ea, pentru că îți va fi confiscată și vei rămâne și fără bani.

Acestea sunt cele 5 tipuri de înșelătorii pe care trebuie să le eviți, în momentul în care îți cumperi o mașină second-hand. Dacă îți cauți un autoturism la mâna a doua avantajos atât din punctul de vedere al calității, cât și al prețului, te așteptăm pe Autovit.ro. 

Citește și 👉 Ce este martorul Check Engine si cum functioneaza

Sursa foto: Shutterstock

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ne gasesti pe:
Ai intrebari?

Acceseaza sectiunea Ajutor

(031) 860 90 90 (de Luni pana Vineri intre
09:00 - 18:00)